Statron TG15/0,5
Moderátor: Moderátoři
Statron TG15/0,5
Chtěl bych Vás poprosit o pomoc při nastavení laboratorního zdroje Statron TG15/0,5.
Problém je že nemohu dosáhnout jmenovitých hodnot tohoto zdroje tj. 0,2-15V mohu nastavovat v rozsahu 2-20V trimrem Rw3 nejsem schopen hodnoty přenastavit
Proudové omezení jsem schopen nastavovat v rozmezí 0-0,230A místo 0,5A trimrem Rw4 nejsem schopen hodnoty přenastavit Nevím jestli to s tím souvisí ale při vyzkratování zdroje silně hřeje odpor W8
Na zdroji lze nastavovat ještě trimr Rw5 což má být předzátěž ale bohužel nevím jak ho správně nastavit.
Pokud máte zkušenosti s tímto zdrojem nebo tušíte kde by mohla být závada budu rád když to sem napíšete
- Přílohy
-
TG15.jpg- schéma
- (181.12 KiB) Staženo 269 x
- serviceman
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Vyšší napětí bez zatížení může způsobovat závada v obvodu předzátěže (T7).
Kdyby bylo po mém, překopal bych to na křemíky preventivně.
Včera jsem změřil pár hodnot a výsledky jsem zapsal do schématu kde jsou patrná i místa měření.
napětí na D7 a D8 jsou v pořádku Napětí na D6 je nižší než 15V proto jsem měřil napětí i na kondenzátoru C3 zde je také napětí nižší.
Může být na vině nižší kapacita kondenzátoru C3 a nebo vadná dioda D2 případně D3 ?
Případně našel by se mezi vámi někdo ochotný osvbětlit mi princip zapojení diod D2,D3 vidím to takto poprvé.
- Přílohy
-
TG15_hodnoty.jpg- (165.43 KiB) Staženo 242 x
A kutilmile - nelituju tě
Pro úplnost ještě zkontroluj shodnost střídavého napětí na svorkách 6-7 a 7-8.
Pak jsem začal měřit na vývodech transformátoru 6-7 a 7-8 bylo shodně 24,5 V takže vinutí vypadá v pořádku. Napětí na kondenzátorech je ale i po výměně závislé na nastaveném výstupním napětí.
Proměřil jsem i stav usměrňovacích diod D1-D5 dále T4,T5,T6 a všechno je OK.
Takže mi zbývá ještě vyměnit/proměřit D6
Tady bych se rád zeptal lze jako náhradu použít diodu 1N5352B Uz=15V Iz=75mA ??
Tohle je fatální:tarent píše:... na vývodech transformátoru 6-7 a 7-8 bylo shodně 24,5 V
Pokud jsi měřil správně, tak dc napětí na C4/C5 musí být cca 34V(bez zátěže) a nikoliv tebou naměřené kolísající 14 až 21V. Zkontroluj diody a červeně označené spoje (hlavně ten od středu vinutí):
- Přílohy
-
usměrňovač.png- (6.48 KiB) Staženo 138 x
Pak jsem dle rad Masar kompletne omyl plošný spoj a proškrábl izolační mezery....... no a byla to správná úvaha napětí na C4-C5 hned vystoupilo na 51V
Což ale znamená, že je tam něco špatně a to budou asi ty diody D1-D4. Nebo něco jiného....?
A dekuji ti moc Masar za ten tip, opticky to vypadalo vse v pohodě tak by mne to nenapadlo.
To je špatně. Buď blbě měříš, nebo je tam něco mimo mé chápání. Ze střídavého napětí 24,5V nelze dvojcestným usměrněním získat 51V. To by C4/C5 nemusely dlouho vydržet. Zkontroluj to.tarent píše:...napětí na C4-C5 hned vystoupilo na 51V...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...