Osciloskop C1-94, oprava synchronizace (odděleno, přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
Osciloskop C1-94, oprava synchronizace (odděleno, přesunuto)
Tak po spuštění byla nestabilní synchronizace. Nevím jestli je to možné ale možná za to mohla cesta. Po googlování kde většina majitelů těchto přístrojů radí prvně provést výměnu elektrolytů. Tedy jsem tyto vyměnil. No a dopadl jsem tak jak je to na obrázkách. Na síťovém trafu jsem zapojil odbočku na 240V a nic jiného než výměnu těch elytů jsem nedělal. Mohl by mě prosím někdo navést na co bych se měl zaměřit? Podotýkám že jsem amatér a nemám s tímto zkušenosti.
Děkuji za rady!
- Přílohy
-
IMG_3846.JPG- (101.87 KiB) Staženo 196 x
-
IMG_3844.JPG- (104.15 KiB) Staženo 218 x
Ještě dodávám že jsem použil kondenzátory z GESu HITANO většinu low esr.
Jo, je to bez signálu.
A na deskách vodorovnýho vychýlení (X) bys měl mít v režimu běžící časovky pilovitej průběh s periodou o maličko delší, než nastavená na stupnici (kvůli synchronizaci, ta zkracuje dýlku periody samovolnýho běhu časovky). Literatury na tohle téma je poměrně dost a tyhle ruský špeluňky nejsou zas tak hrozný vorloje, aby se nedaly přivýst k rozumu - ale ten druhej škopík je k tomu skoro bezvýhradně potřebnej ...
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
C1-94 -2.jpg- (105.83 KiB) Staženo 384 x
-
C1-94 - 1.jpg- (108.23 KiB) Staženo 357 x
EDIT:Něco jsem postahoval z Elektrotáni, něco z bukvicovejch webů. Jdu otestovat kontakt ...
Jinak jsme zatím skončili na tom, že napětí zdrojů jsou v tolerancích, vertikál zesiluje a generátor časovky běží, ale pila se "zasekne" kdesi ve spleti spojů kolem budicích a koncovejch tranzistorů pro horizontální vychylování - na stínítku je vidět svislá čára ve středu a od ní doprava je zkušební na vstup připojenej sinus, doleva nic = vychylování běží jen v pravý polovině stínítka. Jestli k tomu máš nějaký poznatky, přispěj, já zatím popřekládal do češtiny tu ruskou verzi návodu z Elektrotáni, jenže ani tam popis týhle závady není. Na dálku z Třebový do dědiny u Pilzenu je to zatím maximum, co jsme dokázali.