Úprava kotle - prodloužení doby hoření

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
oldboy

Úprava kotle - prodloužení doby hoření

#1 Příspěvek od oldboy »

Chtěl bych docílit dvou efektů, viz nadpis a stím spojené omezení počtů hoření. Jedná se o atomatický kotel na uhlí, nejlépe bych chtěl nastavitelnou hysterezi. Asi jsou tam dva termostaty za sebou, provozní a bezpečtnostní. Děkuji
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Je to otázka vyladění celé soustavy. Teď se to tady probíralo.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
oldboy

#3 Příspěvek od oldboy »

To ani ne, soustava si žije svým životem, spíše jde o různou kvalitu uhlí a dosažení optimálních parametrů spalování, čehož už nejde jinak docílit.
dred

#4 Příspěvek od dred »

Údajov na posúdenie si dal veľmi málo - resp. žiadne.
Chýba typ pece,riadiaca jednotka,vybavenie teplovodného okruhu...
Menej kvalitné palivo oživíš len dostatočným prísunom vzduchu. Máš tam vôbec nejaký ventilátor,čo naháňa vzduch cez spalovací priestor,spalinový termostat,teplovodné termostaty - stúpačka,spiatočka, obehové čerpadlo,mix-ventil (trojcestný,štvorcestný).....?
oldboy

#5 Příspěvek od oldboy »

Zkusím to popsat lépe. Soustava je opravdu nezávislá na kotli a není ji třeba řešit. Kotel je Ekoefekt 48, nastavit se múže jen otevření komínové klapky(celkem nemá vliv) a krokovací mechanismus. A to už mám za ty léta zvládnuté dobře... Opravdu se jedná jen o prodloužení doby hoření, protože pokud to nechám jen na kotli, opravdu se nestihne dostat do optimálních hodnot. Jiní uživatelé i já toto řeší použitím spínacích hodin, ale představoval bych si nějaké lepší řešení, např. použití dalšího termostatu a nějakého relé, nejlépe abych přerušil jen ten jeden drát a vložil tam nějakou logiku.
dred

#6 Příspěvek od dred »

V kúrení máš aj obehové čerpadlo ?
Lebo bez neho môže dochádzať vplyvom nedostatočnej cirkulácie vody k predčasnému ohriatiu čidla na predpísanú teplotu a potom sa odstaví dodávka uhlia a vypne ventilátor.
oldboy

#7 Příspěvek od oldboy »

Samozřejmě
dred

#8 Příspěvek od dred »

OK..tiež ma mohlo napadnúť opýtať sa rýchlosť prúdenia média vo vykurovacom systéme..lebo pri nízkom je účinok rovnaký...
skús pridať na čerpadle čo to urobí..
lebo je to asi tak: kúri to aj pri min.otáčkach čerpadla,tak na čo má vrtieť rýchlejšie...
MetalGod

#9 Příspěvek od MetalGod »

U kotlů DOR se, pokud se nepletu, do boků "žároviště" dávaly šamotový kostky, takže prostor pro hoření zmenšily, snížil se tím výkon, ale prodloužil se interval přikládání.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Teď jsem měl rozdělanou DOR16. Šamotový dlaždice (dvě nad sebou) má jen mezi přikládací šachtou a žárovou šachtou nad roštem, kde jde z bočních klapek přídavnej vzduch. Dříve na U18 kotli byla tahle šachta komplet vyzděná šamotem a dole byla napříč kotle trubka přídavnýho vzduchu, která se ale často propálila. Možná to bylo vyzděný protože Dakony U (univerzál) mohly kromě dříví a uhlí spalovat i koks, tak aby to kotel vůbec vydržel.
U DOR16 jsou už jen z boků asi 5 cm vajgly této trubky a na nich jsou šikmo naskládaný malý kostičky šamotu, co mají asi "vířit" plamen. Něco podobnýho šamotu ale strašně lehkýho je taky zespoda na horním litinovým víku a to je z "vyzdívky" vše.
Celkem by mě zajímalo, jakej rozdíl je v konstrukci DOR16 (třída2) a DOR16F (třída 3) s kterým se bude moct topit i po roce 2022. Navenek jsou stejný.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
oldboy

#11 Příspěvek od oldboy »

Děkuji za odpovědi, nicméně nejedná se o Dakon apod. a snižovat výkon také nepotřebuji a topný okruh pracuje dobře. Zatím jsem tedy použil relé s funkcí zpoždění, ale lepší by bylo, kdybych si mohl nastavit teplotu. Protože takhle je to plusmínus.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“