Návrh dps
Moderátor: Moderátoři
- Frantisek71
Návrh dps
nedávno jsem jsem házel schéma a žádal jsem Vás o pomoc s případným doladěním. Nyní po třech dnech lopotění jsem nějak dodělal návrh DPS, ale nejsem si tím nijak extra jistý. Musel jsem použít 37 propojek, což mi přijde dost. Největší problém mi dělaly napájení brouků (hlavně STM32). Ale to asi neberu jako největší problém, ale nejsem si jistý správným vedením cesty u střídavé části pro 230V, hlavně tažení fáze k relátkům K2, K1 (nejsem si jistý správnou izolační vzdáleností). Plus ještě správného vedení cest pro galvanické oddělení pomocí optočlenů (IC7, IC4). Šířka cest je 0.3048 pro většinu spojů, 1.27 pro výkonovou část. Největší proud, který tam může téct je 2 A, takže by to mělo být snad v pořádku.
Ještě jedna otázka: Pokud bych chtěl použít např. tento displej, tak kde seženu konektor pro plochý kabel?
Děkuji za případné rady
Franta
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale místo spousty slov si to nech vyrobit a pak to zkus osadit. Naučíš se to daleko rychleji, než jen pomocí negativních odpovědí. Já jsem si to na vlastní kůži kdysi zažil taky...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Doporučuji začít u jednoduchých zapojení, nemusíš je stavět, jen cvičně navrhnout DPS.
Pár praktických připomínek. Pájecí body a spoje dělej co největší (přiměřeně). Propoje u oboustranných desek (pokud to nejsou prokovy) dělej mimo vývody součástek. V tvém případě jsou pod relátkem, svorkovnicí a elytem. Jak je chceš zapájet z obou stran?
- Frantisek71
Jinak třeba ten, kdo normálně navrhuje DPS, kolik by použil u takovýho schématu propojek?
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Frantisek71 píše:...Jinak třeba ten, kdo normálně navrhuje DPS, kolik by použil u takovýho schématu propojek?
To se dopředu nedá říct, je lepší udělat propoj než táhnout spoj dokola celé desky.
Študování cizích návrhů ti moc nepomůže, chce to jen cvik. Uvidíš, až budeš tuhle desku navrhovat popáté, zvládneš ji za hodinku, dvě.
- petula
- Kontaktovat uživatele:
Ten tvůj DPS, máš mít rozlitou zem po obou stranách nebo zem po jedné a hlavní výkonné napájení (třeba +5V nebo +3,3V) po druhé straně.
Když už musí být síťové trafo na DPS, mělo by být stranou, vzdáleno součástkám na malé napětí a natočeno tak, aby na součástky nezasahovalo magnetické pole.
Na tvém návrhu zjevně místem nešetříš. Výsledkem budou velké výrobní náklady. Kde máš montážní otvory na desce? Ta deska s trafem bude něco vážit. Nějak ji budeš muset přimontovat.
Leckteré spoje, které máš na DPS jsou velmi hubené.
Kolik propojek mezi stranami... co možná nejméně, protože propojky zakracují tzv. dobu mezi poruchami.
-
petrfilipi
- Frantisek71
No jak říkám, uvidíme až to složím, chybami se člověk učí.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale minimálně u toho trafáku máš špatně vrtání a příliš malé plošky (pady).
Obecně vrtání bývá největší problém, prokovený otvor nepřevrtáš (no, v nouzi ano, ale přijdeš o prokov)
Nevím, proč na tom hektaru volnýho místa pořád mícháš různý rozměry SMT odporů. Dej tam jen 0805.
Oprav si ty reference tak, aby byly čitelný i po osazení.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Frantisek71
Rozlitou zem upravím, aby měla 45° a spoje taky, snažil jsem se to všude dodržovat, ale koukám, že jsem na to u některých drah spojů zapomněl.
Jinak Zaky tím bezpečnostním kondenzátorem, myslíš dát mezi piny ADUMu bezp. kondenzátor připojen k zemi (viz tento článek)? Díval jsem po ochraně proti statice a ve většině případů jsem našel článek, který doporučuje dát místo kondenzátoru transil oproti pinu k zemi.