Koupím izolační transformátor 230V/230V/200VA

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Karel51

Koupím izolační transformátor 230V/230V/200VA

#1 Příspěvek od Karel51 »

koupím izolační transformátor 230V/230V/200 - 500 VA, nemáte někdo?
jirka5

#2 Příspěvek od jirka5 »

Tady máš nová trafa, můžeš si vybrat výkon, ale je to raketa:

http://www.sved.cz/eshop/transformatory ... hop/10.htm

Levnější nový trafák těžko seženeš.
Nebo zkus někoho, kdo měl co do činění s elektroinstalací ve zdravotnictví. Tam se taková trafa používala. A s hlídači izolačního stavu.....
Mira_A

#3 Příspěvek od Mira_A »

Zase také pálky to nejsou. Vzhledem k tomu, že je to samá měď tak je to ještě levné.
Karel51

#4 Příspěvek od Karel51 »

Je to pálka, máš pravdu.
Vim , že trafa používaly radiotelevizní služby , tam to byla dokonce povinost.
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

jirka5 píše:Zkus někoho, kdo měl co do činění s elektroinstalací ve zdravotnictví...
Nemusí to být zrovna ve zdravotnictví, používají se u celé ředy zařízení třeba k oddělení ovládacích nebo řídících obvodů. Pokud má sloužit jako ochranný oddělovací transformátor měl by odpovídat ČSN EN 615 58. Každé trafo nemusí požadavkům na ochranné oddělení vyhovovat - třeba pokud sloužilo pouze jako zdroj funkčního napětí.
Jodr

#6 Příspěvek od Jodr »

Oddělovací trafa co jsem viděl, byla konstrukcí dvousloupková. Určitě kvůli izolační pevnosti...
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Jo, s odděleným vinutím se snáz dosahuje větší izolační pevnost. Ale jde to učunit i na jednom sloupku včetně izolace pro bezpečnostní třídu B = 4kV /60 sekund, jen to dá víc práce ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jirka5

#8 Příspěvek od jirka5 »

To Achab:
Podívej se na specifikaci těch transformátorů a uvidíš, že té normě vyhovují. Docela si dávám bacha, abych nedoporučil něco, co není úplně košér.

To Karel51:

Je to pálka, máš pravdu.
Vim , že trafa používaly radiotelevizní služby , tam to byla dokonce povinost.

Ještě k té ceně. Podařilo se mi před několika lety koupit na burze v Drážďanech profesionální oddělovací transformátor určený pro radiotelevizní opravny. Je regulační a má dokonce i vestavěný zdroj pro opravy tranzistorových přijímačů. Vše bytelné kovové bedně - ostatně u Němců jak jinak. Stál ovšem bratru 100 Éček, naštěstí to bylo ještě v době, kdy se ČNB o náš blahobyt nestarala znehodnocováním koruny.

V porovnání s tím se mi ceny libereckých trafáků docela přijatelné. Myslím si, že na opravu běžných rádií a televizorů úplně postačí těch 200 VA. Levnější těžko najdeš, docela si jsem tím jistý, protože nedávno jsem sestavoval určitou cenovou nabídku.
monterjirka

#9 Příspěvek od monterjirka »

Používáme řadu JOC, mají atest na 4kV, což je pro "dráhu" jakési minimum...

http://eshop.elfetex.cz/10-033-405-traf ... 1127-320va
Achab

#10 Příspěvek od Achab »

Trafa JOC, JBC mají svařované jádro a mírně vyšší ztráty ale běžně to nijak nevadí. Hlavní určení je pro rozvaděče, s případnou opravou a demontáží se nepočítá.

jirka5 píše:Podívej se na specifikaci těch transformátorů a uvidíš, že té normě vyhovují.
Většina nově vyráběných transformátorů tohoto provedení ČSN 615 58 vyhovuje, myslel jsem spíš různé staré zásoby nejistého původu a určení. Zvlášť trafa se společnou kostrou pro všechny vinutí bez izolační přepážky.
fredis

#11 Příspěvek od fredis »

Oddělovací trafa vyrábí i v Jevišovicích. A po vlastních zkušenostech bych šel alespoň do 500W :wink: .
Rotor rotuje a stator stagnuje...
jirka5

#12 Příspěvek od jirka5 »

Většina nově vyráběných transformátorů tohoto provedení ČSN 615 58 vyhovuje, myslel jsem spíš různé staré zásoby nejistého původu a určení. Zvlášť trafa se společnou kostrou pro všechny vinutí bez izolační přepážky.

Naprostý souhlas. Osobně bych do nějakého neznámého trafa, které se 30 let válelo někde ve sklepě nebo v garáži, taky nešel. Míním tím, že bych ho určitě nekupoval. Ale Karel51 nám ještě vůbec neprozradil, k čemu to trafo potřebuje.
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“