Bufík 6bon3 12V
Moderátor: Moderátoři
Bufík 6bon3 12V
Potřebuji radu čím ho pohánět ? Nebo jak zapojit/upravit PC zdroj (mám jih hodně)
Mám bufíka 6bon3 na 12V. Na štítku je 12V 10A.
Nevím zda je to za běhu a nebo při strartu (ta žhavička bude asi brát moc).
Zatím to pohaním baterkou, kterou furt nabijím. Nabiječka dovede dát max 3-3,5A ale to nestačí. Po nějaké době(3-4 hodiny) vrtule ztrácí na rychlosti.
Půjde to přes PC zdroj pohánět? Jaký má mít výkon ? Pokud by stačil jak ho zapojit? Upravit ?
PC zdrojů tu mám spousty s různým výkonem (max asi 400w nebo 500w)
Moje nápady:
PC zdroj - pohon čerpadlo a vrtule = baterka - žhavení
PC zdroj - pohon čerpadlo a vrtule = PC zdroj - žhavení
Jak zjistit kolik bere ta žhavička přesně?
Budu rád za každou radu.
(zde to jede z pc zdroje, ale nevím výkon https://www.youtube.com/watch?v=ugUJZnd ... wBQDILFzwO a že by to dokazala utahnout jedna větev 12V ?)
Díky
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
Zde je odkaz na fotky http://koldus.rajce.idnes.cz/EuroCase_-_400W_PC_Zdroj/
Je lepší tedy na 12V větěv připojit nějaký menší 12V akumulátor, třeba 7Ah z UPSky, kterej pobere rozběhový špičky a poté je možné použít i slabší zdroj (aby vyhovoval proudově jak na svíčku, tak na ventilátor).
Svíčka při žhavení bere proud kolem 20A a napětí 4V. 4V jsem z 5V větve udělal tak, že sem vzal kus delšího přívodního vodiče ke svíčce - nějakýho 0,75mm2 průřezu, aby byl na něm úbytek 0,5-0,75V.
Vřele doporučuji udělat verzi ATX zdroj + nějaká malá AKU a zároveň poladit zdroj, aby místo 12V dával cca. 14,4V, výstup zdroje s AKU oddělit schottkyho diodou na dostatečný proud a navíc jako ochrana při výpadku sítě, popř. poruše zdroje dát na 12V výstup zdroje (ještě před schottkyho diodu) relé, které bude odpínat naftové čerpadlo.
Pokud by pak došlo k poruše zdroje, tak ihned vypne naftové čerpadlo, tudíž bufik chcípne a z baterky se dochladí. Ještě by bylo dobré udělat jakýsi odpojovač baterie aby nedošlo k podpětí aku.
Jinak koho nebaví bufika žhavit 4V/20A = velký ztráty a výkonný zdroj, tak se dá svíčka předělat na klasickou 12V tyčovou žhavičku třeba z felície. funguje to líp jak s originální spirálovou, není třeba předřadný odpor pro žhavení a není potřeba tak výkonný zdroj.
Další věc mám tu malou autobaterii (40 nebo 45) je možnost udělat ze zdroje nabiječku ???
Nabiječky co mám tak ty chytré hodí chybu a vypnou nabijení a ty starší (hloupé) nedokážou nabijet dostatečně.