Gumový kabel 3x1mm, 50m prodlužka

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

#16 Příspěvek od mi-ro »

Jenže stav zásuvky a jističe neznám ani neovlivním. Nechme to být, zátěž do 1kW to musí bez problémů tahat a to mi stačí.
..to bude jen ňákej odpůrek
Zaky

#17 Příspěvek od Zaky »

Na zátěž do 1kW postačí 6A jistič, takže pokud si prodlužku zapojíš do "podružného rozvaděče" tedy krabice s kusem šňůry, jističem uvnitř a zásuvkou, bude to z hlediska nároku na vypínací impedanci o moc lepší situace, než s 16A jističem, ten "podružný rozvaděč" ale zase nebude homologovaný. Je to na hlavu :-(
Naposledy upravil(a) Zaky dne 27 pro 2016, 21:22, celkem upraveno 1 x.
Neniu

#18 Příspěvek od Neniu »

Norma ČSN 33 1600 ed. 2 (z roku 2009) říká:

Prodlužovací přívody a odpojitelné přívody:

Pokud obsahují ochranný vodič, měří se jeho odpor. Nesmí být větší než 0,2Ω při délce do 3 m. Na každé další započaté 3 m délky přívodu lze připočíst 0,1Ω. Celkem však maximálně 1Ω.

Pak se tam píše o minimálním izolačním odporu, což je 7 MΩ, a také o lhůtách kontrol a revizí.

Takže pokud má ochranný vodič odpor 0,85Ω, je to v pořádku. Sice na hraně, ale je. Tedy podle mého názoru.

Velmi dobrý na podobná měření byl starý dobrý Nulomet, který na stupnici ukazoval i přímo hodnotu pojistky, kterou je možné daný obvod jistit. Některé moderní přístroje to umějí určitě také.
Jsem na cestě k šípku.
Neniu

#19 Příspěvek od Neniu »

Jsem na cestě k šípku.
monterjirka

#20 Příspěvek od monterjirka »

Koukám do normy pro pohyblivé přívody a s těmi 50m to není tak jednoduché...
Přílohy
kabel.jpg
(89.43 KiB) Staženo 144 x
PavelFF

#21 Příspěvek od PavelFF »

mi-ro, jedno z nebezpečí plynoucí z vysokého odporu žil prodlužovačky tkví v tom, že může nastat např. přerušení N a zkrat mezi L a PE (průraz na kostru). A v případě velkého odporu PE bude (teoreticky) až polovina napájecího napětí na kostře. V hodně teoretickém případě bude nadproud tak nízký, že ani nadřazený jistič 16A nebude reagovat(nebo až za delší dobu). Po tu dobu může někdo nevinný schytat nebezpečné napětí z kostry přístroje. Aby taková situace skutečně nastala, asi by se muselo hodně věcí podělat - hlavně jističů a prodlužka by musela být snad z odporového drátu.

Normotvůrci pro jistotu stanovili definitoricky odpor PE do 1 Ohmu, případně délku šňůry z jedničky jen do 10m. Bezpečnostní koeficient je tak velmi velmi značný. Ale lidi jsou vynalézaví.
mi-ro

#22 Příspěvek od mi-ro »

Konečně konstruktivní posun kupředu. Tak Odpor PE vodiče do 1 Ohmu-OK. A to by mělo vybavit při 50V (kolik je vlastně bezpečné stř napětí venku? já vím 50-ku mám, měl bych to vědět) i tu 16A. Zase, koupil jsem k tomu pěkné pogumované koncovky, tuším IP 64, konce vodičů pořádně dotáhl, kabel zajistil proti vytržení i proti vniknutí vody, PE vodič nechal delší než pracovní vodiče, co víc si přát. S čím vším jsem se setkal, když jsem nechal přívod na pořadatelích, po sestavě tří prodlužováků donesených odkudsi byla fáze na ochranném kolíku a dutinky bez života. Takže spíše teoretizujeme. A o to jde. Dělám to PRO SEBE, nikoho jinýho do přívodu nepustím a když mám pochybnost o "kvalitě" dodaného proudu, beru bezpečnostní 1kW oddělovák. A mám pokoj.
ZVUK2000

#23 Příspěvek od ZVUK2000 »

samponek píše:Zapni na konci rychlovarnou konvici s vodou a zkus jak moc se bude kabel zahřívat.

