úprava stabilizovaneho zdroje

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Maratkall

úprava stabilizovaneho zdroje

#1 Příspěvek od Maratkall »

Zdravim,
Doma se mi válí stabilizovany zdroj, mám v plánu jej trochu poupravit. Nainstalovat Voltmetr a ampermetr dále to nejdůležitejší proč sem píši a to montáž regulátoru napětí na výstup (+-1 - 14 VDC). Jsem silnoproudař proto píši o radu a vaše doporučení. Napište mi prosím zde Vaše návrhy, děkuji.
Přílohy
zdroj.jpg
(179.58 KiB) Staženo 241 x
samponek

#2 Příspěvek od samponek »

Můžeš použít nabíječku od mobilního telefonu určenou k zapojení do zásuvky 12V u popeníku.

Přidáš spínací tranzistor, osadíš indukčnost na větším toroidním jádře pro zvýšení proudového zatížení a odpor ve zpětné vazbě nahradíš potenciometrem na regulaci napětí a odpor v proudové zpětné vazbě zmenšíš.
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Mám tady nevyužitý tenhle modul: https://www.aliexpress.com/item/Hot-Sel ... 16921.html
Vyšel mě na necelých 200Kč.
Jestli jsi z Brna nebo okolí (to je výhoda toho, když napíšeš místo bydliště...), tak ti jej přenechám. Jinak plus poštovné.

Zapojení je jednoduché, měření veličin je součástí. Funguje docela obstojně, jen mě na něm štvalo to, že proudové omezení nastupuje s určitým mezistavem (LED napřed svítí trochu, po dalším přidání zátěže teprve rozsvítí naplno).
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

Čekal bych od Tebe, Kondicionére, že mu poradíš regulovat zpětnou vazbu a naskládat tam kádéčka. Jsem zklamán.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
dobrman

#5 Příspěvek od dobrman »

Jeden kolega si pořídil tohle a co psal, tak že to funguje docela dobře
kachle

#6 Příspěvek od kachle »

Mám to taky udělaané asi rok a bez prolémů.
Přílohy
DP50V5A vnitřek.jpg
(88.72 KiB) Staženo 240 x
DP50V5A předek.jpg
(75.42 KiB) Staženo 228 x
sr71

#7 Příspěvek od sr71 »

taky se mi stejný modul líbil, tak jsem si ho objednal, hodil do krabičky a zatím funguje dobře
Přílohy
zdroj.jpg
(35.96 KiB) Staženo 179 x
breta1

#8 Příspěvek od breta1 »

Přestože mám celkem kvalitní laboratorní zdroj, skoro pořád ale používám tento narychlo zbastlený maličký regulovatelný zdroj 0-35V/5A (v něm 2 zdroje z noťasu 19V/4.2A v sérii). Žádný externí zdroj, píchnu to 230V a jedu.
Tady ho trápím do zátěže 150W.
Přílohy
zdroj.JPG
(99.91 KiB) Staženo 328 x
Naposledy upravil(a) breta1 dne 25 pro 2016, 11:39, celkem upraveno 1 x.
Maratkall

#9 Příspěvek od Maratkall »

Michal22 píše:Mám tady nevyužitý tenhle modul: https://www.aliexpress.com/item/Hot-Sel ... 16921.html
Vyšel mě na necelých 200Kč.
Jestli jsi z Brna nebo okolí (to je výhoda toho, když napíšeš místo bydliště...), tak ti jej přenechám. Jinak plus poštovné.

Zapojení je jednoduché, měření veličin je součástí. Funguje docela obstojně, jen mě na něm štvalo to, že proudové omezení nastupuje s určitým mezistavem (LED napřed svítí trochu, po dalším přidání zátěže teprve rozsvítí naplno).

Bohužel ze Západích čech, nicméně poštové by problem nebyl. Tento modul zahrnuje i manulaní regulaci napětí ? Nikde jsem to nevyčetl.
Michal22

#10 Příspěvek od Michal22 »

Na spodní desce jsou dva víceotáčkové trimry, jeden pro nastavené napětí, druhý pro nastavení proudu.
Pro použití ve zdroji se dají vypájet a nhradit potenciometry.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Kvicala_r

#11 Příspěvek od Kvicala_r »

U toho komplet modulu do panelu je hádám galvanicky spojené GND. Může to někdo ověřit, že je to tak?
Paralelní řazení by potom mohlo být OK, ale seriové nehorzí... leda každé se svým vinutím.
misocko

#12 Příspěvek od misocko »

neviem presne ktory modul myslis, ale vsetko tuna spomenute su stepdowny a teda maju nieco galvanicky spojene so zdrojom a ak ich je na zdroji viacero , tak samozrejme vsetky maju jeden z polov (vecsinou - ) galavanicky spojeny.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“