Nabíječka Metabo L60

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kewin
Kontaktovat uživatele:

Nabíječka Metabo L60

#1 Příspěvek od kewin »

Měl bych prosbičku-mám tuto nabíječku a mám přerušený odpor R 46 na vstupu. Nezmám bohužel hodnotu ,neměl by ji někdo doma,kdo by mi ho proměřil,nebo schémátko Děkuji

obrázek http://ruzneobrazky.rajce.idnes.cz/nast ... 143122.jpg
tornado6

#2 Příspěvek od tornado6 »

Kewin skus to lepšie odfotit ak je to ten velký nalavo na fotke tak taleží ako je zapojený ak paralelne na gretz tak hodnota bude 100K až 1 Mohm ak je zapojený do serie pred alebo za gretzom tak ako poistkový rezistor od 1 do 10 ohm

PS: nemusí to byt rezistor ako taký, može to byt prepetova ochrana tzv. termistor, ako píšem záleží ako a kde je zapojený.
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Pravděpodobně pojistný odpor. Po jeho výměně shoří opět.
..to bude jen ňákej odpůrek
TubeGuru

#4 Příspěvek od TubeGuru »

Zdar, on to nebude ani tak pojistný odpor, ale omezovací. Jelikož schema je asi tajné :) , je třeba hodnotu odporu vypočítat. Nabíječka je deklarována jako "Metabo L60 acculader en 12 volt 1,4 Ah NiCd accu", to znamená, že nabíjecí proud by měl být cca 150mA. Nikomu se nechce čekat 10 hod na plné nabití, proto výrobci u těch nabíječek volí ty omezovací odpory mnohem menší než by odpovídalo 1/10C a říkají tomu "rychlonabíječka". K výpočtu je třeba změřit napětí za diodovým můstkem; když ho označíme Uss, Hodnota toho odporu bude: R=(Uss-12)/0,15 [Ω;V;A] musí být dimenzován na výkon P=RI^2 [W;Ω;A].
vtxx

#5 Příspěvek od vtxx »

U odporu R46 jsem nameril 10,4 Ohmu. Mne nabijecka z niceho nic prestala fungovat a nic poskozeneho neni videt, cim to muze byt?
misocko

#6 Příspěvek od misocko »

"nic poskozeneho neni videt" - pohladom odhalis prerazenu diodu, vyschnuty kondik, prerazeny tranzistor......?
"cim to muze byt" - cimkolvek
vtxx

#7 Příspěvek od vtxx »

Jak to mam vedet, jestli to zjistim pohladom? Proto se ptam, ne? Omlouvam se, pokud se te muj dotaz dotknul, ale ne kazdej je expert.
alles

#8 Příspěvek od alles »

rezistor jsem naměřil 10 ohm, je pojistný, takže zkrat někde v silovině, můstek, tranzistor na chladiči (FET) atd...
když nešla a rezistor byl ok, pomohlo http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=77765
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“