Makita TD110DZ náhrada baterie

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
buddyns

Makita TD110DZ náhrada baterie

#1 Příspěvek od buddyns »

V práci by se mi hodil aku rázový utahovák. Kolega má TD090d a s tou jsem byl vcelku spokojen, tak jsem hledal a našel tento silnější a o dost levnější kousek http://www.naradiprofesional.cz/127595-makita-td110dz

Háček je v tom, že se prodává bez AKU.

Otázka tedy zní, dalo by se k té Makitě nabastlit třeba tato baterie ?
Je tam nějaká elektronika, co by mě nedovolila tam připojit zdroj napětí vyšší jak 10.8V ?
Nebo je v tom ještě nějaký jiný háček ?
Čert vem celkový vzhled :lol:

Nabíječka té Lipolky by snad šlo použít toto ?
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Lion nebo Lipol je dnes v podstatě jedno, obojí se nabíjí na 4,1-4,2V článek. S tříčlánkem Lipol ten utahovák bude určitě chodit.
Spíš jak vyřešit zafutrálování tý Lipol kostky. Když ji necháš bez futrálu a třeba ti na ní spadne nějakej těžší či ostřejší vercajk a prorazí ji, nebudeš se stačit divit, co se pak začne dít. Chtělo by to sehnat starou baterku a použít aspoň tu část futrálu, co má přípojný plošky do rukověti. Zbytek by se dal namalovat a vytisknout na 3D tiskárně.
Na nabíjení je dobrý ji odpojit od stroje a připojit k nabíječce jak silový, tak balanční kabel.
Ta nabíječka je taky v pohodě ale ještě k ní musíš mít síťovej adaptér 12-15V s proudem tak o 1/2 vyšším než proud, se kterým budeš chtít Lipolku nabíjet. Baterka má 2,2Ah pokud jí dáš 1-2C nabíjecí proud tak bys potřeboval adaptír co dá cca 3-5A.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
buddyns

#3 Příspěvek od buddyns »

Jo, baterku omotám vulkanizačkou takže ta bude aspoň nějak chráněná.
Časem bych na ní nechal vytisknout ten obal..

Jen bych si chtěl ještě ujasnit - píšeš že se nabíjí 4.1V na článek,
ta baterka má předpokládám 3 články a těch 11.1V je provozních a bude se to nabíjet tedy cca 12.3V, že ? (snad ta nabíječka bude natolik chytrá aby tam víc nepustila) :)

Mám pro sichr k té baterce přikoupit ještě ochranu která hlídá podbití?
On ten utahovák má funkci že když je vybitá baterie, tak občas první zmáčnutí vynechává - no třeba to bude fungovat i s tou nabastlenou ..

Díky.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Ona je otázka, zda to původní hlídání podvibití měří jednotlivý články a nebo jen celou baterku. Mělo by to být vidět kolik kontaktu je v rukověti. Teoreticky by tam měly být 2 masivní proudový pro motor a 4 slabý na kontrolu článků. Pokud jo, tak to asi hlídá jednotlivý články.
Jestli je ale ta Makita originál na Liony, a ty tam dáš LiPoly, tak Liony snáší při vybití nižší napětí než LiPol.
Jirka

Nakadah

#5 Příspěvek od Nakadah »

Přidám něco málo ...

1) LiPol nemají extra životnost, v mé modelářské praxi tak sezónu, max dvě. Pak se nafouknou, změknou, papa. Měl jsem některé, které nevydržely ani 20 cyklů. Nafoukly se, změkly a byly dobré tak leda pro nízký odběr. A to jsem je hýčkal, nepřetěžoval vysokým odběrem, hlídal teplotu.

2) Pokud to jde tak použij LiIon články 18650. Nejsou ani tak náchylné na rozbalancování napětí jako LiPol. A mají o dost delší životnost + jsou celkově odolnější. Používám je v RC autě, tam mi LiPol chcípaly dost rychle.

3) elektronika v baterii slouží jako balancer napětí + kontrola. Pokud baterii vybiješ pod napěťový limit, tak se FETem odpojí výstup. To samé pokud by se nabíječka zbláznila a přebíjela.