Nebo změřit za plného provozu napětí na začátku a na konci. A také není marné to na konci přizemnit zemnící tyčí.
TAKJAN

#24 Příspěvek od TAKJAN »

Prostě změř impedanci na konci vedení na konkrétním místě odběru. Pro jistotu. Nějaká přístroj, bez certifikace klidně. Seženeš na bazoši či aukru. Nebo konvice 2 kW a ΔU po zapnutí. Úplně nejlepší při pořádném proudu.
mi-ro

#25 Příspěvek od mi-ro »

Jo, kilowattovej halogen, úbytek cca 8V.
monterjirka

#26 Příspěvek od monterjirka »

mi-ro píše:...A to by mělo vybavit při 50V (...) i tu 16A.
...

Pokud se budeme bavit o ochraně před nebezpečným dotykovým napětím při nějaké závadě (průrazu na neživou část), tak jistič by to měl odpojit do 0,4 vteřiny a to "nestíhá" tepelná spoušť, to musí reagovat magnetická spoušť.
Ta u charakteristiky B může vybavit při trojnásobku a musí při pětinásobku jmenovitého proudu. Takže aby B16 spolehlivě vybavil, potřebuje 80A, norma (ČSN 33 2000-4-41, ed.2) požaduje bezpečnostní součinitel 1,5, takže by tam měl být "zkratový" proud minimálně 120A. To je u popisované prodlužovačky "na hraně" i kdyby se impedance v zásuvce na konci pevného rozvodu blížila nule.
Charakteristika C potřebuje 5-i až 10-i násobek jmenovitého proudu, pro C16 je to 160A, s bezpečnostním součinitelem 240A a to je při 230V impedance pod 1 Ohm...
Takže jedině s proudovým chráničem. (předpokládám, že cestou izolované sítě a oddělovacího transformátoru se tazatel vydat nechce)
mi-ro

#27 Příspěvek od mi-ro »

Nj tak to má logiku, neuvědomil jsem si, že některé jističe mají až 10-ti násobný proud pro okamžité vybavení elmagnetu. To už pak je skutečně fyzikálně na hraně a vysvětluje to důvod proč může být 1mm/50m špatně. Je to i v normách. Jenže to už mají bastlíři v krvi, že se nespokojí jako ovce s citováním normy a pátrají, co k tomu autora vedlo. A to je právě ten moment, který jsem potřeboval alespoň teoreticky rozebrat. Pochopitelně že fíčko mám a jak jsem uvedl, na hodně pochybné rozvody i to oddělovací trafo. A k před-předchozí reakci, ano, původně jsem přílohu nečetl. Nebylo to ale proto, že se mi to nelíbí a nebo nechce číst, jak se někteří arogantně domnívají, prostě jsem ji přehlédl. Nikdo nemůže být tak dokonalý, mě nevyjímaje. Pokud bych to nechtěl slyšet, vůbec bych toto téma nezakládal a prodlužovák vyrobil ze dvou mokrých provázků. Dík Jirkovi a všem, kteří přinesli smysluplné informace.
Neniu

#28 Příspěvek od Neniu »

Já se za svůj arogantní příspěvek omlouvám. A dávám si do nového roku předsevzetí, že citovat normy už nebudu. Ony se stejně nesmí šířit, ačkoli se podle nich musí¹ dělat, takže to tak bude asi i lepší.

------------------------------------------------------------------------------
¹ Že to je trochu složitější vím, ale zjednodušeně řečeno to tak je.
Jsem na cestě k šípku.
mi-ro

#29 Příspěvek od mi-ro »

I já jsem se možná trochu odpoutal. Normy porušovat nechci (pokud to bude jen trochu možné :D ). Hezký zbytek svátků.
PS ony se normy nesmí šířit? Neberte to zase jako nějaký vzdor, jen se ptám, nevím to.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“