kolem baráku napodzim namontováno 10ks, nyní už tři nesvítí. Jsou spínané pohybovým čidlem, doba provozu je malá - v řádu minut denně.
Uvnitř žárovky kapacitní omezovač (1u/400V a paralelně odpor 470kΩ), usměrňovač, filtrační elyt a odpor v sérii s LED.
Po pitvě nefunkčních zjištěny u každé jedna přerušená LED dioda + vystřelený elyt. Takže to jedna z diod nevydrží a po přerušení obvodu vystoupá napětí a vystřelí elyt.
Dá se nějak určit, když neznám provozní parametry a typ použitých LED diod, jestli je proud a úbytek na diodách v rozumných mezích? Příp. o kolik by bylo rozumné ubrat? Stačilo by mi ty zbylé upravit tak, aby svítili podstatně méně a vydrželi - je nějaké minimální doporučení, nebo mam odpor zvyšovat od oka?
Na zkoušku jsem si přehodil z jedné vadné žárovky dobrou diodu do té druhé - chtěl jsem provést měření a po zapnutí bylo na elektrolytu 30V, potom pro změnu jiná dioda několikrát zablikala a celé to zhaslo, tak jsem to okamžitě vypnul a více neměřil - aby zase nebouchl elyt...
Pokus č. 2, nahradil tu čerstvě spálenou diodu zase dobrou a dal do série ještě jeden srážecí odpor (47R), vzatý z té, ze které jsem bral ty LEDdiody. Nyní svítí, jak dlouho otázkou.
PS. Já to nekupoval, ale je to z tržnice z Polska