prosim o radu ohledně předelání nabíječky na telefon na univ

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Legos

#16 Příspěvek od Legos »

takže stačí když znamy chce nabíjet 12 a 6 voltu do tech 300ma dat stabilizátory na 7808 na to nabití 6 voltu + 7815 na nabytí 12 voltu do plna.samozřejmě na 1 amperu dymenzovaných ale poradte mi jak udělat aby se pří nabíjení 12 voltu třebas při plnem nabytí članku řekněme 14 voltu rožla kontrolka že jsou články nabité???to same při nabíjení 6 voltove baterie
při dosažení třeba 6 volt aby to signalizovalo nabití do plna.Jak to co nejlevněj udělat.poradte ještě prosím
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od AmarokCZ »

Nejlevnějc to jde tak, že dáš LED + odpor + zenerku podle požadovaného napětí, všechno do serie. Když dáš bílou LED která má úbytek 3,2V tak k ní předej zenerku 2,7V a máš kontrolku na cca 6V. Místo odporu si tam dej trimr kterým to doladíš aby se to rozsvítilo kdy má.
legos

#18 Příspěvek od legos »

diky ti amarok cz
legos

#19 Příspěvek od legos »

chtěl bych se s váma dále poradit,udělal jsem totiž proudový zdroj a to takto
dal jsem stabilizátor 7815,za něj samozřejmě proudový zdroj omezeny odporem na 90ma,jak jsem měřil odběr na zátěži,skušebním odporu byl 89ma tedy jak má byt ale byl jsem nemyle překvapen když jsem zjístil že napětí je místo očekávaných 15 voltech pouze 6.6voltu.!!Porad´te prosím jak udržet to napětí aspon do 14 volt,jsem už z toho neštastny.Nevím proč mi klesá to napětí a už vůbec nevím jak ho udržet na těch 14 až 15 voltech..Prosím poradte mi. :cry: :cry:
Návštěvník

#20 Příspěvek od Návštěvník »

Dělat proudový zdroj ze 7815 je blbost. K tomu pořebuješ pro tvůj případ na vstupu cca 30V! Dej tam 7802 nebo ještě nejlíp LM317 - ta má jen 1,25V. Pochopitelně si musíš přepočítat ten odpor.
masar

#21 Příspěvek od masar »

Nemusíš být nešťastný, vždyť proměnné výstupní napětí je nutnou vlastností každého proudového zdroje. Ty ale zřejmě potřebuješ zdroj napětí 15V, jehož maximální proud je omezený na 90mA. Abys toho dosáhl, musíš mít oba zdroje. Zdroj stab. napětí (např.7815) doplň o proudové omezení. K tomu jeden rezistor nestačí. Můžeš použít některé známé zapojení s tranzistorem, jen na tomto fóru jich najdeš několik, stačí pohledat. :wink:
legos

#22 Příspěvek od legos »

přesně Masare potřebuji aby to dávalo stale 15 voltu,to jsem vyřešil tim stabilizátorem 7815 na 1 amperu,ted zbýva jen nějak to omezit na těch 90miliamper.Skusim pohledat,snad něco najdu.Díky.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Poradna“