Chytal jsem televizní signál na tuhle aktivní anténu, napájená je ze sítě:
Byla připojená k settopboxu, kde byla volba napájení antény po koaxiálním kabelu. To jsem měl vypnuté.
Kvůli předvánočnímu úklidu jsem televizor i anténu musel přenést jinam a když jsem ji vrátil a zapojoval, nějak to nechtělo fungovat. Tak jsem polaboroval s nastavovacím menu settopboxu, zkusil jsem zapnout napájení antény po kabelu a tím jsem asi elektroniku v anténě odrovnal (ta původní závada byla jinde).
Než té anténě dopřeju věčné odpočinutí v SD (už mám koupenou novou, snad lepší), tak se jen chci zeptat, co tam mohlo odejít, jestli u koaxu není nějaký ochranný obvod nebo pojistka, co by se dala jednoduše opravit nebo vyměnit.
Stb dává většinou 5V a nechce se mi věřit, že by o tu anténu mohlo poškodit. Rozdělat a měřit... Ale spíš si myslím, že ta anténa nefungovala moc, ani když byla nová...
Naposledy upravil(a) Kvicala_r dne 03 pro 2016, 22:14, celkem upraveno 1 x.
Tuhle anténu neodděláš napájením ze settopboxu, protože výstupní konektor je oddělený kondenzátorem. Ona z něj po koaxiálu totiž nejde napájet a je jí úplně jedno, jestli v settopboxu máš napájení antény zapnuté nebo vypnuté. Závada bude někde jinde - užvejkaný síťový kabel, vadný napájecí zdroj, vadný koaxiál.
Anténa má trvale zapojený primár síťového trafa, vypínač je až za usměrňovačem na sekundáru. To kvůli tomu, aby vypínačem šlo odpojit i případné napájení přes konektor 12 V z autobaterie, třeba v karavanu.
Ale, jestli LEDku ze sítě nerozsvítíš, je v háji nejspíš síťové tráfko, tak můžeš tímto konektorem přivést 12 VDC ze stabilizovaného zdroje 12 V (odběr to nemá nijak velký, stačí univerzální trafo do zásuvky se správným konektorem).
Jinak je uvnitř jen anténní předzesilovač s tetrodovým FETem na vstupu, předpětí pro G2 se řídí z běžce potenciometru po červeném drátu, napájení 12 - 16 V jde po modrém. Černý je kostra.
Těchto antén jsem pár spravoval, nejčastější závada byla vždy v napájení: brum v signálu způsobený odešlým jedním z elektrolytů u usměrňovače (na desce s potenciometrem), případně rozpadlý pájený spoj na některém z vývodů elektrolytů. ROHS je svinstvo. Zesilovači nikdy nic nebylo. Nějakou dobu "nevysvětlitelná" závada se tu projevila loni na podzim, ty antény přestaly houfně fungovat. Ale poklesla kvalita i na K60 ve společných anténách, což mě přivedlo na zdroj potíží - blízké buňky LTE. Do 2 km mám čtyři, dělí se o ně víc operátorů. A tyhle pokojové pazgřivce si s tím málokde dokážou poradit. Je to prostě signál zblízka, navíc v TV pásmu, které tato anténa zesiluje.
Děkuji za rady. možná se ještě podívám, jestli není zlomený drát. Mně se hlavně jednalo o to, abych špatným nastavením settopboxu neodpravil i tu novou anténu.
Tu anténu settop boxem neodrovnáš. Je v ní obyčejný snad 2-tranzistorový zesilovač pochybné kvality a napájecí 12V zdroj. Už z principu musí být výstup oddělen kapacitně, protože vstupní jednotky mají na vstupu cívky a kdyby jsi k takovým zapojil takovou anténu bez kapacitního oddělení, tak ten zesilovač "šlusneš" protože by na jeho výstupu byl určitě stejnosměrný potenciál. A na druhou stranu, kdyby výstup takové antény šel "přes transformátor", tak na STB šlusneš jeho anténní zdroj a ten se vypne.
Zkrátka a dobře - když Ti anténa přestala chodit, tak jsi ji dal buď do míst, kde je "hluchá", nebo máš potíže z kabelem "viz výše".
Anténu rychle prověříš připojením k TV, či rádiu, pokud má anténa kolečko "GAIN" tak jej vytoč na nejvyšší citlivost a porovnej rozdíl mezi zapnutím a vypnutím napájení antény. U rádia to poznáš rychle, u TV na "bargrafu" v menu kde máš info o multiplexu (signál a kvalita).
Včera jsem připojil tuhle anténu
https://www.alza.cz/philips-sdv6222-12-d324409.htm a funguj.
Je i vzhlednější než ta bývalá, ta tam byla jako pěst na oko. Nevím, jestli s tou bývalou ještě budu něco dělat, pokud by o ni měl někdo zájem, byla by k mání za odvoz.