Žárovička - malá, jako do baterky a na 24V

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Radovan_79

Žárovička - malá, jako do baterky a na 24V

#1 Příspěvek od Radovan_79 »

Zdar a sílu,
prosím o nakopnutí, kde hledat a koupit.
Potřebuji do promítačky (Meoclub 16 AS2) žárovičku pro tzv. pilotní světlo. To je světýlko, které svítí, když se stroj strčí do zásuvky a nesvítí hlavní promítací lampa. Asi aby i ve tmě bylo trochu vidět mechaniku a jak je založen film a tak.
Je to malá žárovička se závitem, velikostně stejná, jako do běžných baterek (takové ty na buřty, nebo plochou baterku) a v návodu jsou uvedené údaje: 24V a 0,1A. Dělá to vůbec někdo ještě? Jako ta žárovička není "kritická" součástka, bez ní to normálně funguje, ale chci aby to bylo kompletní.
Díky moc
Kvicala_r

#2 Příspěvek od Kvicala_r »

Není to něco takového jako žárovka se závitem E10?
V GME na výběr dle chuti :wink:
Radovan_79

#3 Příspěvek od Radovan_79 »

Jo! To je ono, objednám to.
Díky moc :)
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Ty z GM nebrat, strašná poruchovost :evil: .
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
elektrosvit

#5 Příspěvek od elektrosvit »

Zajímavé. 8O Já je u chobota nakoupil, jak tu 24 V do promítačky, tak i 6,3 V/0,3 A a 12 V/0,1 A do rádií a zatím žádná neodešla. Asi kvalita kolísá podle toho, jak se Číňan vyspí. Předtím jsem bral žárovičky z Hadexu a z EZK a ty moc dlouhou životnost neměly.
Radovan_79

#6 Příspěvek od Radovan_79 »

Mně nesvítí v jedné ze starších promítaček, dle popisku jde ještě o TESLU, čili žárovka nejspíš stará jako sama promítačka, což je 40 let... Tak to už má nárok na smrt; zkoušel jsem ji zdrojem, mrtvo a je celá zevnitř taková začouzená, černá.
Kdybych je kupoval, tak jich koupím víc, ne jen jednu.
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Kdybys nesehnal na 24V, můžeš dát do série s jakoukoli, co seženeš na menší napětí vhodný rezistor a vyřešeno. Jen se pokus sehnat žárovičku, co nebude brát výrazně větší proud.
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

Nebo třeba svět žárovek - mají i jiné méně běžné typy.
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

24V 100mA Tesly bych snad taky ještě měl mít. Kdyby tam byla bajonetka, tak těch mám asi 5 krabic.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Lukas-Peca »

6,3V/0,3A z gesu měla krásné bílé světlo, ale vydržela asi deset hodin. Možná, že kdyby se podžhavily na svítivost původních tesláckých žárovek, tak by životnost byla lepší, ale zatím jsem to nezkoušel.
Radovan_79

#11 Příspěvek od Radovan_79 »

Tak podle těch odkazů co jsem dostal by to neměl být problém. Odpor bych do toho nebastlil, kdoví, jak je to tam zapojené.
Ta žárovka funguje i tak, že když se spálí promítací lampa (24V halogenka, 250W), tak nesvítí ani tahle malá; návod o tom mlčí, ale je to dobrá funkce.
Žárovku koupím z nějakého toho odkazu, asi tedy ne GME, když to někdo nedoporučoval.
Díky moc všem :)
Eleman

#12 Příspěvek od Eleman »

Zapojení bude asi prosté. Malá žárovka bude zapojena v serii s projekční žárovkou trvale na 24V. Zapnutí projekční žárovky se provede "jen" zkratováním té malé (čímž zhasne). Při přerušení vlákna projekční nemůže svítit ani ta malá.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
elektrosvit

#13 Příspěvek od elektrosvit »

Radovane, to pilotní světlo svítí jen při vypnuté projekční lampě? U mě je napájené z trafa pro ovládací obvody a má samostatný vypínač.

EDIT: Eleman to popsal správně. "Standardy" zkratují pilotní žárovku mechanickým přepínačem, "Electronicy" triakem.

Lukáš: U kterého rádia jsi to zkoušel? Tam, kde mám možnost přepnout odbočku na primáru na 240 V, žárovky vydrží. U rádií, kde je jen přepínání 110/220 V odejdou zhruba po roce.
Radovan_79

#14 Příspěvek od Radovan_79 »

elektrosvit: U Automatic S i novější (AS2 a 3) jsou napájené rovnou z elektriky, bez trafa.
To světlo (pilotní) se chová takhle u všech stejně:
zapojíš do zásuvky - pilotní světlo svítí
spustíš motor (hlavní spínač v první poloze) - pilotní světlo svítí
k motoru spustíš ještě lampu (spínač v druhé poloze) - pilotní světlo zhasne, svítí hlavní lampa
Když za provozu rupne hlavní lampa, motor jede dál a po jeho zastavení už pilotní světlo nesvítí.
Tvůj Automatic (máš ten první, s odděleným trafem, ne?) je IMHO zapojený trochu jinak. V AS třeba vůbec nefiguruje napětí 120V, motor je na 220V, zesilovač (asi) na 50V a lampa na 24V. Ještě tam je zvuková lampa, ta je na 4,7V.
Přílohy
schema AS.jpg
(221.14 KiB) Staženo 150 x
elektrosvit

#15 Příspěvek od elektrosvit »

Všechny ty promítačky mají trafo, akorát je vestavěné. Hlavní a pilotní žárovka jsou spojeny v sérii a paralelně k pilotní žárovce je spínací kontakt (nebo triak u "Electronic"), který při spuštění hlavní lampy zkratuje tu pilotní. Na obrázku je to ta horní sekce "Hlavného spínača".

Můj Automatic má vestavěné jen malé trafíčko 230/24 V pro napájení ovládacích relé a pilotní žárovky. Zesilovač má vlastní trafo a silové obvody mohou jet přímo na síť nebo přes vnější trafo.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“