červená obloha vs vítr

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

červená obloha vs vítr

#1 Příspěvek od mi-ro »

Sice mimo téma EB ale lepší než o politice: může mi někdo vysvětlit souvislost mezi ranní-večerní červenooranžovou oblohou a větrným počasím? Třeba dnes ráno, a opravdu to tak je.
..to bude jen ňákej odpůrek
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Pokud jsem to správně pochopil, tak červené zabarvení způsobují prachové částice v atmosféře. Tak třeba když je větší vítr (v oblasti blíž ke Slunci), zvedne víc prachu a zabarvení vznikne?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
elektrosvit

#3 Příspěvek od elektrosvit »

Červené zabarvení způsobují spíše zespodu nasvícená vysoká oblaka spojená s přechodem atmosférické fronty. "Stopro" si jistý nejsem. :)
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Všecko co zatím padlo je správně - červenou barvu způsobujou aerosolový částice ve vyšší atmosféře, kam je zvedne vítr. Pokud je tady bezvětří nebo vítr s malou rychlostí, "věští" to příchod fronty, která je zatím ještě těsně za obzorem, ale blíží se a přinese změnu počasí spolu s vyšší rychlostí proudění. Pokud tady už je větrno, věští červánky pokračování větrnýho počasí. No a to jestli to přijde nebo už odchází určuje převládající směr proudění - u nás je to z cca 75-80% dní v roce proudění ze západu, takže červánky ráno označujou většinou odchod fronty, červánky večer příchod. Výjimkou potvrzující pravidlo jsou období kolem zimního slunovratu, kdy od Slunce odkloněná severní polokoule víc ztrácí teplo, nad Sibiří se utváří anticyklóna poměrně velkýho rozsahu a jak už mají v Kremlu ve zvyku, začne se roztahovat na západ dál do Evropy, odkud vytlačuje vzduch směrem nad relativně teplejší oceán - a přináší jasný noci s hlubokým poklesem teplot (neboli "mráz přichází z Kremlu"). Nastává koncem ledence až v průběhu únorce, kdy jsou nejdelší noci těsně před jarní rovnodenností a a kdy v Evropě nastává období nejtvrdších mrazů - to potom ranní červánky věští přechod fronty od východu a konec tuhejch mrazů, protože jak už padlo, od východu nikdy nepřišlo nic kloudnýho a tyhle fronty nesou sníh v podobě hustejch fujavic se sněžením. Naštěstí při chumelenici se mírní mráz (skupenský teplo mrznoucí vody mírně ohřívá vzduch), takže tyhle ranní červánky signalizujou krom těch vánic i mírný "oteplení" ...
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 18 lis 2016, 14:50, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

elektrosvit- tady píšou následující:
Příklad 5

Proč je obloha při západu a východu Slunce červená a jaké podmínky jsou pro tento jev obzvláště příznivé?

Řešení:

K tzv. červánkům dochází, je-li atmosféra znečištěna prachovými a aerosolovými částicemi. Je-li Slunce u obzoru, prochází sluneční paprsky mnohem větší vrstvou atmosféry, než když je Slunce výše nad obzorem.

Úplně se tedy rozptýlí světlo s malými vlnovými délkami, nestačí se rozptýlit jen červená, popř. oranžová část spektra.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
monterjirka

#6 Příspěvek od monterjirka »

Nevím jak je to vědecky, ale podle "dědků co pozorovali přírodu" večerní červánky přinášejí vítr a ranní přinášejí vodu...
elektrosvit

#7 Příspěvek od elektrosvit »

Mohu potvrdit, babička to taky říkávala.

Michal22: Michale, četl jsem to ještě před odesláním předchozího příspěvku a pochopil to tak, že uvedený jev se vyskytuje při svítání a soumraku za jasného počasí, kdežto to, co s největší pravděpodobností pozoroval mi-ro, byla nasvícená vysoká oblačnost, sám jsem ji pozoroval mockrát. Hádat se samozřejmě nechci, nejsem meteorolog. :wink:
weed_smoker

#8 Příspěvek od weed_smoker »

Pokud jsou "až moc pravidelný",jsou hnaný radarem (např.HAARP) a to zabarvení může dělat některej z aerosolů (Al,Ba,Sr,TiO₂ ...) obsaženej v "chemtrailech" co jsou vypouštěný letadlama.Odborně se tomu řiká GEOENGINEERING a zabejvá se tim mj. WELSBACHův PATENT nebo i projekt BlueBeam.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

.. tolik hoaxů jsem v předchozím příspěvku vážně nečekal, jinak dík za teorie, pečlivě sleduji.
Přílohy
20161118_070550_PerfectPhoto.cz_2016-11-19 13-28-19.jpg
(16.94 KiB) Staženo 94 x
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 19 lis 2016, 16:49, celkem upraveno 1 x.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jezevec »

weed_smoker píše:Pokud jsou "až moc pravidelný",jsou hnaný radarem (např.HAARP) a to zabarvení může dělat některej z aerosolů (Al,Ba,Sr,TiO₂ ...) obsaženej v "chemtrailech" co jsou vypouštěný letadlama.Odborně se tomu řiká GEOENGINEERING a zabejvá se tim mj. WELSBACHův PATENT nebo i projekt BlueBeam.

Ještě jsi zapomněl napsat o tom, jak tě unesli ufouni...
MetalGod

#11 Příspěvek od MetalGod »

Dyť je to "weed smoker", tedy hulič trávy. To snad leccos vysvětluje, ne? :)

Jinak objev souvislosti mezi červánkama a nadcházejícím větrem/deštěm náleží našim prapraprapraprapraprapraprapraprapředkům doby, kdy v luftě lítali akorát ptáci a hmyz a o elektromagnetickým záření neměli ani tucha.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
elektrosvit

#12 Příspěvek od elektrosvit »

mi-ro: To, co je na fotce, jsem měl přesně na mysli.
mi-ro

#13 Příspěvek od mi-ro »

Podle červených oblaků by tedy mělo zítra (tj ve čtvrtek) dost fičet.
Michal22

#14 Příspěvek od Michal22 »

Podle chmu.cz by zítra měly být v Praze nárazy až 10m/s. Tady v Brně skoro nic.
Ale kolem měsíce je halo, tak bude mrznout.
Teda už vlastně mrzne :D
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Windguru hlásí pro Opaťák u HK 2m/s nárazy 3,5m/3. To je téměř bezvětří. A Windguru na rozdíl od Meteosatu nikdy nelže. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“