může "vajgl" doopravdy zapálit filtr vzduchu auta?
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
může "vajgl" doopravdy zapálit filtr vzduchu auta?
https://www.youtube.com/watch?v=bEizRjKegZQ&t=27s
https://cs.wikipedia.org/wiki/Montblansk%C3%BD_tunel
mě zaujala příčina požáru vozidla, který byl původcem celýho neštěstí - vzduchový systém motoru kamionu nasál jiskru z odhazované cigarety a od ní vzplál filtr vzduchu. Požár se naplno rozvinul, když řidič z kamionem zastavil.
To je jako možný a stává se to často, že ta vložka chytí a zhoří? - měl jsem za to, že ten filtrbox je plechovej.
Věřim tomu,že papírová vložka může od vajgla chytit.Přecejen je tam slušnej luft když přes vložku nasává 13ti litrovej motor.
- Artaban001
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- Artaban001
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- Artaban001
Tohle se stalo v ČR - příčina požáru u konce článku:
http://www.tlakinfo.cz/t.py/docu/diskuze/1008/100892/reklama/t.py?t=2&i=1706&z=2
- Artaban001
Artaban001 píše:Seš si tím tak jistej?
Tohle se stalo v ČR - příčina požáru u konce článku:
http://www.tlakinfo.cz/t.py/docu/diskuze/1008/100892/reklama/t.py?t=2&i=1706&z=2
To víš, že jsem si tím jistej. Já jsem totiž reagoval na jiskru a ne nedopalek. Pokud by se žhavej vajgl nějakým záhadným způsobem do toho filtru dostal a filtr byl hořlavej, tak by ten filtr mohl klidně chytit, poněvadž proudí přes něj vzduch. Ale nikoliv od jiskry, ta by dávno zhasla, než by tam nějakým nadpřirozeným způsobem doplula.
Ale ještě k tomu článku a videu na odkazu. Tedy k tomu co se stalo u nás.Především z toho článku a videa, tedy z pro mě dostupných informací nevím, kde bylo ohnisko požáru. Jestli to chytlo za jízdy, nebo kamion stál a někdo do toho filtru cpal hořící nedopalek. Ale pokud bylo ohnisko v motorovým prostoru, a chytlo to za jízdy,tak kdyby s takovou příčinou požáru za mnou přišel můj vyšetřovatel, tak bych ho vyhodil. Z tak ohořelýho vraku motoru a kabiny obvykle zjistíš tak prd. To co bylo hořlavý, tak tam shořelo, než tam hasiči dojeli. Někdy se příčina zjistit i tak dá, třeba mechanicky obroušený díly co o sebe dřely apod. Ale to všechno se musí objevit ve fotodokumentaci a zdůvodnit se. Samořejmě k tomu musí být výslech svědků, v tomto případě minimálně řidiče a ten musí popsat, jak k tomu došlo. Nevím, jak ten chytrák co to vyšetřoval, naznal, že byl do vzduchového filtru nasát nedopalk hořící cigarety. Samozřejmě ho tam nemohl najít. Kde se tam vzal? To je přece taková pitomost, až to mlátí dveřma. Vařil prostě z vody, bylo mu blbý připustit, že příčinu nezjistil. Přitom by to nebyla žádná hanba. Je to naprosto odfláknutej případ, alespoň z dostupných informací to jasně vyplývá. Že mu to sežral jeho šéf je další tragedie. Navíc to mohl zpochybnit i nadřízený orgán, kam spis o požáru taky putuje. Za takovou práci bych se styděl. V životě bych pod takovou pitomost svůj podpis nedal.
- Artaban001
Aspoň v tom "dlouhým videu" - došli na to rozebráním motoru. Ve válcích našli zbytky papíru z toho filtru (nejspíš to vypadalo jako popel ze spálenýho papíru, který se tam dostal při posledních pohybech po stopnutí chodu motoru).
Je znám typ vozidla a průběh zahoření dle výpovědí svědků - řidič "postiženého" kamionu zastavil, až ho začali upozorňovat ostatní řidiči, že se mu kouří z prostoru za kabinou - kde je filtrbox. Po tom, co řidič zastavil, tak se oheň na plno rozhořel. Pak přeskočil na náklad - margarín a mouka. Ovšem další průběh požáru není předmětem mého zájmu.