Jak jednoduše rozlouskout NB zdroje, aku apod

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

Akurat vcera som rozoberal adapter od notebooku HP a ten odolaval aj kladivu. Ten spoj bol velmi pruzny a nechcel prasknut. Nakoniec sa mi podarilo jednu stranu vypacit od konektora a potom aj druhu.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

Navrtej tam dírku, foukni trošku hořlavého hnacího plynu z ekologických sprejů a přilož sirku. :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Zaky

#18 Příspěvek od Zaky »

Nejlépe se mi tyhle zavařené/zalepené krabičky otvírají kladivem. Krabička se položí na hadr na pevnou podložku a přes spáru i přes hrany se do toho tluče kladivem. Vypadá to dost brutálně, ale krabička se tím vůbec nepoškodí, spoj hezky popraská uvnitř, nic není na hraně odloubané a po opravě stačí spoj namazat vteřiňákem, protože na sebe spoj perfektně pasuje, tak se dokonale zalepí a vzhled vůbec neutrpí. Akorát to mlácení kladivem nesmí vidět majitel opravovaného zdroje :-)
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Presne tak to robim. Zabalim to do handry, aby sa plast velmi neposkodil. Ale pri notebookovych zdrojoch byvaju po stranach chladice a potom sa niekedy urvu suciastky na nich z plosaku. To ale nie je problem prispajkovat. Raz sa mi vsak urval vyvod trafa, takze zdroj na vyhodenie.
Otkundes

#20 Příspěvek od Otkundes »

Zajímavé, kladivem se přece otevírá elektronika ve sběrných dvorech :)
Kvicala_r

#21 Příspěvek od Kvicala_r »

Zaky píše:Vypadá to dost brutálně, ale krabička se tím vůbec nepoškodí, spoj hezky popraská uvnitř...

Jo pokud je PCB natěsno, může utrpět. Jednou se mi dokonce takovým způsobem loupl ferit na tráfku v IBM adapteru. Ten sem nakonec slepil nějakým vteřiňákem taky. Ale bylo to buď a nebo...
RMBW nemáš foto pajšlu toho dellu? Žasnu, že u posledních ta výška je jen cca 1cm a přesto z toho ždímají i 60W.
Zaky

#22 Příspěvek od Zaky »

Jo, já zatím utrpěl škody jen v podobě tráfka urvaného z pájení, tak jsem ho zase zapájel zpátky, někdy taky bývá vnitřek více či méně vyplněný nějakým asi silikonem, zřejmě kvůli tepelné vazbě na plast, to když drží velkou plochou na obou stranách krabičky, tak popraskaný spoj není nic platný a otevřít je to veliký problém. Je třeba počítat s tím, že zdroje jsou koncipované jako neopravitelné a k destrukci může dojít, i když se mi to zatím (ťuk ťuk...) nestalo. Někdy je taky řídící IO tak drahý, že se oprava naprosto nevyplatí, i když se povede otevření. Pokud jsou ale jen nafučené výstupní C, oprava je jednoduchá a vyplatí se dobře.
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Vacsina notebookovych zdrojov, co som opravoval, mala len zlomeny kabel hned pri vyvode - takze rozlusknut, odcvaknut kabel za zlomenym miestom, vytiahnut/vybrusit zvysok kabla z vyvodky, navliect a zalepit zdravu cast, prispajkovat a zalepit.

Horsie je, ked je problem v konektore, to sa stava hlavne pri DELLoch so svietiacim konektorom, ktory sa casom rozpadne. Videl som dva druhy - plastovy zlozeny z dvoch polovic a gumovy zaliaty. Ten plastovy sa da rozlusknut, prispajkovat a zalepit (znicena priesvitna plastova cast sa nahradi priesvitnym epoxidom).

Mam tu plochy DELL aj 90W, ale nerozoberal som ho, bol rozpadnuty len ten konektor.
cabernet

#24 Příspěvek od cabernet »

Ako otvarate lepene akku packy do rucneho elektrickeho naradia a tiez ako ich naspat lepite?
Zaky

#25 Příspěvek od Zaky »

Lepený accupack jsem zatím řešil jeden, nějaký hodně starý NiCd Bosch, lousknul jsem ho taky kladivem a pak jen přelepil lepící páskou, předělal jsem ho na LiPolky. Jinak jsem zatím všechny accupacky potkal šroubované.
mi-ro

#26 Příspěvek od mi-ro »

Myslíš u vrtaček. Zatím co u NB všechny svařené.
..to bude jen ňákej odpůrek
Zaky

#27 Příspěvek od Zaky »

Jistě, u akunářadí, odpovídám na Cabernetův dotaz, u notebooků až na velmi vyjímečné případy vždy vše svařené nebo slepené.
BOBOBO

#28 Příspěvek od BOBOBO »

Lepicí pistole .
workhard
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od workhard »

Chytit do svěráku za protilehlé rohy a poklepat. Zatím se mi nejlíp osvědčilo.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
TAKJAN

#30 Příspěvek od TAKJAN »

V nejvyšší nouzi to objedu maličkou cirkulárkou z té malé sady. Většinou stačí rohy.
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“