Montážní zářivkové svítidlo 230V/8W (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
Montážní zářivkové svítidlo 230V/8W (přesunuto)
- Artaban001
- Artaban001
Schémata úsporek máš na www.pavouk.org V tý zářivce to bude to samý, akorát na jiným plošňáku.
Na tranzistory to 2S netisknou. Takže si ty dva znaky musíš domyslet.
http://www.denkl.cz/eshop/2sc-2611-7675
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- Artaban001
U těch montážních lamp si pamatuju ještě ty, co měly odporovej přívodní kabel a startér. U té jsem opravu řešil jednoduše - odporový kabel jsem nahradil dvojlinkou a předřadnou impedanci dělala tlumivka v zástrčce, kterou jsem kuchnul z nějaký zrušený stolní lampy. Později tam dávali stejný obvody, co jsou v úsporkách. Bohužel při některých poruchách svítidla dojde k přetížení měniče a ke zkratu - stráta emisních schopností vláken, nakmitání vyššího napětí na paralelním kondenzátoru, prasknutí skla trubice z důvodu nárazu. Nejlepší pro ten měnič je "přeražený vlákno" ještě před zapnutím - to nenajede vůbec. Za chodu je to horší.
Spolu z tranzistory změř emitorový odpory, usměrňovací můstek a předřadný odpor, který bývá někdy místo pojistky. Samozřejmě je li pojistka tak i tu. Někdy bývá v háji i ten paralelní kondenzátor.
- Artaban001
V práci jsme si dali jedno svítidlo s 18W trubicí a klasika z tlumivkou. Ta trubice když byla nová, tak začala svítit i bez startéru.
U kratších trubic stačí nažhavit vlákna a trubice se rozsvítí po tom, co odepne startér žhavení. Napěťový špice jsou potřebný hlavně pro dlouhý trubice. Tlumivka je hlavně kvůli tomu, že úbytek na ní se neproměňuje v teplo, protože ten odpor není činný, kdežto když máš ten odporový kabel roztažený po délce, tak má výkonovou ztrátu takovou, že na tý délce se to uchladí i přes tu izolaci. Odporová byla pouze jedna žíla toho kabelu. Taky se ráda lámala.
- Artaban001