Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.
Ahoj, také díky za upozornění. Na současně prodávané "výrobky" si dávám bacha od doby, kdy jsem koupil startovací kabely (tuším na 200A) a neměly průřez ani 1mm² Cu, ale byly pěkně hrubé- silná levnější izolace, takže také pozor na ně! Ještě se mi líbí u některých nových start. kabelů: kvalitní hliníkové poměděné jádro !! Také dobré, že?
Celeron-e, též díky za info! Pokud budu kupovat jakoukoliv síťovou šňůru, určo si ji prověřím, již se nedá věřit ničemu. Jsou to pěkný PRASÁRNY. Za tohle bych je nechal věšet za koule.
Těch 16A/250V vylisovaných na vidlici značí vzor - jmenovité hodnoty vidlice. To jest samotné vidlice!
Tento proud je limitován průřezem a konstrukcí od do ní připojeného kabelu, avšak nesmí překročit jmenovité hodnoty vidlice (ani kabelu).
Takhle nějak nás to učili.
Nojo, ale ono je ale i na kabelu ne tištěný, ale vyražený a to furt dokola kupa čísel, mimo jiné průřez 0,75 mm2 a hned za tím 250V/16A. Ale třeba maj soudruzi nějakou lépe vodivou měď.
nemáš, elektrikář, někdy dojem ža máme zbytečně nejtvrdší a nekompromisní normy světa ? co jde (skoro) všude u nás zpravidla ne. brzda ekonomiky, obchodů a exportu i dovozu jako z příručky komačpartaje
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Normy jsou evropské, harmonizované, ale co je tragédie, je jejich výklad a vymáhání na jedné straně lokálními borci typu já jsem revizák, kdo je víc, a zásadní neschopnost a alibismus státní správy řešit zjevné průsery. K tomu šílená byrokracie věcí kolem .
V našich normách se nevyznají revizáci, projektanti i ti normotvůrci. Stačí projít elektriku.cz. Stejný bordel jak v zákonech, v těch se neorientuje pořádně taky nikdo.