Raspberry XY ako mini PC

Raspberry, Arduino, Mini-PC a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Atlan

Raspberry XY ako mini PC

#1 Příspěvek od Atlan »

Ma stym niekto skusenost? Potreboval by som nahradit klasicke PC niecim sikovnym sviznym na prehliadanie intermetu.
Pripadne doporucte nieco ine.
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Dnešní weby přecpané blbostma jsou co se týče HW požadavků dost náročné, na svižný web na raspi s klidem zapomeň. Proč potřebuješ nahradit PC? Rozměry? Spotřeba? Hlučnost?
frpr666

#3 Příspěvek od frpr666 »

Proč ti nevyhovuje notebook nebo tablet?
Atlan

#4 Příspěvek od Atlan »

Lebo notas za 30E nekupim a tablet nieje vhodny. Ide o to ze mam starsie pc s amd sempron, a mama na nom pozera letaky a podobne veci na nete. Dlho to nebieha a win je tam uplne zbytocny ked je potrebny len web prehliadac. Tak som uvazoval vyuzit monitor mys a klavesnicu a pripojit to na nieco sikovne co. Nehuci hned sa zapne a nebude zrat elemtrinu. A nebude to velka zmena pre uzivatela.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Ale nejake PC s Core2 za 30 kupis. Za 33 som tu predaval DELLy.
frpr666

#6 Příspěvek od frpr666 »

30E? RPi se taky prodává ve srovnatelné cenové hladině. Stejně k tomu musíš ještě dokoupit zdroj a SD kartu a zabudovat do krabice.

Na Aukro je 1600 kusů v kategorii notebooky/netbooky, tak snad by se tam dalo něco vybarat. Starší PC jsou tamtéž.

Pokud se na starší PC dá ubuntu, tak to může běhat o dost rychleji než win.
FHonza

#7 Příspěvek od FHonza »

Výkonově rozhodně RPi3 na prohlížení internetu stačit bude (bude stačit i na víc - vlastní zkušenost). Akorát se rozhodně do 30€ nevejdeš, spíš počítej kolem 60€.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jirka »

V této souvislosti by mě zajímala například takováto mašinka
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 44530.html

Hardware Specifications:
Chipset:Amlogic S905X Quad core Cortex A53 2.0GHz 64bit
GPU:Penta-core Mali-450MP GPU @ 750MHz+
ROM:16GB
RAM:2GB
Přes redukci připojit klasický LCD monitor.
US $46.94 (jsou i levnější modely.)

Na tom by už internet mohl běhat nebo ne? A nějaký Office?
Víc nepotřebuju.
Máte s těmito hračkami někdo zkušenosti? Jak to funguje?
FHonza

#9 Příspěvek od FHonza »

K televizi bych osobně preferoval něco, na čem poběží kromě KODI i retropie. V tom má RPi velkou výhodu.
pocitujlasku

#10 Příspěvek od pocitujlasku »

ja som rodicom vymenil stary pc (P4, este socket 478) za zotac, k tomu ssd, 4GB ram (dokopy 230 eur) a mam na par rokov zase pokoj. dal som tam Win7. Chodi to prekvapujuco svizne, programy, weby sa nacitaju takmer okamzite, spotreba minimalna. Povodne som chcel nieco ako raspberry, ale linux by asi rodicia nezvladli, som rad, ze si vedia aspon pozriet postu.
No vidis, a tak si sa bal
termit256

#11 Příspěvek od termit256 »

Soused pred casem resil podobny problem, navzdory doporucenim postupoval stejne jako ty a nakonec skoncil u starsiho pc z aukra za par kacek coz jsem mu na zacatku doporucoval :) jen ho podtaktoval a dal tichy zdroj.
Jak sleduju, kazdy si tim nakupovanim rpi a podobnych konin musi projit sam :)
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Ja som tento problem v rodine vyriesil vymenou stareho PC (IBM P4 - Socket 423!) za Acer Veriton M460, ktory som dostal vyradeny. Je bez akejkolvek upravy velmi tichy. Podobne su na tom aj DELL OptiPlex alebo ine firemne PC.
FHonza

#13 Příspěvek od FHonza »

RPi mi nepřijde jako konina. Naopak věčné připojování notebooku k projektoru (nemám televizi) mi přišlo o dost komplikovanější. Nikde není nic mechanického, spotřeba proti PC úplně jinde. Další výhodou je možnost ovládat KODI přes mobil, takže kvůli pouštění hudby se nemusí nic dalšího zapínat. "Evoluci" sem měl opačně, nejdřív starší PC, poté notebook a skončil jsem u RPi3.

Navíc, jak už jsem psal, Retropie je skvělá. A funguje i na děti: "když budete hodné, večer si můžete zahrát" :)
termit256

#14 Příspěvek od termit256 »

Soused to nechtel na pousteni hudby, na to ma klasickou audiosoustavu. Chtel jen aby dobre fungoval internet, obcas napsat neco ve wordu a stahnout postu. Kdyby mu to na RPi dobre fungovalo, urcite by si ho nechal. Verim ze filmecky/mp3 na tom nejak prehrajes, ale napriklad kdyz mu nesla banka protoze na to nanainstaloval nejakou jejich komponentu ke ctecce chipovych karet, byl problem a RPI letelo do skrine.

No a co se tyka her, mozna s hrami na rpi zaujmes decka tak do 3 let, pro starsi to bude stejne jako kdyby tobe nekdo nabizel za odmenu hrani tenisu s AY-3-8500 :-)
FHonza

#15 Příspěvek od FHonza »

Místo klasického PC bych taky RPi nechtěl. Používám jedno jako multimediální centrum (tam běží KODI a Retropie) a pak druhý na "bastl" hraní. Tam mám raspian a Win 10 LoT.

Dětem je víc než tři roky a starý automatovky Atari je baví. A když je večírek, tak i dospěláky :)

PS: AY-3-8500 jsem spolu s AY-3-8912 nedávno pořídil na eBay za pár korun, obzvlášť ta 8912 mi udělala radost.
Odpovědět

Zpět na „Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)“