dělič napětí zatížený ledkou
Moderátor: Moderátoři
dělič napětí zatížený ledkou
mám na pc skříni modrou vysokosvítící ledku a chtěl jsem její jas snížit rezistorem. Napadlo mě na zkoušku před ní zapojit potenciometr a doladit si ten jas přesně jak mi bude vyhovovat, pak změřit kolik mám odpor na jezdci a podle toho koupit rezistor.
A teď k mojí otázce, pořád jsem nevěděl jestli mám na ten druhý konec odporové dráhy potenciometru připojit zem nebo nemám, nakonec jsem si zapojil na zkoušku obě dvě varianty a moc tomu nerozumím jak se to chová.
1. na jedné straně odporové dráhy mám plus, z jezdce na anodu ledky a z katory přímo na zem, druhý konec odporové dráhy je nezapojený.
2. to samé, ale na druhý konec odporové dráhy jsem zapojil zem. Když se na to dívám, tak mi vlastně vznikl takový "přeladitelný" odporový dělič zatížený ledkou. V tomto případě teče odvodem větší proud a co mě překvapilo a nechápu proč vznikl na ledce úbytek napětí a svítí míň? Ten odpor mezi jezdcem a zemí je přece k ledce paralelně, tak by se to na ní nemělo projevit ne?
- Artaban001
A kutilmile - nelituju tě
Si to pleteš se žárovkou, ne? Potík v pohodě pár desítek mA bez újmy vydrží.kachle píše:To se divím, že to ten potenciometr vydržel, pokud nebyl drátovej.
Dyť jsem s ním jako malej reguloval hlasitost reprodukce z repráku, ale tak, že s ním byl v sérii.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
MetalGod píše:Si to pleteš se žárovkou, ne? Potík v pohodě pár desítek mA bez újmy vydrží.kachle píše:To se divím, že to ten potenciometr vydržel, pokud nebyl drátovej.
Dyť jsem s ním jako malej reguloval hlasitost reprodukce z repráku, ale tak, že s ním byl v sérii.
Tak se teda omlouvám, že jsem něco napsal. Já teda poťák používám jinak než k regulaci jasu ledky nebo přímo k regulaci hlasitost repráku. Obojí stojí za h...o.
- Artaban001
Pokud "svítíš" 12V, tak Ti nebrání tu LED "odladit" mimo PC a začít "odshora" - Třeba 1M odpor a potom snižovat (mě stačilo přibližně půl mega - 470k. To LED viditelně svítila při pohledu na ni i za jasnýho dne a v šeru neoslňovala. Před tím dělala na 1.5m vzdálené zdi viditelný modrý kolo skoro i za jasnýho dne (samozřejmě když mi tu nesvítilo slunce)
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
To je hezká úloha pro teoretické výpočty. Někteří by to určitě ocenili a sepsali by to jako diplomovou práci, ale skoro se toho výsledku bojím, kdyby to dotáhli opravdu až na Planckovu konstantu a související vzorce...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
A při tom měření naopak pro proud dávej co nejvyšší rozsah - do obvodu tak zapojuješ menší sériovej odpor (v podobě vnitřního odporu měřidla), kterej negativně ovlivňuje poměry v obvodu. Ampérmetr na rozsahu 2A má vnitřní odpor i s vnitřním bočníkem řádově setiny až desetiny ohmu, zatímco na rozsahu 200mA = 0,2A má vnitřní odpor obvykle desetinásobnej a na rozsahu 200µA = 0,000 2A dokonce 10000x větší - a ani digitální měřáky na tom nejsou o nic líp, pokud nepoužívají jeden měřicí odpor a k němu zesilovač s proměnlivým kalibrovaným zesílením - daleko jednodušší a hlavně lacinější (odpadá přesně kalibrovaný přepínání zesílení) je jen přepínat bočníky ...
- Přílohy
-
Bez názvu.png- (19.52 KiB) Staženo 172 x