Multimetr USSR
Moderátor: Moderátoři
Multimetr USSR
- Přílohy
-
IMG_20161027_170007.jpg- (297.42 KiB) Staženo 481 x
- serviceman
"Kalibr" slouží k nastavení nuly při měření odporů.
Na rozsahu 5MΩ musíš použít vnější zdroj podle obrázku.
Proud báze se nastavuje hrubě a jemně knoflíky nad "kalibr" při měření tranzistorů, ale už se mi to nechce překládat.
Nějaký návod je napsaný také zespoda přístroje.
- Přílohy
-
2016-11-02_19-01-54.png- (30.9 KiB) Staženo 297 x
A kutilmile - nelituju tě
Mám osobní zkušenost, že přístroje řady C42xx a C43xx měřily dobře, pokud se s nimi slušně zacházelo. Pokud technik věděl co znamená údaj o vlastní spotřebě přístroje a při měření v daném obvodu použil vhodný typ přístroje, s předpokládaným rozsahem měření.
Ona ani řada našich avometů (DU-5; 10; 20) a PU-ček, v té době nebyla vůči technickým ignorantům blbuvzdornější.
Stejně jako Vás jistě ani nenapadne měřit rozměry podlahové plochy světnice mikrometrem, i při měření elektrických parametrů v elektrickém obvodu, jistě použijete k tomu vhodnou metodu a měřidlo, které výsledek měření nezkreslí svou vlastní spotřebou (na vychýlení ručičky) a nevhodnou polohou při měření...
Ještě musím upřesnit svůj předešlý příspěvek. Chybně jsem totiž uvedl přístroj řady C42xx. Konkrétně jsem měl na mysli přístroje C4312, C4313 a C4315. Nemohu si na ně stěžovat. I když nad nimi někteří bastlíři v současnosti možná ohrnují nos, měřily a posloužily mi před lety stejně dobře, jako dobové DU5, DU10 a PU110, z naší bájné Metry Blansko, n.p. No jo, ale oproti dnešním digitálům, to chtělo při měření dokonce i přemýšlet a znát násobilku...
C4312 svou třídou přesnosti odpovídala DU5 (Avomet) a DU20 z Metry,
C4313 měla stejnou přesnost, jako legendární DU10 (označovaná též jako Avomet II),
C4315 se svou třídou přesnosti odpovídala metrácké PU120.
Tak o čem vlastně ve svých příspěvcích referujete?
Na druhé straně uznávám, že i tyto přístroje již po téměř 40-ti letech zestárly a magnetické obvody jejich deprézských měřících systémů, již budou mít patrně jiné parametry, než měly při kalibraci ve výrobě. Stejně tak se jistě změnily i elektrické parametry některých předřadníků a bočníků. U přístrojů s torzním uložením měřícího systému na vláknech, lze očekávat též změnu pružnosti vlákna.
U těchto přestárlých přístrojů, již patrně jmenovitou třídu přesnosti nikdy nedosáhnete...
Dokázali vyrábět neskutečné zmetky (zejména ve spotřební oblasti), na druhé straně solidní techniku (vesměs vojenskou). Možná ne na nejvyšší technické úrovni, ale držáky splňující technické parametry se slušnou rezervou.
Jinak je dobré čas od času provést kalibraci měřáku nějakým přesným normálem.