Žárovka H7
Moderátor: Moderátoři
Nonstop sviceni, nebo casty vypinani/zapinani?
Na mym minulym aute byly sice H1, ale verte, ze pokud kvuli vymene prave zarovky musi dolu naraznik (nebo ABS modulator, kterej byl hned za svetlem), koupite si ty "nejlepsi zarovky na svete" bez ohledu na cenu a jeste opatrite softstartem
Pokrok je pokrok, ale za tu cenu???
A kutilmile - nelituju tě
A toto na dvou autech, jak už jsem tu uvedl.
pro EKKAR: Jsem docela zběhlý v elektronice a už tedy vidím, jak si běžný uživatel vozidla měří odpory v řádu mΩ. EKKARe, prosím, nic ve zlém
To na to přišli u Dacie brzy. Mám na Loganu "plastová" skla světlometů a za 6 let nepozoruji změnu. Asi kvalitní materiál.
Jó Fábky, Vochcávky a spousta jiných na žloutnutí "plastových" skel světlometů zatraceně trpí, to je fakt. Ale pokud vím, výrobce jim žárovky s UV filtrem nepředepisuje....
Jen pro informaci: Všechny žárovky OSRAM kromě HALOLINE jsou UV filtrem vybaveny.
satam píše:Jsem docela zběhlý v elektronice a už tedy vidím, jak si běžný uživatel vozidla měří odpory v řádu mΩ...
Ja zase vidim, ze si v tej elektronike naozaj zbehly
To srovnání halogenů s xenony je co do svítivosti věc subjektivního názoru, který mám takový, jaký jsem napsal a mám ho podložený dlouholetými zkušenostmi.
Srovnání ostatních vlastností (ceny, obtížnosti výměny apod.) nechť si udělá každý sám.
V práci ale měním žárovky H7 v koncernových autech (teď jich je 16, ale bylo jich dřív 21), zejména v těch krátkých, jako Crafter, Golf, Fabia a předtím to byly H4 v Transporteru. A je jich dost, ať už tam dávám Philips, Narvu, Hellu nebo Osram. Dokonce ani cena žárovky na to nemá podstatný vliv. Jen v Oktávkách se ty žárovky mění velmi zřídka.
Podle mě to úzce souvisí s odporem přívodů ke světlům, jednoznačně ti Japonci je udělali nejdelší, tak se obejdou bez softstartu či pevného předžhavení. A to jsem je původně měl za blbce, kteří neznámo proč spínají světla na kostru, plus je na nich trvale, a dráty vedou pořád někam a zase zpátky. Kdepak, Japonci tím zachránili mnoha žárovkám delší život.
Právě, že ani Thomsonovým můstkem MGW se ten odpor přívodů skutečně moc spolehlivě nezměří, i když umí od 1 mΩ, přechody dělají svoje. Ale typický odpor autokabelu 1,5 mm² je kolem 14 - 16 mΩ/metr (buď to není úplně čistá měď nebo spíše není dodržený deklarovaný průřez). Na známé délce tedy lze přes úbytek napětí změřit i proud, jen to chce paměťový osciloskop, protože ani multimetr se záznamem maximální hodnoty se nemusí zrovna trefit vzorkováním do toho maxima.
Před pár lety jsme o tom měli v elektrodílně napřed akademickou debatu a pak jsme si to šli ověřit. Nevím, jestli bych dnes našel, co jsme naměřili, ale co pamatuji, tak u Golfa vylítl proud při zapnutí potkávačky přes 60 A a za čtvrtsekundu klesl pod 5 A, zatímco ve Swiftu byl studený proud stejné žárovky tuším jen 45 - 47 A a pod 5 A klesal o něco pomaleji. Zhruba po 0,6 s už byl proud ustálený kole, 4,7 A v obou případech.
Ale co, jestli někdo chcete, přeměřte si to, návod máte.