Schéma jak zapojit 3-fázové čerpadlo studny
Moderátor: Moderátoři
Schéma jak zapojit 3-fázové čerpadlo studny
Rozvaděč mám venkovní od firmy Noark s krytím IP65 https://www.elektro-paloucek.cz/jistici ... stice-ip65 ten by měl stačit. Trochu jsem pátral a komunikoval s prodejci a došel jsem k výběru nových komponent, které jsem zakreslil do schématu, můžete se na schéma podívat zda tam něco chybí nebo je takto v pořádku? Když se teď na to dívám, tak mi tam chybí nějaký jistič na L3 pro ten tlakový spínač a dále to hladinové relé a cívku stykače, jaký jistič by jste zvolili a bude stačit pouze jeden? Dali by jste ještě 3-fázový jistič navíc před samotný motorový jistič nebo to už se zdá zbytečné jistit to 2x?
- Přílohy
-
IMAG0593.jpg- (149.47 KiB) Staženo 294 x
-
IMAG0590.jpg- (104.76 KiB) Staženo 269 x
-
IMAG0588.jpg- (205.16 KiB) Staženo 338 x
-
schema - cerpadlo-motorovy jistic, hl. snimace.png- (106.46 KiB) Staženo 723 x
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmostí je kontrola správného směru otáčení ještě před spuštěním do studny - jinak se pravděpodobně rozšroubuje spojka "šneku" a následuje tahání ven.
- Artaban001
Achab píše:Přehlédl jsem že zůstává stávající stará Nautila - rozšroubování hrozí spíš u nových a i ty krátké protočení obráceně snesou. Pár lidí si to už vyzkoušelo...
I já jsem to jednou zkusil a vydrželo to. Pokud je správně zapojené, hned dává vodu, to je slyšet, obráceně se jen točí. Ale asi bych to nedoporučoval, přeci jen se můžou povilit ty silentbloky a co to udělá potom...
Co se týká té vody dovnitř, sakra, no to jsem úplně zapomněl, ale vím to, když dávám nové čerpadlo. Jak tu ale již padlo, nemluví se o vyndaném čerpadlu. Vyndané se to pozná krásně, když je na to vidět
jova1 píše: Motorový jistič rozsah 4 - 6A je na motor cca 2,5kW. Pro motor 1,1kW to chce 1,6 - 2,5A. A jaké je jištění před tím?
Ty hodnoty pro motorový jistič mi vybral prodejce (s hodnotami z motoru byl seznámen), mám tedy objednávku ještě změnit? Jaké je jištění před tím, ještě nevím ale předpoklad je, že to budou zase pojistky, v domě je totiž také stará dřevěná rozvodnice s pojistkami.
1,1kW - 3,4A
2,2kW - 6,4A
V odkazu z prvního příspěvku je zase uvedeno 1,5kW ale možná jde o chybu. Nejlíp by se to zjistilo klešťákem.
Jistič na ovládání by měl být 1×2A/B. Chránič pouze k čerpadlu by stačil na menší proud 16A nebo běžnější 25A - jsou levnější.
Co se týká případného použití běžného chrániče (charakteristika bez zpoždění) tak u ponorných čerpadel někdy bývá potíž s výpadky. Hlavně u starších ale i u nových zařízení a chráničů s nízkým reziduálním proudem (30mA). Sigma v případě zařazení chrániče přímo upozorňuje na nutnost použít typ se zpožděnou vypínací charakteristikou minimálně 10ms - "G" nebo "S".
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Hodnotu motorového jističe jsem vyčetl z katalogu výrobce a z tebou udávaných 1,1kW motoru. Hodnota proudu na něm by měla souhlasit s proudem uvedeném na motoru. http://www.oez.cz/uploads/oez/files/ks/ ... _cz_sk.pdf
Pokud ten motorový jistič má v sobě už zabudovanou ochrana proti zkratu, jako třeba ten OEZ, tak by se tam další 3 f. jistič předřazovat nemusel.