Olej v automaticke prevodovce
Moderátor: Moderátoři
http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_270.pdf
Potreboval jsem celkem akutne vymenit auto, pokud mozno bez leasu, takze novy nehrozilo, a cekat nez nasetrim neslo. Problem byl v tom, ze max. do 1. roku od prichodu do CH si musis auto, ktery sis privezl z domu zaregistrovat tady. A dat audi do stavu, aby prosla mistni technickou (dost prisnou) nebylo rentabilni, takze tak.
Audi je v Brne a momentalne slouzi jako kolektor poulicniho prachu. Nakonec to vypada, ze pujde na vahu na hlinik do sberu, v CR je to neprodejny, protoze nejen ze to neni skodovka, ale dokonce ani diesel
Phaeton je zvlastni, ani nevim proc jsem ho koupil, ale cim dal vic ho mam rad
Cena cele te srandy byla cca 6000Kc.
Jako bonus zacalo slzet gufero na torsen diferencialu (je soucast prevodovky). Teko rict, jestli tomu pomohla vymena oleje.
Finalni verdikt asi bude ten, ze po vanocich se auto doveze do KAPSu, a necha se udelat repas.
K dotazu na cenu odpovedeli, ze podle rozsahu poskozeni cokoliv mezi 40k a 70k CZK, a ze zkusenosti na 90% bude uz utahanej hydromenic... Takze pod tech 40k se nejspis nedostanou.
A můžu říct, že kontrola automatu, popř. výměna oleje a s tím spojených úkonů po 40 000km se vždy vyplatí. A když není člověk zkušený, je lépe to nechat odborníkovi, přece jen to není mechanická přímo řazená převodovka.
Takže za mě každých 40 000km k odborníkovi.
Mě občas kopne když řadí z dvojky na trojku. Tak jí ovladačem donutím aby zařadila dřív a při nižších otáčkách. Nechávám to tak, protože je to pořád stejný. Až se to zhorší na neúnosnou mez, nebo vysype, tak teprve potom budu dělat repas.
Taky vím o případech kdy páni technici řešili převodovky, hydroměniče a nevím co a nakonec to byl jen jeden špatnej solenoid.
Proto bych si zajel někam, kde tomu fakt rozumí, hlavně podle referencí. A nechal to tam prohnat diagnostikou za jízdy. Může to bejt klidně nějaká blbost.
Jo a u mě je náplň předního diferáku oddělená i když je to součást převodovky.
Kdyby to byl jen solenoid, tak je to idealni stav, ale aby zjistili stav zbytku, tak musi prevodovku stejne rozebrat. A to uz bych je nechal vymenit aspon lamely.
Ono je to jen obcasny cuknuti, ale docela casto s tim jedu pres cely nemecko. Predstava prevodovky v nouzaku a ~700km k domovu me moc nenaplnuje
Spis nez to samotny cuknuti me znervoznuje to, ze neznam duvod.
Ve finale to ten solenoid klidne byt muze, projevuje se to hlavne pri brzdeni, jako by prevodovka "zapomnela" podradit, a podradi o chlup pozdeji. Deje se to jen obcas, a po delsi jizde defacto zmizi (po zahrati).
K tomu mam pocit, ze dvojka trochu proklouzne obcas, ale opet, bohuzel nemam srovnani s treba zanovnim kusem...
Kdyz jsme se o tom bavili s kolegou a ukazoval mu to cuknuti, tak naopak rikal, ze to je uplne v pohode, a ze mel firemni R. Lagunu s automatem (od nove) a ta pry nikdy neradila tak hladce...
To cuknutí může taky dělat mechatronic, což je pěkná hrůza kdo jste to viděl.
- Přílohy
-
MECHATRONIC.jpg- (188.56 KiB) Staženo 173 x