Problémy s jasem při připojení monitoru přes HDMI

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Wolfik

Problémy s jasem při připojení monitoru přes HDMI

#1 Příspěvek od Wolfik »

Zdravím,

řeším podobný problém, jako je popsaný tady

http://www.zive.cz/poradna/notebook-pri ... tanswers=1

Mám notebook Thinkpad W520 (Win7, poslední ovladače) a LCD monitor iijama Prolite X2483HSU. Když připojím monitor přes VGA, tak mi přijde vše ok - dokonce obraz mi přijde ostrý (asi kvalitní DA převodníky v notesu).

Problém je, když připojím monitor přes HDMI (na notesu mám Axago DisplayPort>HDMU redukci), tak se mi vyhulí jas (nebo je to podsvícení?) na maximum. Prostě přes VGA na tomto MVA panelu může být černá barva prostě černá - ne šedivý výblitek.

Podle všeho je možná na vině funkce monitoru Advanced Contrast v OSD, když jí přes VGA zapnu, tak mi dělá uplně to samý s vysokým jasem jako přes připojení přes HDMI. Její přepínaní při připojení přes HDMI nemá žádný vliv. Tak nevím, jestli je to bug v monitoru, problém v převodníku, v ovladačích...

Ptám se jenom ze zoufalství, jestli se někdo s tímhle sektal.
frpr666

#2 Příspěvek od frpr666 »

Podle mých posledních poznatků obraz ovlivňuje toto:
grafická karta - ovladač graf. karty - kabel - podporované módy monitoru - monitor

Zkusil bych si vytvořit na NTB oddíl a do toho si nainstalovat Ubuntu a zkusit, zda to dělá stejný problém.
Ubuntu můžeš najet i z life CD, bez instalace.

Edit1: Display Port
https://en.wikipedia.org/DisplayPort#Comparison_with_HDMI
Standa99

#3 Příspěvek od Standa99 »

Já bych to tipnul na tu redukci + kompatibilitu s monitorem. Sám mám tuhle, kdysi jsem přes ni měl připojený PC na TV, ale tohle mi nedělalo. Zkus to připojit k jinému monitoru/TV.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
warp

#4 Příspěvek od warp »

Není to přímo k tomuto problému, já když připojil 27" Samsung přes HDMI k PC, tak to mělo svítivost/kontrast taky skoro 20000000:1 udávané výrobcem, zkrátka jsem stáhnul v menu jas asi na 25% a už to je dívatelné.
robo

#5 Příspěvek od robo »

Prostouchl jsem konektor v telefonu, pekny bordel jsem vytahnul. A pripojil to k jine tv a adapter funguje. Tak to vse zbalim a pripojim to k televizi na ktere to nefungovalo.
Wolfik

#6 Příspěvek od Wolfik »

Zkusil jsem notebook W520 (DP>HDMI) připojit k HDMI TV - obraz v pohodě.
Pak jsem zkusil na ten monitor připojit jiný notebook (8510p) s HDMI portem - obraz v pohodě.
Nakonec jsem se vrátil zas k W520 a nahodil Linux Mint a opět zkusil připojit monitor přes redukci DP>HDMI - tentokrát obraz v pohodě. :x

Schválně jsem zkusil zapnout funkci Advanced contrast v iijama monitoru a tentokrát se začala chovat jak má podle specifikací-

http://www.tftcentral.co.uk/advanced.htm - část "Dynamic Contrast Ratio"

Když si to pročtete, tak se skutečně jedná o regulaci podsvícení - zde jsem trošku na vážkách, protože regulace jasu v nastavení ovladačů mi nepřijde to samý, jako regulace podsvícení monitoru. Píšu to proto, že se mi nepodařilo ručním nastavení v ovladačů grafiky nebo v OSD monitoru dosáhnout "nepřesvíceného" obrazu při připojení přes HDMI.

Zkrátka nějakým způsobem dokáže grafika ovládat podsvícení v monitoru a při připojení přes DP>HDMI vyhulí podsvícení na maximum.

Časem snad k notesu seženu dokovačku, tak vyzkouším DVI
Charos

#7 Příspěvek od Charos »

Zdravím,
nedávno jsem řešil u Iyamy problém s jasem, taky si to přepnula nějak sama, nešlo to z ovladače měnit (W10/64bit), nakonec to šlo v menu monitoru vypnout, ale už nevím jak, musel jsem chvíli bádat.
Ale bylo to připojeno přes DVI.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“