Záruka na opravu?
Moderátor: Moderátoři
Záruka na opravu?
- pocitujlasku
1) Oprava deklarovaná jako Smlouva o opravě věci se všemi formálními a věcnými náležitostmi zejména zadání zákazníkem jako oprava (např. elektroniky), vlastní výkon sestávájící z analýzy závady, vytipování vadných dílů, výměny dílů, testování, dlouhodobého zkoušení. Toto vše musí být velice důsledně opsáno do vyúčtování opravy. Je-li toto splněno, je záruka na opravu 3 měsíční, bez ohledu na to, že byly použity díly.
2) Oprava deklarovaná jako "nákup náhradního dílu s montáží" bez dalšího rozvádění. V tomto případě je záruka 24 měsíců. Jinak řečeno, při vhodně formulovaných dokladech lze dávat záruku jen 3 měsíční. Stejný princip, tedy popis opravy se znaky opravování na rozdíl od dodání náhradního dílu s montáží, se uplatňuje u záručních oprav tedy u "záruky na záruku".
- monterjirka
Když už máte před sebou ten Občanský zákoník, zamyslete se nad §5
Ten se dá hodně "ohnout" proti lidem jako my, u kterých se předpokládá, že "znají", že by si měli všimnout když je někde něco nebezpečného... A neměli by se tvářit ý´že jim to je jedno.
Tak raději opatrně s vychloubáním kolik "průserového" jsme toho viděli.
Pokud má někdo jiný názor, prosím o citaci konkrétního zákona a ne nějaké připosr.né plky.
Jediná platná záruční doba je to, co napíše dodavatel a pokud se to odběrateli nebo zákazníkovi nelíbí, tak není povinen odebírat to, co chce. Může jít jinam!
Jednoduchá obrana je mít u sebe OZ a vyžadovat ukázat, kde je to psáno.
Já osobně dávám 2 roky záruku (sám od sebe) - dříve jsem dával 3 roky.
Na opravy a software dávám 6 měsíců. Více méně na tom nemohu být nikdy tratný, protože na to prostě mám a vím, že to vydrží 2x delší dobu.