Naše hračky, co jsou dnes retro
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
DSC_0460.JPG- (114.17 KiB) Staženo 90 x
.
-
Radovan_79
- elektrosvit
V souvislosti s hafcou vzpomínaným letadlem jsem si vzpomněl na knížku Miniaturní elektromotorky pro modely od Vladimíra Procházky z přelomu 50. a 60. let. Daroval mi ji kdysi kamarád. Má stejný formát a design obálky jako Tranzistorové magnetofony od Myslivce nebo Využijte lépe svého přijímače od Smolíka. V ní jsou rozkreslené modely aut, traktorů, tanků, upoutaných letadel, nákladních lanovek, lodí, vlaků, jeřábů, plovoucích rýpadel, apod. tak, aby zručný člověk byl schopen jejich realizace. Když teď pročítám tohle vlákno, vidím, že část z nich se vyráběla i továrně.
Nějaké modely od Igry se dají koupit i dnes, třeba Crystal. Ty oldtimery jsou asi tady. Stále se prodávají i stavebnice letadel SMĚR.
Z elektronických stavebnic jsem měl (a mám) Voltík II a Merkur Elektro, z něj jsem stavěl jenom ty elektromotorky.
Povedlo se mi najít obrázek letadla i povídání o něm. Když to teď čtu, bylo to docela vymakané.
http://pragos.cz/veterani/clanek?id=665
-
Radovan_79
- Přílohy
-
LIAZ-igra.jpg- (168.74 KiB) Staženo 79 x
- elektrosvit
hafca: I ležatý existoval jako oscilační. V odkazu Ites je to horní prostřední obrázek.
Fotka se dochovala, sice není moje, ale snad to nevadí.

-
Radovan_79
Tak mě napadlo, neměli byste někdo dvě rovné kolejnice velikosti HO? Našel jsem nedávno stříbrný vagónek SNCF, čtyřnápravový, první třída to je. Výrobce PIKO, je tedy značně jetý, ale jako dekorace je pěkný a byl by hezčí, kdyby stál na kolejích. Za nějaký rozumný peníz a samozřejmě počtovné.
Jsem si vzpomněl, že jsem měl kdysi elektronickou stavebnici- repráček, výstupní tráfko, dva tranzistory, kondenzátory, odpory atd. U každého prvku byly pozinkované pružinky, mezi jejich závity se daly kousky lanka s izolací, tím se propojovaly jednotlivé prvky. Ale nemůžu si vzpomenout, jak se stavebnice jmenovala. Ještě jsem měl stavebnici Logik (asi), tam byla už jednostranná DPS, na kterou se pájelo. Součástí byly IO MH74xx (co si vybavuji, tak MH7400, MH7404, MH7474, MH7475, MH7493, snad možná i MH74145?).
Jinak jsem měl Merkur 3 (asi) Elektromerkur 1 i 2, Merkur Kolová vozidla, po bráchovi Merkur 7 a ještě nějaké staré díly, co jsme vyhrabal u babičky (po strýcovi).
A hned po revoluci jsem si vyprosil Lego, Technics.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
-
Radovan_79
Ale nemůžu si vzpomenout, jak se stavebnice jmenovala
To jsem vídal u nás v obchoďáku. Název nevypotím, vím, že tam byly součástky a šlo z toho poskládat asi dost věcí, mimo jiné rádio.
Taky jsem měl stavebnici rádia (z CCCP), taková červená ta skříňka byla. Mělo to myslím jen SV, ale hrálo to normálně, jako klasický tranďák.
- elektrosvit