Narazil jsem na hodně zadrhávající měřák na nastavení nabíjecího proudu, vypínacího napětí a skutečnýho napětí. Meřák je stará bakelitová DHR 7 (tedy nevím to číslo, čelo je 7 x 7 cm). Stupnice je přemalovaná, hodnoty deprézu neznám. Budu tam muset dát něco jinýho, původní měřák těžko seženu. Napěťová stupnice je lineár do 25V, proudová nelineár dole zhuštěná do 10A. Už si nepamatuju, čím jsem ji cejchoval a pak kreslil, tepelný jsem určitě neměl, možná ruskej elektromagnetickej, co byl pro servis zdrojů pro sálový počítač. Je mi jasný, že řízený usměrňovač kvůli patvaru co z něho leze nepůjde ocejchovat běžným deprézem a nebo digitálem. Při nastavení proudu na 10A digitál i Avomet 2 ukazují kolem 5A.
Jak to znova nejlíp zkalibrovat na jinej měřák a jakej proud je vlastně pro baterku podstatný? Maximum proudových špiček a nebo "plocha" pulzů, co do ní lezou?
Podle oscila je na proudovým bočníku ampérmetru při proudu do baterky 2A každých 10 mS pulz začínající "na konci" sinusovky a klesající podle ní k nule. Pokud ubírám proud, tak se tyristory zapínají na sinusovce dýl. Když přidávám proud nad 2 A, začne se zvyšovat jen každej druhej pulz, tedy po 20 mS. Když odpojím řízení od jednoho nebo druhýho tyristoru, tak ty vysoký pulzy jsou po 40mS a po 20mS ty nízký, měřák proudu se cuká a trafo mnohem víc vrčí. Chodí to vůbec 35 let správně?
Díky za případný rozbor funkce toho usměrňovače.