Levné řešení na zpožděné rozsvícení světel .
Moderátor: Moderátoři
Levné řešení na zpožděné rozsvícení světel .
Mam Peugeot 406 2,1TD r.v.1996, kde je automatické rozsvěcování světel. Aktivuje se výměnou jakých si příčníků za relátka. Po nastartování se světla rozsvítí.
To je sice správně, má to ale jedno ALE.
Po otočení klíčku do první polohy mi ty světla bliknou. Je mi tedy jasné, že jsem našel důvod, proč mi občas rupne žárovka H7, a tak mne napadlo dát před žárovky nějaký zpoždovač. Pak by mě mělo být fuk, proč po otočení klíčku cvrkne do světel trocha voltu na půl sekundy.
Edit: Nehledej, tady to je.
Ps.: K tomu Sevconu asi nikdo nic nemá.
Jenže vysvětluj to někomu, kdo svítí s BA20d, nebo při nejlepším s H4...
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
A kutilmile - nelituju tě
Jsou tam H4, nikdy jsem je neměnil a za celou dobu jsem měnil jednu žárovku 15W/21W kvůli brzdovému světlu.
Asi ty denní světla mi ty H4 ušetřily.
Snížená viditelnost je jedna věc. Ale požadavek homologací káry, svícení jen vepředu, si nevymysleli tito "špatní" řidiči... Dřív se jezdilo bez světel a svítili jen motorkáři(ky), aby je bylo lépe vidět. Pak to naši moudří vychcánci změnili, aby jim kapalo více z daní PHM, a to je věcí druhou.
Jen tak na okraj, já jsem svítil tlumenými světly přes den už v roce 81 a přišlo mi srandovní jak mě všichni upozorňovali, že jsem je zapoměl vypnout
O tom, že mnoho řidičů vůbec nemá potuchy o existenci světel parkovacích ani nemluvím.
Když do auta sedne pako, kterymu neni v noci divny, že mu nesvítí palubka a tak jezdí po městě - pak je to kapitola sama pro sebe. A není takových řidičů zrovna málo - jo město je někdy nasvíceny celkem dobře.
Nejsem až tak starý ročník, ale prý dřív jída s rožnutými světly měla být něco jako "urgentní" jízda - např při úrazu směr nemocnice. Tak mi to kdysi referoval tatík..
To mi povídej, kór, když bydlíš a jezdíš v místech, kde o rovinu nezakopneš a často projíždíš nějakým lesem. To už fakt lepší, když někdo jede na parkovačky - jsou dostatečně vysoko, takže někoho za horizontem vidíš podstatně dřív, taky mu svítí prdel, což u DS neplatí.nekmil píše:to MetalGod: Nedávno jsem si pořídil jakýsi "dýmový stroj" a denní svícení (dá se vypnout a zapnout) jsem okamžitě vypnul.
To, že vpředu "cosi" svítí a vzadu je tma, to je špatně.
A nejhorší jsou "řidiči" kteří takto jezdí i v zimě za špatného počasí, sychravo atp.
Jo, kdyby se DS montovalo těsně pod přední světla a kdyby svítily přitom obrysovky, neměl bych nic proti, snad jedině, kdyby se ještě řidiči naučili, kdy je používat a kdy nikoliv, kdyby v extrémních podmínkách klidně mohli okamžitě přijít o řidičák (má mít právo jezdit ten, kdo si klidně jede na DS v noci, hustým dešti, chumelenici, nebo mlze?).
Ale k tématu - [url=http://37.221.240.133/Šampón.jpg]Šššampunek[/url] má pravdu, 3 součástky, např. odpor nízký hodnoty + elyt + relé, nebo odpor + kundík + kádéčko + relé, kdy tenhle obvod zajistí zpožděný sepnutí obvodu (ale udělal bych to z důvodu bezpečnosti pro každý světlo zvlášť). Nebo se tady nedávno probírala možnost použít podobnej primitivní obvod pozvolnýho náběhu s MOSFETem, kterej probliknutí sice neřeší, ale řeší proudovej ráz při rozsvěcení, čímž prodlužuje životnost žárovek.
— Winston Churchill
Jinak, pokud to problikne okamžitě po otočení klíčkem, dalo by se to vyřešit i trochu jinak - relé s dvojicí rozpínacích kontaktů (nebo přepínacích, ale zapojenejch jako rozpínacích), do série za něj paralelně elyt s vybíjecím odporem - během nabíjení elytu poteče relátkem proud a dojde k rozepnutí světelnýho obvodu, po nabití nad určitou úroveň dojde k sepnutí kontaktů a proud pak poteče jen skrz vybíjecí odpor.
V případě poruchy obvodu budeš pouze tam, kde jseš teď, protože relé bude v klidu sepnutý.
— Winston Churchill