Oprava lihového teploměru
Moderátor: Moderátoři
Oprava lihového teploměru
Jak k tomu došlo netuším, při uklízení před několika měsíci byl v pořádku, dneska, když byl potřeba, v pořádku není. Jestli za to mohlo vedro v létě, kdo ví. Prostě se stalo.
První otázka tedy zní prostě: jak to opravit?
Napadlo mě teploměr "sklepat", jako se sklepávají maximální teploměry, ale to se mi nedaří. Také mě napadlo zahřát teploměr skoro na maximum s tím, že lihový sloupec dožene ty kousíčky nahoře a třebas se to spojí. Dopadlo to tak, že se hnulo všechno, ty kousíčky se trochu pospojovali v horní části kapiláry, ale k celkovému spojení nedošlo. Po vychladnutí se stav vrátil skoro zpět.
Druhá otázka je stejně prostě: jak tomu předejít pro příště?
- Přílohy
-
teplomer_2.jpg- Detail kousíčků nad hlavním sloupcem.
- (34.14 KiB) Staženo 196 x
-
teplomer_4.jpg- Text na zádech teploměru.
- (37.12 KiB) Staženo 161 x
-
teplomer_3.jpg- Text na zádech teploměru.
- (37.05 KiB) Staženo 186 x
-
teplomer_1.jpg- Kapilára a v ní přerušený sloupec lihu.
- (38.98 KiB) Staženo 164 x
- Artaban001
Čemu říkáš "přeliv"? Kapilára na konci rozšířená je, je to vidět i na fotce, ale nechtělo se mi riskovat zahřívat teploměr až tak, aby líh dosáhl až nadoraz. Tak nějak mám pocit, že by se mohl roztrhnout a to nechci. Nebo to roztržení teploměru při přetížení je jen legenda?
MiraSt píše:Dá se ta kapilára vytáhnout?
Jedině rozbitím teploměru.
BOBOBO píše:
Nechápu.
- Artaban001
U běžných lihových nástěnných teploměrů jde kapilára vyjmout, ale díky tomu nemají zaručenou přesnost. Sám si můžeš vyzkoušet, že jde kapilárou hejbat - což je špatné. Sesazení kapiláry ze stupnicí má být zásadně pevné a jednoznačné. Proto u přesných teploměrů kapilára a skleněný obal ze stupnicí tvoří jeden pevný celek.
MiraSt píše: že jsem ty roztrhané kousky nahřál nahřívací pistoli až se odpařily a steklo to dolů.
Tak to chtělo asi hodně odvahy.
BOBOBO píše: Ten maník absolutně neví , co je to teploměr .........
Jako kdo?
Artaban001 píše:Proto u přesných teploměrů kapilára a skleněný obal ze stupnicí tvoří jeden pevný celek.
Případ mého teploměru. Díky za rozšíření obzorů. Po tvých příspěvcích mě napadlo zkusit teploměr "sklepat" a tak se kapka lihu posunula z horního okraje přelivu do kapiláry. Pak stačilo jen znovu teploměr zahřát až na doraz a všechen líh se spojil do jednoho sloupce
Teploměr je zachráněn, čímž ti tímto děkuji za rady