Počítač Consul 2715

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
radioelectrum

#166 Příspěvek od radioelectrum »

Už jsem se prohrabal jednou z místností co mi slouží jako sklad o cca 3m a našel balíček disket. Mohu je popřípadě zapůjčit k okopírování, a rád bych si nechal na prázdné zase něco nakopírovat.
Bohužel nevím na jakou platformu jsou, neručím že jsou na 2715. (budou nejspíše na SAPI 1, nebo nějaké Slušovice)
v lednu se chci posunout o pár metrů dál. jen pro trochu zasvěcené roky jsem navštěvoval jedno šrotiště co se jmenovalo Rekom.
Moje 2715 byla cca kolem roku 1995 funkční
Naposledy upravil(a) radioelectrum dne 27 pro 2016, 08:14, celkem upraveno 1 x.
radioelectrum

#167 Příspěvek od radioelectrum »

macintosh1984 píše:Díky! Dokumentace k IBM 5280 se bude určitě hodit. Programy a systém na Consul a IBM jsou opravdu úplně stejné. Soudruzi to akorát počeštili :D
Ti zlí imperialisti to soudruhům ukradli, a to tak že to začali vyrábět dříve než to soudruzi stačili vynalézt.
ec1045
Kontaktovat uživatele:

#168 Příspěvek od ec1045 »

Radiocentrum: jak jsem podle tvých webových stránek zjistil kdo jsi tak mi vybavila ta místnost ze které bili vidět jen ty futra. Seznámili jsme se v REKOMu a před nějakým casem jsem od tebe kupoval SAPI-1.

O stažení těch disket bych mel zájem (nakopírovat něco taky neměl byt problém) a mam to k době relativně kousek.
macintosh1984

#169 Příspěvek od macintosh1984 »

Jasně, jak už jsem dřív psal, taky velice rád cokoliv nahraju a zkopíruju. :)
radioelectrum

#170 Příspěvek od radioelectrum »

takže jak vyhrabu zbytek disket dám je všechny ec1045 a ten je rozdělí podle platforem a vyčtené soubory budou k mání i pro ostatní
fredis

#171 Příspěvek od fredis »

Hlavně, aby ty diskety bili :roll: :roll: :lol: ještě k přečtení. To je prostě děs... :cry:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
ec1045
Kontaktovat uživatele:

#172 Příspěvek od ec1045 »

fredis: Jestli chcete tak ten češtin může být ještě horší.
elektrosvit

#173 Příspěvek od elektrosvit »

Pánové, vyráběla Zbrojovka někdy sériově harddisk Consul 7150? Nebo vývoj skončil jen u prototypu? Dík.
fredis

#174 Příspěvek od fredis »

ec1045 píše:fredis: Jestli chcete tak ten češtin může být ještě horší.

Pyš si jak chceš, je to tvoje vyzytka!! :lol: :lol: :lol:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Celeron

#175 Příspěvek od Celeron »

elektrosvit píše:Pánové, vyráběla Zbrojovka někdy sériově harddisk Consul 7150? Nebo vývoj skončil jen u prototypu? Dík.

Asi tak jako Nisa disketovky 5,25 a 3,5". Technickej náměstek na prezentaci řekl: "Umíme vyrobit ale neumíme vyrábět".
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
elektrosvit

#176 Příspěvek od elektrosvit »

Jirko, pár se jich asi vyrobilo, aspoň podle nalezeného článku. Žádnou další zmínku jsem nenašel. Kamarád mi kdysi daroval stará Amára, mezi nimi byla i 3 čísla časáku Elektronika. V jednom z nich je prezentován program Zbrojovky, kde je i barevná fotka toho HDD a zmínka, že by první kusy měly být k dispozici koncem roku 1988. Neformátovaná kapacita 28,5 MB a přenosová rychlost 5 Mbit/s, víc tam nepíšou.
radioelectrum

#177 Příspěvek od radioelectrum »

Viděl jsem ho. Otázkou je zda-li ve Zbrojovce pouze nevytvořili elektroniku a plotny a hlavy nedovezli ze západu.
macintosh1984

#178 Příspěvek od macintosh1984 »

Zdravím,
opět se vyskytl menší problém se kterým si nevím rady. Na disketách, které ke Consulu mám je řada programů psaných v Basicu. Nemůžu ovšem přijít na syntax příkazu LOAD/SAVE, který používá Consul, abych mohl program z diskety načíst a spustit nebo uložit. Zkoušel jsem už všechny možné i nemožné kombinace ale zatím bez úspěchu. Consul má tři mechaniky které se vybírají pomocí adresy. Mechanika č.1 má adresu 4000, druhá 4400 a trojka má 4800. Předpokládám tedy, že příkaz by měl mít tvar: LOAD "adresa_jednotky:nazev_programu" teda třeba LOAD "4000:PROGRAM123". Zkoušel jsem také zobrazit raw data jednoho basicového programu pomocí systémové utility ale Basic si programy ukládá v nějakém specifickém formátu, takže jsou vidět jen textové řetězce. Nevěděl by náhodou někdo jak příkaz zapsat? V příručkách pro Consul ani IBM 5380 jsem o Basicu nic nenašel.
Přílohy
raw.jpg
Raw data programu v Basicu.
(262.85 KiB) Staženo 182 x
pokus.jpg
Některé příklady neúspěšných pokusů.
(287.54 KiB) Staženo 142 x
Celeron

#179 Příspěvek od Celeron »

No a jsou ty programy v Basicu na disketě ve spustitelným tvaru? Basic je buď compilátor, pak vyflusne spustitelnej program napsanej v Basicu a nebo interpreter, kdy se nejdříve musí natáhnout vlastní Basic a teprve v něm příkazem Load vlastní program. Nebo má ta Consulka už Basic v sobě jako mělo třeba ZX Spektrum?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
macintosh1984

#180 Příspěvek od macintosh1984 »

Consul nemá vestavěný Basic v ROMce jako Spectrum. Programy nejsou ve spustitelného tvaru. Interpreter Basicu je uložený na disketě a musí se po startu systému spustit. S tím problém nemám. Interpreter umím z diskety spustit. Můžu si vesele psát vlastní prográmky, ale jakmile potřebuju svůj program uložit nebo nějaký jiný načíst pomocí příkazu LOAD nebo SAVE tak nevím v jakém tvaru mám příkaz napsat aby to interpreter pochopil. Zkoušel jsem všemožné varianty příkazu LOAD ale Basic vždy napíše chybu (viz předchozí obrázek). Na mechaniku ani nešáhne. Proto se ptám jestli náhodou někdo nezná ten správný tvar.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“