Akumulátor v obvodu společně s dalším zdrojem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
stregobor

Akumulátor v obvodu společně s dalším zdrojem

#1 Příspěvek od stregobor »

Ahoj Borci,

předně než zde položím můj amatérský dotaz; ano hledal jsem a ptal se kolegů/kamarádů s elektrotechnickým vzděláním a nikde jsem nenašel 100% opověd. :)
Tak tedy, řekněme, že mám zařízení kde vstupní napětí je 12-14,5 V.
Mám klasický zdroj měněný trafem ze zásuvky na 14V + Ni-Cd akumulátor 12V.
Hledám způsob jak tyto dva zdroje zapojit naráz, aby se zároveň nabíjel akumulátor a napájelo zařízení. Kdy například když odpojím můžu zařízení stále používat.
Řešili jste někdy tento problém.
Předem díky za nápady a rady, ppř. přesměrování jinam :)
Radovan_79

#2 Příspěvek od Radovan_79 »

Hele, podobně asi funguje stabilizátor PRAGOTRON k hlavním hodinám. Dělá to to, že to nabíjí AKU, napájí hodiny (no nebo cokoli jiného) a při výpadku napájení zvenku to přepne na ten AKU. Akorát nemám schéma zapojení...
https://pragotron.sk/?ukaz=content/sb24a&=sk
misocko

#3 Příspěvek od misocko »

ak je tych 14V skutocne 14V a nie nieco o dost viac alebo menej, tak by som zapojil tu baterku do sytemu a na nu pripojil tych 14V. pri zapniti do siete by sa to nabijalo, po odpojeni , pojde na ten nicd.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Jestli ten akumulátor je opravdu NiCd a má nominální napětí 12V, pak je sestavenej z 10 článků. NiCd se nabíjejí na maximálně 1,4V/článek, takže maximální napětí 10-článkový baterie je těch 14V. I tak je ale potřeba omezit proud do baterie pro případ, že by se připojilo vnější nabíjecí a napájecí napětí v momentě, kdy je akumulátor vybitej. Dej sem požadavky toho zařízení na napájecí napětí a proud a taky kapacitu toho aumulátoru - přesný hodnoty součástek omezujících případný proudový rázy se bez toho spočítat nedají.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Tři diody , do aku , z aku do zařízení a třetí přes ty diody s aku . Nevíme tedy doby chodu ze sítě a na aku . Pokud bude chod na aku jen záložní , potom přijde ke slovu ta výše zmíněná stabilizace napětí .
delis

#6 Příspěvek od delis »

A nebo připojit akumulátor k zařízení a ke zdroji a dát mezi plus zdroje a akumulátoru diodu orientovanou anodou k + aku a tuto dále přemostit rezistorem spočítaným pro trvalé dobíjení, popř. jen pro omezení nabíjecího proudu v případě zdroje max 14V. V případě potřeby dát ještě diodu hned za zdroj.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“