zvláštní závada v elektroinstalaci

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ARDO

#31 Příspěvek od ARDO »

zatím jsem se dohodli s tím technikem,že nejdřív zkusíme najít závadu u nás doma.Pokud tam bude vše OK,potom se zavolají oni a přijedou s tím zařízením co zapisuje.

mám měřič impedanci smyčky Zerotest N46 a měřič izolačního odporu.

Dnes jsem začal u nás doma. všude tak nějak vychází u imedance toto :

Zs (připočten bezp.koef 1,5) <= U (napětí proti zemi)

u jednoho obvodu se toto překročilo (musím změnit charakteristiku jističe z D na B),což nebude problém.

Ale u světelného obvodu ( byl naměřen špatný izolační stav -menší než 4Mohm)...je mi divné,že chrániči je to jedno.

Ale to se vyhledá.

A u jednoho obvodu zásuvek je take malý.

U ostatních obvodů je větší než 50Mohm)

Ovšem pak jsem měřil stejným způsobem v dílně,kde mám samostatný rozvaděč s přívodem TN-C ,pomocí FI 30mA je síť rozdělena na TN-S

u mne vše v pořádku co se týká izol.stavu ale u zásuvkového obvodu už je velká impedance.To musím vyřešit.

jen mi bylo velice divné,že u mě,ten meřák zerotest N46 nevyhodil ani při jednom meření FI. (když jsem měřil u našich doma,tak normálně vyhazoval FI)...Ale klasická ta šedá vadaska s pružinkou ho vyrazí i moje LED zkoušečka,která má na sobě TEST tl.pro chrániče.

EDIT: taky se musí vyřešit to přizemnění PEN.to u nás vůbec není uděláno :roll: zeptám vás zkušených...kolik tak metrů pásoviny jen přibližně potřeba ? samozřejmě vím,že to není jen tak.Že to nejde říct přesně od oka,ale jen tak přibližně
Atlan

#32 Příspěvek od Atlan »

Dajme tomu 50m ale daj si to zistit. Aby nebol pruser. Ja tomu nerozumiem.
palmalsport

#33 Příspěvek od palmalsport »

Určit dopředu kolik metrů pásku FeZn, je blbost. To totiž ovlivňuje několik věcí, které jsou neznámé.
Kdyžuž, tak pásek cca 20m a dvě zemnící tyče. :)
Celeron

#34 Příspěvek od Celeron »

Zemění odhadovat od stalu nejde. Záleží na místní situaci.
Například:
- My jsme doma na jílu pod kterým je zvodněnej písek. Když jsem namlátil jednu tyč, tak už bylo 2,5R. Tak jsem 2 m vedle namlátil druhou, provařil 10mm drátem, opálenej zinek pošmidlal roztaveným asfaltem a zemění jak víno. Hrozně záleží do čeho se to položí / natluče. Většinou platí čím výš je voda ve studni, tím stačí míň metrů.

- Jenou jsme zkoušeli udělat ještě postaru hromosvod na dva svody u baráku postavenýho na navážce z žulovýho odpadu z kamenolomu. Neřešitelný jak tan zemák zakopat, tyče beznaděj. Skončilo to 70 m pásky v hloubce 20-30 cm a stejně jsme se pod 25 R nedostali i když jsme to vydatně prolejvali vodou s rozpoštěným ledkem. :wink:
Jirka
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#35 Příspěvek od EKKAR »

Na zlepšení vlastností zemničů se používá BENTONIT = druh jílu, kterej se prodává suchej, protože jinak dokáže absorbovat neuvěřitelný množství vody. A co víc, tu na sebe vázanou vodu dokáže v sobě dlouhodobě udržet.
Takže zemniče se položí do výkopu, klidně i jen 20-25cm hlubokýho, zalejou se předem namíchanou bentonitovou kaší a ta se zakreje normální zeminou. Kvalita takovýho zemniče se ještě vylepšuje dodatečným opakovaným prolitím vodou, do který se můžou přidat přísady v podobě nějakejch solí zvyšujících vodivost (dusičný nebo draselný soli)...
https://www.google.cz/?gfe_rd=cr&ei=XVJ ... q=bentonit
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#36 Příspěvek od Celeron »

