Jaký PC si nepořizovat?
Moderátor: Moderátoři
-
Radovan_79
-
Radovan_79
-
Radovan_79
Mno, Win 95 (a i 98 a ME) jsem měl na pár PC a stabilita nebyla nejlepší... A nakonfigurovat je na internet byl téměř nadlidský úkon, nemluvě o práci v síti spolu s XP a 2003. U NT4 (které mimochodem vypadají úplně stejně, jako ty 95) je to úplně jiné kafe, logika nastavování blízká Win 2000 a XP (aby ne, ty NT jsou předchůdci těchto systémů). Ty Win 9x byl schopný blbě napsaný program nebo nějaká chybka v něm totálně rozhodit, v tomhle jsou ty Win řady NT o hodně délek vpředu. Nevýhodou je jejich vyšší náročnost na HW. 95 jsi rozběhal na nějaké 486 s 4 MB RAM v pohodě, Miléniím stačilo 32 MB RAM. Naproti tomu požadavek minimální RAM u NT4 (16 MB) je mimo, to stačí na start systému, během kterého zvládneš uvařit kafe a dojít se vys....
Na tom notesu byly 98 (na 512 MB CF kartě v adaptéru CF -> IDE), tak jsem upgradoval na ME (na stejném médiu, jen kartu jsem dal 1 GB). Zkoušel jsem na tom rozchodit ty NT a ani prd. Instalace v pohodě, s i bez tří disket, ale po restartu prostě nenaběhly. Pak jsem kdesi vyhrabal plotnový disk, udělal jsem 2 GB particii (víc nejde, nepodporuje to FAT 32 a na NTFS to rovnou nenainstaluješ), nainstaloval a běhá to v pohodě.
To mi připomnělo, že se mi tady ten adaptér (2,5" IDE --> CompactFlash) válí a sedá na něj prach.
Ty XP jsou známé, ty co nechtějí aktivaci, je to prý z nějaké "volume" licence, jsou to XP Pro s SP1. Akorát pak máš problém, když tam chceš instalovat třeba IE8, tak ta instalačka to nějak ověřuje a bez jisté editace registru to neprojde a vynadá ti to, že jsi pirát. Taky se do toho nesmí bezhlavě cpát aktualizace, poněvadž to některé umějí znefunkčnit (oni nejsou v MS tak hloupí). Zato instalace SP 3 proběhne v pohodě.
Pravoslav píše:Rade, proč máš negativní postoj k Win 95? Já jsem s nimi byl velice spokojený a myslím, že to byla povedená verze, tedy pokud se bavíme o druhém vydání.
Nejdříve bych se rád přiznal, že jsem napsal blbost, protože jsem měl na mysli Win 98 SE, nikoliv Win 95. Velice se omlouvám za mystifikaci.
S tím internetem máš naprostou pravdu, souhlasím. Ovšem v době, kdy 98ičky vyšly, jsem žádný internet neměl, tudíž tehdy se mi onen problém vyhnul.
Ale DOOM se na tom hrál hezky, je to úchvatná hra.
Dnes už Win 98 od sebe odrazuje tím, že neumí zpracovat Flash disk, musíš ho to "naučit".
Dříve to nešlo tak rychle jako dnes
To byly časy, kdy jsi hodiny instaloval OS a otráveně vyměňoval diskety se soubory. Mládenci, jsme to ale staří kořenové.
Jinak NT4 umí hned při instalaci vytvořit 4GB FAT16 (to dosovský fdisk neumí), kterou následně převedou na NTFS. Jde je nainstalovat i na větší NTFS už vyrobenou jiným systémem, ale vzhledem k 🤐 starého ntldr se to nedoporučuje (ale funguje to, jen je potřeba dát pozor na IDE driver, ten z původního instalačního CD neumí ani DMA a limit má nízko, ten z SP6 je do 128GB). Radši jsem používal 4GB na systém a zbytek pro data.
-
Radovan_79
-
Radovan_79
Nainstaloval jsem to, nacpal do toho service pack 6a, a příkazem convert převedl oddíl na NTFS. Výsledek je ten, že na 37GB disku je systémový oddíl s 2GB, což bohatě stačí, i s MS Office (nejnovější, co jdou do NT jsou Office XP) a zbytek je datový oddíl.