Jištění bezpečnostního trafa

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kolaloka139

Jištění bezpečnostního trafa

#1 Příspěvek od kolaloka139 »

Dobrý den, potřeboval bych nějakým jednoduchým způsobem udělat rychlé jištění bezpečnostního transformátoru, který používám na opravy různých zařízení. Samozřejmě má trubičkovou pojistku, ale je to celkem nepohodlné a drahé řešení, když pojistka odchází často. Napadlo mě udělat něco s triakem nebo relátkem + nějaká pomocná elektronika - jenže to už je celkem komplikované, navíc relé bude mít zpoždění.

Potřebuji aby to jistilo po dobu kdy na tom laboruji a jednoduše šlo obnovit jistící funkci tak jako u jističe.

Max. proud trafa je 1,4 A.

Díky za nápady.
TAKJAN

#2 Příspěvek od TAKJAN »

No, u 200VA oddělováku mám na sekundáru jistič 1A. Při zkratu vypadne do +/- 3 sec
kolaloka139

#3 Příspěvek od kolaloka139 »

Jako to mne taky napadlo, otázka jak to bude snášet trafo. V tomto případě bych musel pojistku proklemovat.
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Pokud potřebuješ vratné proudové omezení, tak klasicky do série se zkoušeným zařízením zapojit vhodnou žárovku.
ZVUK2000

#5 Příspěvek od ZVUK2000 »

Nebo "přístrojový" jistič.
Přílohy
jistič.jpg
(77.97 KiB) Staženo 101 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Halogenová žárovka v serii je na pokusy ideální, na 200W by mohla vyhovět 500W s tím, že ten jistič 1A je v serii.

Já jsem testoval zařízení s toroidním trafem 1300VA, tam to nahradí i plynulý náběh. Doporučených NTC jsem totiž zničil až příliš... :)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
TAKJAN

#7 Příspěvek od TAKJAN »

Jak to bude snášet. Proč by nesnášelo. Nerozumím. Dřív jsem ho nejistil vůbec (primár 10A C) a nic. Když vrčelo, bylo něco špatně a odpojil jsem zátěž. Šlape takhle min 20 let.
samponek

#8 Příspěvek od samponek »

Používám takovou dlouhou žárovku 1000W 220V, když trafo zkratuješ, tak se rozsvítí, jinak při běžných pokusech nezpůsobuje velké úbytky.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Ta dlouhá žárovka bude halogenová. Jsou na tyto účely vhodnější protože za studena mají daleko menší odpor vlákna než běžná žárovka a tudíž je na ních menší úbytek napětí.
..to bude jen ňákej odpůrek
samponek

#10 Příspěvek od samponek »

Paralelně k té žárovce mám ještě vypínač, kterým můžu v případě potřeby žárovku zkratovat, když pokus žere víc a pokusné zařízení už je "rozchozené" a nehrozí akutní nebezpečí zkratu.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“