To je možný, ale Bentonit používám i na mnohem ušlechtilejší činnost, jako je čiření jablečnýho, šípkovýho a mirabelkovýho vína. :D Přitom je to vlastně jíl. Někdo si řekne fuj, co to chlastám. Kal se naváže na bentonit a spadne ke dnu a pak se to čistý nad ním stočí.
Nojo, kdyby ženský věděli co si to mažou za krémíčky na hubu, jíl míchanej s ropou. :lol:
Jirka

markoni
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od markoni »

Zdravím
Využiji příležitost a taky popíši poslední dobou záhadné chování elektrointalace v našem rodiném domě blikání žárovek po celém baráku málo svití když zapnu mikrovlnou troubu tak ten zvuk není co byval jakoby ta elektrika měla málo síly a někdy mi připadá že dává až moc voltů.Napadlo mě zkusit šáhnout na hlavní jistič a ten je teplý.Opravdu divné chování,než jsem začal psát tento příspěvek tak nešla rozvítit řářivka u mě v pokoji a ted o jdu zkusit a už se rozvítila.Instalace je poměrně nedávno nová no 6 let .Toto píši na tabletu protože nechci riskovat stolní PC.Zavolat zítra poruchy Neon a riskovat peníže za nezjištění závady na jejich useku to znamená po krabici s elekromerem v četně nebo s tým kde může být problém ? díky
EKKAR

#38 Příspěvek od EKKAR »

Evidentně máš v baráku/bytě podpětí - ZMĚŘ NAPĚTÍ V ZÁSUVCE.
Nesmí bejt trvale nižší než 208V efektivně - pokud tam bude 200 a míň, je to na jasnou reklamaci/volání servisáka elektrikáře.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
markoni
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od markoni »

Měřeno RANGE RE330F na jedné fázi při zapnutí trouby 200 stupnu znatelný pokles světla v rustru v zásuvce napětí 175 V 8O
Celeron

#40 Příspěvek od Celeron »

Pokud máš do baráku (bytu) třífáz přívod, tak to je klasickej příznak upálenýho nuláku. Prostě se střed třífázový hvězdy posouvá podle zatížení jednotlivých fází. Bacha, když máš na dvou fázích takhle málo, na ty zbývající bude velký přepětí.
Jirka

markoni
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od markoni »

Tak asi se to chová , kde se obrátit ? na poruchy neon nebo pozvat nĕjakého eletrikaře když to bude upálený nulák za elektomĕrem :!:
palmalsport

#42 Příspěvek od palmalsport »

Tak toto je hodně, ba přímo životu nebezpečná situace.
Urychleně elektrikáře, přípqadně RT elektro, natjít poškozené místo a opravit. :evil:
EKKAR

#43 Příspěvek od EKKAR »

Tím, že zavoláš elektrikáře na kontrolu, jestli to není upálený ZA elektroměrem, NIS NEZKAZÍŠ - protože když on zjistí, že to je vyčuzený před hodinama, nebudeš platit nic ani za výjezd opravářský čety dodavatele energie, což by mohli chtít zaplatit, kdyby to bylo obráceně (jako první bys volal rozvoďáky, ti zjistí závadu za měřicím bodem a pak buď chtějí zaplatit za opravu na zařízení odběratele, nebo zaplatit za výjezd).
markoni
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od markoni »

Závada odstraněna vadné svorky na přípojce u zdi domu výměna všech čtyř dneska ráno narukovali dva maníci s eonu s plošinou.
Celeron

#45 Příspěvek od Celeron »

To znamená, že když se ti to takhle chovalo, tak buď nenáš a nebo je hodně mizerný přizemění nuláku a střed hvězdy se vyrovnává přívodem.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“