Skrat v spinaci sporaku cez objimku dutnavky.

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Onkyo

Skrat v spinaci sporaku cez objimku dutnavky.

#1 Příspěvek od Onkyo »

Zravim.
Bol som u priateky a tam i hovori,ze jej vybil el.sporak istic hlavny pre privod do bytu.Reku bude chyby v sporaku nejaky skrat.A ked so m odmeral sporak vsetko OK.Isiel som na vypinac klasicky packovy s dutnavkou uprostred.Ta dutnavka je pripojena na 2 krajne fazy.Predstavte si ten pertinax ci co je to za objimku na tu dutnavku v tom vypinaci nejakym spôsobom (asi para,mastnota z jedla atd),je to totiz rovno nad sporakom musel navodit skrat resp. sposobil vedenie prudu medzi dvoma fazami a az tak ze normalne zuholnatel a vyhodilo hlavny istic v byte.!!
Tak som to vybral zapol a vsetko je v poriadku.Teraz len ci tam mam vôbec davat novu dutnavku alebo len to zalepit paskou a nechat tak aby to casom zase neprdlo.... :idea:
Naposledy upravil(a) Onkyo dne 15 lis 2016, 17:32, celkem upraveno 1 x.
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Co kdyby sis po sobě svůj výtvor před odesláním přečetl? Nebo snad někam spěcháš? 8O

No a k věci (snad jsem tu slovenskou klingonštinu pochopil správně) - pokud je tam doutnavka potřeba, tak ji tam dej, ale zabezpeč, aby nemohlo tak snadno dojít k vytvoření vodivý cesty, třeba nátěrem pertinaxu odolným nevodivým a nehořlavým lakem na DPS.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

Bakelit pouzdra doutnavky zuhelnatí snadno, zvlášť pokud na tu sporákovou kombinaci jde často pára z vaření. Ale u sporáku jsem se s tím zatím nesetkal, spíš u bakelitových svorkovnic, termostatů apod ve vlhku.
Je vhodné vyčistit i vlastní vypínač aby se průraz později neobjevil i na něm.
ohryzek36

#4 Příspěvek od ohryzek36 »

Před pár rokama jsem řešil úplně to samé - zkrat ve vypínači mimo jiné přepálil i 35A pojistku (možná dvě) v HDS (naštěstí byly ješte šroubovací). Nakonec jsem doutnavku vyhodil, střeva vypínače (také silně zasviněné) dal druhé, rámeček vypínače zasilikonoval (jsou pod ním kachličky, takže bez problému), a nakonec vypínač nahodil a přelepil průhlednou izolepou - od té doby žádný problém není. Až bude potřeba troubu odpojit, tak se izolepa odlepí :D .

Horší bylo, že po tom zkratu chyběla v chalupě jedna (nebo dvě) fáze a tak ve sklepě shořel motor na darlingu, ale to už je trochu OT :? .
elektrosvit

#5 Příspěvek od elektrosvit »

Se zuhelnatělým pouzdrem doutnavky jsem se nesetkal, ale se zoxidovanými kontakty a nesvítícími doutnavkami ano- u spínačů bojleru a akumulačních kamen u babičky. Do pouzder jsem osazoval doutnavky z termostatů "rego". Vydržely tam již řadu let. Doma ve spínačích bojleru a sporáku fungují pořád ty původní a bakelit je zatím nezdegradovaný. :wink:
Onkyo

#6 Příspěvek od Onkyo »

Poopravoval som to .Ano ponahlal som sa mesedim doma na prdeli....
Onkyo

#7 Příspěvek od Onkyo »

Inak je to tento typ.Chcel som to len ako pomocku aj pre iných,ze sa toto moze stat.Ja som sa stym este nestretol .
Přílohy
Snímka.PNG
(85.51 KiB) Staženo 189 x
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

U sporáků se to nestává tak často, protože vypínač bývá většinou bokem nebo skrytý. U starších sporáků byl někdy zaklopený krytem. Svého času měla být podle předpisů sporáková kombinace min. 150cm nad středem sporáku, právě aby vyšla nad vyklopený kryt. Ovšem často se montovaly níž z estetických důvodů, později se od toho upustilo kvůli digestořím a podobným překážkám.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“