Bude z toho facka Bruseli, nebo nebude?
Moderátor: Moderátoři
Bude z toho facka Bruseli, nebo nebude?
Dotyčnej Ústavní zákon: http://www.psp.cz/docs/laws/1998/110.html
Zpravodajství na i-děs: http://zpravy.idnes.cz/novela-ministers ... domaci_pku
Ve světle názorů nejmenovanejch žabožroudů a skopčáků, který usilujou o schválení dalších €urochujovin proti vlastnictví zbraní mezi lidma se jedná o docela odvážnej počin, kterej si myslím dostane dost souhlasnejch "bodů" od veřejnosti - můžem jen doufat, že to není pouhá populistická hláška vypuštěná jen za účelem zvednutí předvolebních preferencí socanů.
A kutilmile - nelituju tě
-
Radovan_79
Ve světle zákonů, omezujících a znesnadňujících legální držení zbraně to zase tak velká odvaha není. Dotaženo do extrému - není problém být odvážný a povolit použití zbraně, když jich bude legálních jen hrstka.EKKAR píše:...Ve světle názorů nejmenovanejch žabožroudů a skopčáků, který usilujou o schválení dalších €urochujovin proti vlastnictví zbraní mezi lidma se jedná o docela odvážnej počin,...
Ale jak píše Bořek, ten TIME doslova na poslední chvíli před volbama, ten je podezřelej ...
Jenže ty se ZATÍM můžeš řídit jen podle toho, jestli hrozí nebezpečí tobě nebo osobě tobě blízký. Pokud nejseš na veřejnosti jako příslušník ozbrojený strážní jednotky = nemáš to jako zaměstnání, nesmíš podle doposud platnejch §§§ zbraň použít k ničemu jinýmu, než k obraně sebe nebo svejch blízkejch. To znamená že i když šmejda vidíš a můžeš mu "posadit ránu přímo na lopatku", tak pokud nejseš pověřenej strážní službou = nejseš policajt nebo podobná persóna, nesmíš vystřelit. To bys mohl jedině pokud bys byl nezvratně přesvědčenej, že v tu danou chvíli míří na osobu tobě blízkou a bezprostředně jí hrozí nebezpečí úrazu/smrti. Jinak střílet nesmíš - OPAKUJU, ZATÍM. O teroru neboli o organizovaným ohrožení obecný bezpečnosti na veřejnosti a zásahu proti takovýmu pachateli ze strany civilistů není v zákoně ani čárka. To by se tím upraveným Ústavním zákonem mělo vyřešit.masar píše:Ale to je přece omyl. Pokud někdo začne střílet do lidí, je to terorista a ohroženi jsou všichni v jeho "dostřelu", i ti, ke kterým je ZATÍM otočen zády.EKKAR píše:...NĚKDO začne střílet na druhou stranu od tebe, TY ohroženej nejseš...
Člověk, ohrožený na životě NA VEŘEJNOSTI se může bránit i použitím legálně držené zbraně.
Pokud jsem v bezprostřední blízkosti události, kde někdo střílí do lidí, pak jsem ohrožen bez ohledu na to, kam zrovna útočník střílí.
A ještě p.s. - teror NENÍ jen "organizované ohrožení obecný bezpečnosti".
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Ano, jenže to je právě to co ti tady vysvětluju - ten člověk, kterej je ohroženej, musí bejt v tuhle chvíli i "střelcem-obráncem", jinak je to nelegální. Jediná výjimka je ohrožení jeho osoby blízký. Na jiný lidi nebo jejich majetek se povolená obrana vztahuje jedině v případě, že střelec-obránce má ostrahu na veřejnosti v popisu práce/služebního poměru. Prostě pokud nejseš podle doposud platnýho zákona policajt, celník, člen MěstáPa, voják nebo příslušník strážní služby v době výkonu povolání, tak můžeš na veřejnosti střílet VÝHRADNĚ NA OBRANU ZDRAVÍ A MAJETKU SVÝ OSOBY NEBO OSOB SOBĚ BLÍZKEJCH. To co tvrdíš jsem si myslel taky, jenže jeden známej mě během rozboru jednoho takovýho střílení (který mimochodem skončilo odsouzením střelce za těžkou újmu na zdraví na 4 roky nepodmíněně) vyvedl z omylu. Prostě pokud i v momentě teroristickýho útoku na pachatele vystřelíš a nebudeš moct prokázat žes byl v ten moment ohrožovanej ty nebo osoba tobě blízká, podle dosavadních zákonů spácháš trestnej čin - a budeš čelit obžalobě a povinnosti strpět rozhodnutí nějakýho škrabáka, kterej by v životě při nějakým útoku nebyl strachy schopnej si ani uprdnout, hlavně že má talár. A on klidně může rozhodnout, že i když tvůj zásah byl důležitej, tak že stejně bláblábláblá - a půjdeš od soudu s podmínkou a bez "zbrojáku", protože budeš soudně stíhanej a tudíž NESPOLEHLIVÁ OSOBA. Už tomu rozumíš, o co jde? Ty totiž i když zasáhneš oprávněně, tak minimálně po dobu vyšetřování nemáš právo dál používat zbraň a nesmíš ani žádnou nosit - a tu konkrétní musíš odevzdat jako doličnej předmět. Vyšetřování se může táhnout půl roku - a celou dobu nevíš, jak to dopadne, jestli ti zbroják neodeberou a ani nesmíš žádnou další nosit jako obrannej prvek = JSEŠ NAHEJ. Pokud zákon odsouhlasí, že civil je oprávněnej zasáhnout, tak v momentě, kdy padne oficiální označení "teroristickej čin" bude ten případně zasahující civilista v úplně jiný roli...masar píše:Myslím, že si to pěkně maluješ...![]()
Člověk, ohrožený na životě NA VEŘEJNOSTI se může bránit i použitím legálně držené zbraně.
Pokud jsem v bezprostřední blízkosti události, kde někdo střílí do lidí, pak jsem ohrožen bez ohledu na to, kam zrovna útočník střílí.
A ještě p.s. - teror NENÍ jen "organizované ohrožení obecný bezpečnosti".
Tomu nevěřím. Kdyby někdo v Brodě dokázal rychle zareagovat, tak by zbraň použil a nenechal se zastřelit i tehdy. Jenže nikdo se zbraní tam nebyl.MetalGod píše:Nerad to říkám, ale ten Chovanec mě mile překvapil. Pokud to projde, případnej terorista, nebo pomatenec (viz např. střelba v Uherským Brodě) může očekávat rychlou reakci. Snad jen na ty bombama opásaný to nebude platit.