Mám doma dva akupacky zbavené LiIon baterek, tak jsem si řekl že bych ti to věnoval pro bastlení. Ale pak jsem si vzpoměl že to jsou 4-články 14,4V a Hitachi, ne Makita. To asi nebude pasovat...
buddyns

#6 Příspěvek od buddyns »

Ač pozdě tak díky!
Ta akupack Hitachi určitě sedět nebude ..
Objednal jsem ale ty 18650.

Dnes mi ta Makita přišla, a hned šla pod kudlu.
Obava se naplnila, v rukověti jsou tři kontakty + - a τ (obrácený)
Silové kabely jsou klasika + a - , ten τ je tenký - nejspíš teda řídící/kontrolní.

Připojil jsem makitu na reg. zdroj nastavil 10V a nic, jen se rozsvítila LEDka..
Co s tím ?
Mám na ten τ kontakt připojit 3.7V - jako napětí jednoho články baterie ?
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

To bych nedělal. Nejspíš to bude logická úroveň 0, nebo 3,3V nebo 5V z hlídacího obvodu baterky, která zablokuje regl Makity když je baterka vybitá. Chtělo by to zjitit na origo baterce, co tam je za napětí proti - pokud je baterka nabitá a co tam je, když je vybitá. Nejlíp sehnat někoho, kdo má cokoliv LiIonkovýho od Makity. Doufám, že po tom drátu nebude chodit nějaká oboustraná datová komunikace, to by asi byl pěknej problém.
Možná by stačilo zavolat do Fulguru Brno pana Odstrčila, jestli o tom něco neví, případně jestli nemá do Makiťáckejch baterypacků ty hlídací obvody. Dělaj repase packů, tak je šance.
Jirka

Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem na montáži narazil u jinýho řemesla na LiIonkovou Narex vrtačku. Vzpoměl jsem si na tebe a změřil baterku. Ten slabej vývod má proti - pólu odpor 36K, napětí 0V. Vypadá to, že je tam jen termistor jako v NiCd baterkách, žádný hlídání po článcích. Sice to hlídání a balancování po článcích baterka mít může, ale ven nic nehlásí. Nevidím důvod, proč by to zrovna Narex řešil zcela jinak než Makita.
Jirka

buddyns

#9 Příspěvek od buddyns »

Na prosbu o nějaký info o prostředním pinu baterií Makita BL1015, BL1020B a BL1040B značen jako ┴ jsem dostal odpověď
"Lituji ale nedovedu Vám poradit, bohužel tyto baterie máme zcela okrajově.
Děkuji za pochopení."
Asi schválně mlží aby nepřišel o kšeft ..

Tak co mám zkusit, připojit mezi ┴ a - trimr 50k a pomaly nastavovat odpor a sledovat kdy utahovák začne chodit ?

Je to asi rozumnější nápad než tam hrnout napětí :)
Odporem nic nezkazím..

A dík!

(A nebo kuchnu ten regulátor.. Bojím se, že ho ale nedám zpátky dohromady, zdá se nedobytej)
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Zkus to. Možná tím termistorem hlídají teplotu vybíjený baterky a regl v Makitě si neumí poradit s nekonečným odporem mezi T a -.
Mám dvě Makity ale s NiCd. Zítra ti zkusím zalepit plošku na baterce, co to bude dělat.
Jirka

buddyns

#11 Příspěvek od buddyns »

Jo, tak stačí mezi T a - připojit 47k odpor a už se točí.
Super, díky! :-)
Eště se zeptám - jaká je kritická teplota pro Lipolku? Abych zvolil vhodný PTC termistor k ní..

Btw. už došla ta Lipro nabiječka ale baterka ještě ne, tak aspoň nabijím NiCd do RF10 :-D

Edit. naměřený vypínací odpor je 191.5k
Edit2. uz jsem si to nasel, je to mezi 50-60st Celsia
fredis

#12 Příspěvek od fredis »

Co je to Lipro? :wink:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jjilek »

Makita dodává baterie v obalu a nabíječky samostatně. Jde o to, který typ.
http://www.naradiprofesional.cz/aku-sad ... ecka-2677/
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“