Enkodování do HEVC skrz GPU

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Standa99

Enkodování do HEVC skrz GPU

#1 Příspěvek od Standa99 »

Zatím jsem to nepotřeboval, ale když už je ta možnost, tak si zmenším některé .ts videa H265 kodekem. Našel jsem pár programů (např. Handbrake, který jsem ani neznal), ale nakonec se mi líbí StaxRip viz. přiložený obrázek.
Používáte někdo něco jiného?
Přílohy
hevc-enc-gpuz.png
(55.47 KiB) Staženo 137 x
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Zatím jsem to nezkoušel, ale snad by to měl umět i můj oblíbenej Avidemux. Přes OpenCL. používám ale x264 kodek. H265 neumí můj přehrávač u zobrazovadla.
Standa99

#3 Příspěvek od Standa99 »

Ten StaxRip je vlastně takový "frontend", kde jsem využil AviSynth, ale umí i jiné.
Přílohy
staxrip.png
(19.61 KiB) Staženo 90 x
.
..
...
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

Asi budu za exota, ale FFMPEG :oops:
Bez klikání, bez GUI, bez předvolenejch profilů, přesně tak, jak chceš. A s GPU taky spousta kodeků umí pracovat (včetně x265), stejně tak i ve více vláknech naráz.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Standa99

#5 Příspěvek od Standa99 »

Tam kde si to můžu naklikat, tak se tomu nebráním. A že by ten FFMPEG měl nějakou dokonalou podporu pro enkodování? Ale NVENC (Cudu) umí.
Přílohy
ffmpeg.png
(13.61 KiB) Staženo 98 x
.
..
...
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

Jenže si tam kolikrát nenaklikáš všechno, co chceš, prostě v rámci zjednodušení takovýho, aby to mohli teoreticky obsluhovat 🤐, leccos zůstává skryto, někde šli do takovýho extrému, že je k dispozici pár předvoleb a nazdar. Jasný, často si můžeš vytvořit profil vlastní, ale to už je kolikrát rychlejší sesmolit jedinej příkaz. No a u některejch, samozřejmě woknouzáckejch, čehož jsem si všimnul na TyTrubko, je obraz zprasenej vodoznakem, páč je to free verze. Hnus!

P. S.: I FFMPEG je ale jen jakýmsi ovládátkem pro kodeky, proto záleží na kodeku, jestli je schopnej běžet ve víc vláknech, nebo umí pracovat s GPU.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Standa99

#7 Příspěvek od Standa99 »

Za ty roky mi stačí náhled na ten editor, když je tam pohyblivý bitrate s max. možným stropem včetně dvou průchodů, tak to dál moc neřeším, protože obraz nezmenšuju, neořezávám a bohatě mi to stačí.
Pro mě je základ enkódovat FullHD video rychlostí 280 fps skrz GPU, kdy hodinový film mám převedený do HEVC za cca 5 min. a 2,5 GB .ts má 1,6 GB v kodeku, který je dnes maximum mezi kvalitou a kapacitou.
.
..
...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

FFMPEG jsem si nedávno stáhnul aktuální s vidinou, že se s tím naučím, ale rychle jsem to vzdal. :) Potřeboval jsem to vlastně jen kvůli tomu, že Avidemux neumí zpracovat wtv ani dvr-ms. Nakonec jsem to udělal v Handbrake. Přiznám se, že na nějaký nastavování extra parametrů a ladění enkódování jsem dávno rezignoval. Na velkou většinu filmů a seriálů, který sleduju mi bohatě stačí X264 v default nastavení a rozlišení 720x400, zvuk zásadně dávám do AAC 96kbps.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“