Před 6 roky jsem koupil domů pro manželku na její seriály druhý TV, a k tomu levný síťový filtr za 219 Kč (ten filtr trochu na nátlak manželky).
Celé roky mi vadilo, proč na tom filtru trvale svítí zelená dioda, u které ja nápis "PROTECTED".
Tak jsem se rozhodl změřit, kolik si ta LEDka vezme. Ampérmetr na st. rozsahu ukazoval odběr filtru naprázdno 4,7 mA, což je něco přes 1 W. Toto měření při jednocestném usměrnění pro LED diodu (viz schéma) je velmi nepřesné. Podle hodnoty odporu 100 kΩ by mohla být spotřeba do 0,5 W, tj. asi "dvě piva ročně".
Přesto jsem se rozhodl jedno pivo ušetřit, a do série jsem zapojil ještě další odpor 120 kΩ, při kterém ještě dioda byla stále viditelná (na fotkách je ten přidaný červený odpor ještě vidět).
Nyní dodám ještě několik těch silvestrovských poznámek.
- Nejdříve byl problém filtr rozebrat, protože 2 ze 4 šroubků byly netypicky bezpečnostní. Drážka pro šroubovák měla ve směru povolení klínovité výběhy - viz foto. Naštěstí nebyly šrouby utažené na krev, a na těch klínech se šroubovák třením udržel a šrouby jsem vyndal. Výrobce asi nechtěl, aby mu někdo odhalil jeho zapojení.
- Po nakreslení schématu jsem zjistil, že ta LED dioda je tam jenom pro parádu. Pokud by se tepelná pojistka zahřátím filtračních kapacit přerušila, stejně na výstupu nebude žádné napětí. LEDka by snad měla význam jen tehdy, pokud by vstup a výstup byly spojeny přímo, a tepelná pojistka by byla jen v okruhu filtrů. Pak by nesvítící dioda signalizovala poruchu filtrů. V tomto zapojení jsem však ten okruh LED diody úplně přerušil a nyní šetřím "obě piva" ročně
- Pak jsem ještě zjistil, že jedna z filtračních kapacit je jedním konce v "luftě", takže je tam úplně zbytečná. Ten nikam nevedoucí pájecí bod je také na obrázku.
Takže suma sumárum, jsem se před silvestrem zaměstnal, pobavil jsem se, a ještě od nového roku 2017 šetřím 2 piva ročně. A už nemusím koukat na trvale svítící a zbytečnou zelenou LEDku.
PS: Nekamenujte mne za netypické kreslení některých součástek (např. přepěťovka - ten bílý váleček na fotce), je to jen můj pracovní náčrt.