DVB-T2 a slučitelnost EPG s DVB-T.

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Brozicek

DVB-T2 a slučitelnost EPG s DVB-T.

#1 Příspěvek od Brozicek »

Je to asi nesmysl, ale přesto se zeptám těch, kteří již mohou přijímat zkušební vysílání DVB-T2 a mají ještě přijímač DVB-T.
Bude možno (obávám se že ne) na přijímači s DVB-T zobrazit EPG z vysílání DVB-T2? Ptám se proto, že můj HDD rekordér Sony s DVB-T se jednoduše programuje na záznam z EPG, a do Timeru se zapíše jediným tlačítkem čas začátku i konce programu a název programu. Pokud by se EPG z T2 zobrazilo, tak mi stačí po záznamu údajů z EPG jen změnit vstup nahrávání na Satelitní přijímač, a následně naprogramovat na spuštění téhož programu satelitní přijímač.
Nahrání programu ze satelitu na rekordér má výhodu proti PVR satelitního přijímače, že mohu nahraný záznam editovat, přenést na DVD apod. To, že tak přijdu o HD kvalitu nahrávanou přes PVR mi tolik nevadí.
Dík za zkušenost a informaci.
LADER

#2 Příspěvek od LADER »

Příjímač s DVB-T nemůže přijímat signál s DVB-T2 a tudíž ani EPG.
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

A nejde čas záznamu rekordéru nastavit na příslušný vstup ručně bez EPG a časovač satelitu samostatně?

Třeba na mém Technisatu S2 jde nastavit časovač buď na "DVR" (záznam na zařízení USB) nebo "Videorekordér" - pouze signál na výstupech pro záznam na externí rekordér.
Dále jde samozřejmě nastavit pouhé zapnutí na zvolený program ale po skončení pořadu nedojde k přepnutí do standby.
kokun

#4 Příspěvek od kokun »

LADER píše:Příjímač s DVB-T nemůže přijímat signál s DVB-T2 a tudíž ani EPG.

Brozicek - jak píše LADER - asi těžko vůbec naladíš programy DVB-T2 (H.265 HEVC) na starém přijímači DVB-T.
Nebude program, tudíž nemůže být ani jeho EPG . . . :cry:

Jóóó - opačně to by šlo, ale to je ti tak "na dvě věci".
Honza - kokúň

#5 Příspěvek od Brozicek »

Achab píše:A nejde čas záznamu rekordéru nastavit na příslušný vstup ručně bez EPG a časovač satelitu samostatně? ....

Samozřejmě, že to jde. Ale je to mnohem pracnější opisovat z nějakého TV časopisu čas začátku záznamu, čas konce záznamu a název nahrávky proti tomu, jak to dělám dnes jediným tlačítkem z EPG. Bohužel budu muset ručně nastavit Timery dva, jeden na rekordéru a druhý na satelitu.
Nějak jsem se utěšoval nadějí, že EPG je v příslušném kanálu (kmitočtu) kódovano shodně jako u DVB-T, a nezávisle na obrazu a zvuku, které jsou komprimovány v H.265 HEVC. Jak je vidět, naděje umřela.
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

Brozicek píše:Nějak jsem se utěšoval nadějí, že EPG je v příslušném kanálu (kmitočtu) kódovano shodně jako u DVB-T, a nezávisle na obrazu a zvuku, které jsou komprimovány v H.265 HEVC. Jak je vidět, naděje umřela.
Je to tak, že DVB-T, DVB-T2 jsou sice podobné, ale dostatečně odlišné druhy modulace. Proto není možné, aby EPG fungovalo - na výstupu demodulátoru nebudou vůbec žádná data, která se teprve následně rozdělují na video, audio a třeba EPG.
Použít H.265 (HEVC) v DVB-T by naproti tomu šlo a v tom případě by i EPG u starých TV bylo funkční.
Odpovědět

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“