Náhrada za uA či LM 709

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
salora

Náhrada za uA či LM 709

#1 Příspěvek od salora »

Dostal se mi do ruky univ. regulovatelný zdroj do ruky sice i se zapojením ale je tak na soklu DIL osazený nějaký /bez nápisu/snad ten co je uveden v zapojení pod ozn. uA 709 nebo snad i LM709 který má 8 vývodů ,moc tam na sichr nedrží takže bych ho raději zaměnil za DIL pouzdro.Nevíte někdo čím se dá např. nahradit od tesly ?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

V kovu MAA501 až 504, přitom MAA503 je DIL14 - ale dá se uříznout na DIL8/DIP.
Jinak µA709 nebo LM709 jdou pořád ještě běžně koupit - například u Farnella.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Nevím o tom, že by Tesla dělala nějaký jednoduchý OZ v pouzdře DIL8. Takže pokud chceš zaměnit, sežen si třeba ten LM709 v plastu (ale to bude asi problém), nebo tam dej třeba NE5534.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Eleman

#4 Příspěvek od Eleman »

TESLA dělala v pouzdře DIL8 MAA741CN a MAA748CN
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

Eleman- ha, tak s tím jsem se nikdy nepotkal. 741 i 748 mám spoustu v kovu, v plastu mám jen MA1458.
Tak díky za upřesnění.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Eleman

#6 Příspěvek od Eleman »

741CN někde možná ještě mám, ale teď se mi to fakt nechce hledat.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Ale ani 741, ani 748 nejsou náhradou za 709. V omezený míře se dá nahradit NE5534-kou, ale ta je do aplikace pro 709 jak lodní kanón na vrabce.
Když si seženeš (třeba u Bůčka v Oltecu pod Špilasem) MAA503, můžeš pak vzít prachsprostě na Šampónka pilku na železo nebo Dremelku s kotoučkem na kov a z tý MAA503 v plastu ušmiknout vývody (v párech proti sobě) 1+14 a 2+13 a na druhým konci pak 7+8. Vzniklej "pahejl" s vývodama 3, 4, 5, 6 na jednáý straně a 9, 10, 11, a 12 na druhý můžeš použít jako futrál DIP8, nožka č.3 původního futrálu odpovídá nožce č.1 u DIP. U původního µA709 taky existovala varianta v DIL14, ta úprava na DIP8 je funkční a ověřená už z něj.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

to EKKAR: Žid je teď na Oltecu nebo tam má filiálku? Jsem v domnění že je pořád v Zábrdovicích...
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Ne, je furt tam za vodou v rákosí na rohu Vranovský a Auerswaldovy, ale já to pro jednodušší pochopení sypu pod jeden pupek ...
salora

#10 Příspěvek od salora »

hm děkuji Vám všem za zajímavé poznatky ale po posouzení všech okolností nezbývá než se někde mrknout po origošu LM 709 v DIP pouzdře.Zatím mě to ale netrápí protože tam mám na ¨DIL 14 nacvaknutou 709 v kovu a zatím to jede.Totiž v eshopu dát za IO 1ks pár drobnáků a za poštovné s dobírkou 120 je živení lumpů na poštách.
Ano spíše jsem si /najivně/ myslel že to půjde přímo nahradit jako ekvivalent za nějaký ten náš z Tesly kterých mám hafol ale taky převážně v kovu v plastu se u nás tehdy tyto obvody dělalo moc málo.
weed_smoker

#11 Příspěvek od weed_smoker »

Zapomněli jste na německej A109D,kterej se nejvíc vyskytoval v termostatech několika praček.To byla podle AR přímá náhrada LM709,pouzdřená do DIL-14 jako MAA503.Měl asi vývody trochu jinak a při jeho poškození se nahrazoval právě plechovym MAA501,u který se rozplétaly vývody na příslušný spoje.
BTW.Plastový TESLA 741 bych našel i pod označenim C,ne jenom CN.Origo 709 mam jen kovovou.
salora

#12 Příspěvek od salora »

JJ děkuji za výklad a nabídku,nějako to pořeším a nebo řešit nebudu vůbec ,já jen že jsem se pustil do menší adaptace zdroje,který chci osadit ledkou na výstupu a kontrolkou sítovou na vstupu vinutí trafa protože se mě nejednou stává že ho zapomenu vypnout i když tam mám pochopitelně jak ampm. tak voltm.
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

weed_smoker píše:Zapomněli jste na německej A109D,kterej se nejvíc vyskytoval v termostatech několika praček.To byla podle AR přímá náhrada LM709,pouzdřená do DIL-14 jako MAA503.Měl asi vývody trochu jinak a při jeho poškození se nahrazoval právě plechovym MAA501,u který se rozplétaly vývody na příslušný spoje.
....
Ale prd jinak vývody - A109D nebo B109D ( http://jirky.webz.cz/zobraz_katalog_n.php?id=2 ) je přímej ekvivalent µA/LM709 stejně jako MAA503. Pokud se nahrazoval kovově futrálovaným MAA501, 502 nebo 504, musely se nožičky kulatýho pouzdra TO-99 nebo jak se jen jmenovalo navohejbat tak, aby pasovaly ne do kruhu, ale právě do rastru 2x lajna á 4 díry po 2,5mm rozteč = DIP8. Nic se nesplítalo ani nerozplítalo, jen se ty nohy musely nechat delší, aby se daly navohýbat plochýma kleštičkama do "pavouka" tak, aby dosáhly dostatečně daleko (hlavně vývody 1, 4, 5 a 8 = rohový díry obrazce DIP8) ...
Odpovědět

Zpět na „Součástky“