Naše hračky, co jsou dnes retro

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Radovan_79

#31 Příspěvek od Radovan_79 »

Jo, to je ono, ta stavebnice. Pamatuju si, že ta pole se součástkami byla barevně odlišena. Možná toho bylo víc variant, já to naposled viděl někdy v letech 1988-90.
EKKAR

#32 Příspěvek od EKKAR »

Jo, FZ1 MÁ primární vinutí z hnilíku. Opravit původní mechanický provedení je problém, protože použitý plasty jsou za ty léta od vyrobení degradovaný a zkřehlý - a nový ND nejsou k dispozici. Pokud se povede uchránit původní pixlu, dá se vestavět pulzní regulace pro "trakci" v několika výkonovejch variantách (původně jen usměrněný tepavý napětí 0-12,5V/1,2A s možností změny polarity) a původní výstup 16V/1,2A AC pro "příslušenství" alias "Zuberhör" využít i pro osvětlování a další účely na kolejišti. Když se neopravitelně rozkřápne původní pixla, je to už na kompletní rekonstrukci i do jinýho "kabátu" a tam už pak se meze nějaký tvořivosti moc omezovat nemusejí - akorát už to není pro každýho ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
elektrosvit

#33 Příspěvek od elektrosvit »

Ještě by to mohla být tato stavebnice od Zlatníka. Stavebnice červeného CCCP rádia by mohla být Zvezdočka.

EDIT: Omluva, to trafo nebylo FZ1, ale F2. Vinutí asi bylo hliníkové taky. Ať tak, či tak, nedochovalo se.
Radovan_79

#34 Příspěvek od Radovan_79 »

Michal22

#35 Příspěvek od Michal22 »

elektrosvit- jo, byla to některá z těch stavebnic ES z DUV Zlatník. Ale nemůžu najít tu konkrétní, kterou jsem měl. Byla tam i feritová anténa, skleněný kapacitní trimr a další součástky.
U trafa FZ1 se mě stalo, že mě praskl ten pertinaxový element, který sloužil pro změnu polarity. Tak jsem jej z obou stran podlepil tenkou plastovou destičkou a pilníkem vypiloval potřebné zářezy. Fungovalo to ještě pár let, ale pak jsem celé trafo rozebral (už ani nevím proč, je to škoda).
Radovane, koleje bych asi našel, ale myslím, že je lepší skočit koupit nové. Třeba tady, prodejnu máš přímo na Praze 6.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Radovan_79

#36 Příspěvek od Radovan_79 »

Michal22: Ahá, za pade to je dobrý a do Řep to mám kousek. Zajedu tam a koupím; já měl za to, že to stojí jiné prachy. Tak koleje jsou vyřešeny, díky :D
Kdybys to FZ1 chtěl, je k dispozici. Mně je to k ničemu...
rnbw

#37 Příspěvek od rnbw »

Piko FZ1 tu mam na stole, pouzivam ho na napajanie vrtacky. Myslim, ze som to nemal nikdy rozobrate.
kokun

#38 Příspěvek od kokun »

Radovan_79 píše:...
Taky jsem měl stavebnici rádia (z CCCP), taková červená ta skříňka byla. Mělo to myslím jen SV, ale hrálo to normálně, jako klasický tranďák.
elektrosvit píše:Stavebnice červeného CCCP rádia by mohla být Zvezdočka.

"Zvězdočka" byla už vzpomenuta i ve vlákně Radieta:
konosuke píše:ruská stavebnice rádijka Zvězdočka s přímým zesílením ze závodu MEZON v Leningradu
http://img24.cz/images/62827775313205223581.jpg
Honza - kokúň

#39 Příspěvek od Michal22 »

Radovane,urcite bych mel zajem.dodnes me mrzi,ze jsem trafo rozebral.vlacky mam jeste schovane,treba me to zase chytne.poslu SZ.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Yarda1

#40 Příspěvek od Yarda1 »

Radovan_79 píše: ...Tak mě napadlo, neměli byste někdo dvě rovné kolejnice velikosti HO? Našel jsem nedávno stříbrný vagónek SNCF, čtyřnápravový, první třída to je. Výrobce PIKO, je tedy značně jetý, ale jako dekorace je pěkný a byl by hezčí, kdyby stál na kolejích. Za nějaký rozumný peníz a samozřejmě poštovné.

Co tady?
https://www.zeleznicni-modelarstvi.cz/s ... tt-ho-2063
http://szmpecky.webnode.cz/
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
jape

#41 Příspěvek od jape »

Vrtačka PIKO i s lehce upraveným stojánkem a dodělanou pulzní regulací fungovala dlouhé roky na vrtání spojů, potom jsem v rámci experimentu zkusil vzít otcovu vrtačku NAREX ( ještě bez regulace otáček ) se stojanem a napájel jsem ji z trafa FZ-1. SS proud, regulace otáček trafem, tichý chod..
Jo a pak veliký svátek - na Vánoce jsem dostal PIKOTRON všechny 3 sady... Hodně jsem se na tom vybláznil.
Nakonec vše skončilo spolu s hromadou jiných věcí včetně TT kolejiště na desce pod cca 170cm vody v bytě při povodních v roce 1997 s následným vyhozením neboť nebyl čas něco z toho sušit a zachraňovat. Celý byt 4+1 pod vodou, v garáži Škoda 105L a voda týden po horní futro vrat. Týden jsem ji dával do pojízdného stavu - jezdila ještě 10 let.
ZVUK2000

#42 Příspěvek od ZVUK2000 »

Neviděl náhodou někdo nedávno v TV reklamu na hračky resp. Československé modely aut? Uniklo mi kdo to vyrábí.
skromny

#43 Příspěvek od skromny »

myslis toto od deAgostini?
konosuke

#44 Příspěvek od konosuke »

existovala Š130 na RC řízení a FM 27 MHz to bylo něco ! jedinou chybou na kráse cena 1800 Kčs, za to šlo koupit teenagerskou motorku Jawa pionýr 21
nebo kazeťák Tesla A3...
Naposledy upravil(a) konosuke dne 11 led 2017, 10:03, celkem upraveno 1 x.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
ZVUK2000

#45 Příspěvek od ZVUK2000 »

skromny píše:myslis toto od deAgostini?

Jo to bude ono.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“