Jak identifikovat vadnou výbojku/zapalovač
Moderátor: Moderátoři
Jak identifikovat vadnou výbojku/zapalovač
Při dalším pokusu o zapnutí už ale v hořáku nic nesvítí, nic nebliká ani se nic neděje. Zapalovač opakovaně "tiká", asi jak se snaží výbojku zapálit. Ale nezapálí ji.
Otázka tedy zní, jak se dá zjistit, co odešlo? Když dám místo výbojky sodíkové výbojku rtuťovou, bude to se zapalovačem fungovat, nebo ji takto mohu zničit? Rtuťová výbojka zapalovač nepotřebuje, ale stalo by se něco, kdyby jej dostala? A nebo když dám místo výbojky žárovku? Měla by asi blikat, podle toho, jak se ji bude zapalovač snažit zapálit?
Nebo jsem úplně mimo a bez druhé výbojky a zapalovače nezjistím, co je vlastně špatně?
- Artaban001
Studená výbojka se tím zapalovačem zažehne, hořící výboj korundový hořák zahřívá a tím roste tlak praconího plynu a sodíku. Přitom vzrůstá napětí na hořáku. Pokud má opálený elektrody, tak do takový výše, kdy se výboj neudrží. Zapalovač poskytuje dostatečné napětí pro prvotní ionizaci studenýho hořáku, ale ne pro zapálení horkýho, nebo pro udržení výboje vadnýho. Na to to jeho vysoký napětí má malý proud. Během svícení je jen jako průchozí element pro pracovní proud hořáku
Napájecí napětí je momentálně 228 V, napětí přímo na výbojce je 232 V. Ale o jeho průběhu nic nevím, osciloskop schopný zpracovat takové napětí tu nemám. Zapalovač je TZ10.
Proč bylo potřeba vypnout výbojku? No protože když něco zapojením, tak to zkusím, jestli to je dobře. Pak to vypnu a provizorní pracoviště upravím tak, aby bylo co nejvíce bezpečné. A pak zkouším dál, třebas změřit proud obvodem a podobně.
To blikání mě napadlo jako analogie k zářivkám. Zářivkové těleso se dá žárovkou hezky vyzkoušet. Prostě se místo zářivky zapojí malá žárovka (cca 25 W) a zapne se napájení. Žárovka se rozsvítí asi polovičním jasem (vliv tlumivky) a periodicky zhasíná (vliv startéru).
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Jo, ještě mě napadá jedna věc, sodíková výbojka je 70W. Takovou tlumivku nemám, tak jsou tam zapojené tlumivky dvě paralelně (40 + 20 W). Nemůže to být problém? U rtuťových výbojek mám ověřeno, že to nevadí, ale u té sodíkové nevím. Osobně ověřeno, že 400W výbojka klidně funguje s 250W tlumivkou. Mám tu tlumivky pro 20, 36, 40, 125 a 250 W. V této oblasti vynalézám poprvé
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš klidně zapnout 1000W výbojku na 20W tlumivku, výbojka bude jen míň svítit (ještě míň, než by bylo úměrné tomu nižšímu výkonu, protože se hořák nezahřeje na provozní teplotu a účinnost bude horší).
Pokud to se rtuťovou startuje a nemáš jinou sodíkovou na vyzkoušení, tak může být závada i v zapalovači, protože rtuťová chytí i bez něj.
Zkusím někde splašit správnou tlumivku a pak uvidím, jestli mám je výbojka ve "sbírce" funkční, nebo je vhodná už jen jako dekorace. Zapalovač je vlastně úplně nový, ale i tak může být vadný, to je fakt. Po zapnutí je ale slyšet "tikání", takže předpokládám, že žije. Pokud tedy není špatné trafo uvnitř, což by ale asi nemělo být, protože na výstupu napětí je.
Díky za postřehy
1. Výbojka + zapalovač + tlumivky 40 a 20 W -> nefunguje
2. Výbojka + zapalovač + tlumivka 40 W -> má tendenci zapálit, ale nejde jí to
3. Výbojka + zapalovač + druhý kus tlumivky 40 W -> nefunguje
4. Výbojka + zapalovač + dvě tlumivky 40W - > nefunguje
Při pokusu podle druhého bodu se v hořáku objeví "had" výboje a nějakou dobu hoří, pak zhasne. Asi jak se hořák ohřeje a měl si zapálit hlavní výboj, ale na to jedna tlumivka nedá dost proudu. Také záleží na "polaritě" přívodní šňůry. Vypadá to, že ty tlumivky nejsou stejné, ačkoli se tak na první pohled tváří a i podle označení by stejné býti měly
Doplnění: s tlumivkou pro 36W zářivku se to chová stejně. Prostě nelze mít dvě tlumivky spojené paralelně. Je to divné, ale je to tak. Přitom u zářivek a rtuťových výbojek to funguje spolehlivě. Zajímavé...
Dvě tlumivky paralelně 36 + 40 W ale základní poznatek: nesmí být vedle sebe, jinak to prostě nestartuje. Teďka jsou dvacet centimetrů od sebe a výbojka začala hnedka startovat a po nějaké době se zapálil hlavní výboj a od té doby svítí pěkně. Milovníci žlutého světla by měli radost.
Proud výbojkou je 0,8 A, napětí na výbojce 86,7 V.
Vysvětlení nemám, asi se tlumivky navzájem ovlivňují přes magnetické pole.