AKU vrtačka po 150té

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
frantajetel11

AKU vrtačka po 150té

#1 Příspěvek od frantajetel11 »

Zdravím bastlířky a bastlíře.
Mám dotaz ohledně aku vrtaček. Mám dvě nefunkční - jedna je Bosch, druhá Blackdecker. Na typu myslím celkem nezáleží.
Obě se chovají naprosto stejně:
Po zmačknutí spouště (je jedno na jakou stranu jede) se z motorku začne kouřit, jako by měl spálené kontakty. Regulace otáček funguje, ale jenom s tímhle kouřovým efektem.
Pokud odpojím motor a zapojím ho na lab. zdroj tak jede normálně bez čoudu (i při zatížení - přibrzdění sklíčidla rukou).
Co může být na regulaci špatně, když ten motor takhle stávkuje?
dj_Paul

#2 Příspěvek od dj_Paul »

zanesený komutátor? Ono při napájení z akumulátoru tam tečou trochu jiné proudy než z laboratorního zdroje.
Měl jsem stejný problém s blackdeckerem, komutátor vyčištěn a zatím je cca rok klid
frantajetel11

#3 Příspěvek od frantajetel11 »

No jo, ale zrovna u toho Blackdeckera je ten obal motoru snad z 1,5 plechu. A ty zobáčky, co držej ten zadní plast, jsou prakticky neohnutelný. Takže se do něj nemůžu dostat :cry:
Ještě jsem přemejšlel dát celej motor do izopropanolu a ultrazvuku. Ale nevim, jestli by to pomohlo.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Spíše uhlíky . Prostě otevřít musíš . Vybrousil jsem si tlučivý šroubovák , kvalitní , do úzkého dlátka . Motor jemně upneš do svěráku s ostrými čelistmi , hranou těsně pod zobáčky . No a na prasáka kladivem přes ten šroubovák musíš vyhnout-vytlouct , třeba nadvakrát , natřikrát .
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Mě Makita těsně po záruce vyhulila regl ve spínači. Po vyndání motoru a připojení na 12V PB v prostoru uhlíků vyložený požár. Protože má motor z boků u uhlíků oválný díry, tak jsem zadek motoru namočil ve sklenici do benzínu a dal do vodní lázně do ultrazvuku. Benzín jsem musel měnit 3x než z toho přestala jít černá srágora.
Od tý doby je spoustu let pokoj. Asi se musely zaběhnout uhlíky a hodně se při tom obrušovaly. A ten uhlík uvnitř motoru dělal svody a asi i hořel.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“