Jak poznat vadný optočlen?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ProAgnes

Jak poznat vadný optočlen?

#1 Příspěvek od ProAgnes »

Pěkný večer, zajímalo by mě, jak poznat vadný A817 optočlen? Je třeba jej vypájet a vyzkoušet správnou funkci tím, že jej budu "napájet" a na druhé straně ho měřit, nebo zapojit do nějakého obvodu, nebo stačí měřit i na desce jako diodu?
http://www.datasheet4u.com/datasheet/A/ ... r.pdf.html
Dodnes jsem to nikdy nepotřeboval a nemám s tím zkušenost.
Předem moc děkuji
FERYACT

#2 Příspěvek od FERYACT »

Určitě vypájet alespoň výstup.Mnohdy stačí kontrola ohmetrem.
stevo59

#3 Příspěvek od stevo59 »

Na spínaných zdrojoch orientačne zisťujem funkčnosť optočlenu v spätnej väzbe tak, že na výstup pripojím zdroj s príslušným napätím a ohmmetrom skontrolujem, či sa zmenil stav na výstupe optočlena. Ak áno, optočlen je v poriadku. Š.
...kábel odrezaný na presnú dľžku je nutne krátky...
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ak je podozrenie na vadny optoclen, premeram "tranzistorovu" stranu ohmmetrom. Niekedy sa prerazi pri zhoreni riadiaceho IO zdroja.
DELONG

#5 Příspěvek od DELONG »

Taký problém som riešil nedávno . V zdroji (jednalo sa o zdroj AB Cryptobox600) buchol riadiaci IO . Odniesla si to aj zenerka ktorá kŕmila FB . Meral som ohmetrom tranzistorovú časť a diodovú diodovým testom.
Optočlen to prežil a po výmene vadných súčiastok zdroj nabehol .
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Párkrát jsem měl optrony, u kterých se asi změnilo CTR, mělo být 500%, bylo třeba jen 20-50. Zdroje s tím fungovaly divně.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Ano, pokles CTR taky potvrzuji, nedávno jsem v jednom settopboxu řešil zdroj, co dával místo 25V asi 32V, příslušně všechna napětí podobně vyšší. Vlastní settopbox naštěstí přežil, ale blblo to kvalitně. Po výměně optočlenu vše OK.
Mysteri

#8 Příspěvek od Mysteri »

Sendyx píše:Párkrát jsem měl optrony, u kterých se asi změnilo CTR, mělo být 500%, bylo třeba jen 20-50. Zdroje s tím fungovaly divně.

Môžem potvrdiť. Teraz som 3 mesiace riešil nepravidelné vypadávanie u LED LCD Sharp LC-46LX814. Nakoľko sa opravám TV už nevenujem, bol som k oprave ukecaný pod ,,nátlakom"... :wink: Nebudem tu rozkecávať, čo všetko som meral, laboroval. Nakoniec som vygooglil cez iný podobný Sharp problém optočlenov PC817. Zdroj VESTEL, ale vyrábaný iba pre SHARP (už neviem presne typ zdroja - TV je preč). Už skôr som optočleny kontroloval, vyzerali O.K. Po výmene všetkých 4ks za nové, TV už bola O.K. Skúšobne som tie staré optočleny vyskúšal na CRTV Philips a tam bez problémov... :wink: Vekom opto mení trochu parametre a už nevyhovuje SHARPu. Pravdepodobne konštruktéri SHARPu sa nespoliehali na elyty, ale do svojích výrobkov zakomponovali svojim vlastným zapojením tohto typu opto do obvodu svoje vlastné, možno aj autorsky chránené, spoľahlivé kurvítko. :lol: Prejavuje sa cca po šiestom roku.
ZVUK2000

#9 Příspěvek od ZVUK2000 »

Co si tak pamatuji tak optoclen jsem měnil 3x za celý život. A vždy to byl Sharp PC817.
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Zrovna ty optrony se zhoršeným CTR byly většinou nějaké exotiky, většinou HP.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

PC817 je takmer v kazdom zdroji minimalne jeden, tak sa nedivim, ze to bol prave tento typ :)
weed_smoker

#12 Příspěvek od weed_smoker »

Já zas měnil častějc 3120 s výstupem šlehlym k zemi,obvykle je bral ssebou horní výstupní FET v jedný větvi,někdy ve dvou.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“