Pořadí chránič/jistič nebo jistič/chránič

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

Pořadí chránič/jistič nebo jistič/chránič

#1 Příspěvek od mi-ro »

Chci si vyrobit malý rozvaděč obsahující fíčko a jistič. V jakém pořadí zapojit jistič a chránič?
..to bude jen ňákej odpůrek
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Přípojnice - hlavní jistič - elektroměr - okruhovej jistič - chránič - (spotřebič) ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Peedros

#3 Příspěvek od Peedros »

Proudovy chranic jako takovy je navrzen na urcity maximalni proud, a musi byt predjisten jisticem (spolecne s kabelovym vedenim k podruzne rozvodnici). Za chranicem pak jsou umistene jednotlive zasuvkove okruhy s jistici. Pokud je vsak hlavni jistic napr. 3x32A a chranic je navrzen na maximalni proud 3x40A, neni treba uz cpat dalsi jistic pred chranic a jisti se jen jednotlive zasuvkove okruhy za chranicem (predpokladam pouziti 4 poloveho chranice a 3fazovy privod).
mojza

#4 Příspěvek od mojza »

Existují i jističochrániče neboli chráničové jističe - prostě obojí v jednom a není třeba předřazovat jističe. Typy lze dohledat v katalozích.
ZVUK2000

#5 Příspěvek od ZVUK2000 »

Pokud je to jen 1 jistič a 1 chránič a je to jištěné někde hlavním jističem tak pořadí je jedno. Pak bych tam mohl být i sdružený jističochránič. To bude nějaké mobilní zařízení nebo instalace na pevno? Pokud mobilní tak může být problém protože se neví na jakou soustavu to půjde zda NT-C nebo NT-S. A chránič je mnohdy místo kde se přechází z jedné soustavy do druhé. (na přívodu PEN a odvod už jen N)
palmalsport

#6 Příspěvek od palmalsport »

Ono to je v podstatě jedno, zda 1 FI, nabo jistič. Důležitější je, jak je zapojena elektroinstalace kam se to bude připojovat.
S tou sítí TN-C, nebo TN-S, to takto nefunguje. Čistokrevná síť TN-S, je pouze v některých fabrikách.
Když už tak sť TN-C-S. :)
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Předpokládám, že elektroinstalace před a za bude zapojena normálně.
Při jednom chrániči a jističi je jedno, co bude první a co druhé.
Při více odběrových zařízenich bych dal napřed chránič a potom 2-3 jističe podle potřeby. Vychází to tak trochu z logiky, že nebudeš za každý jistič připojovat jeden chránič. :lol:
ZVUK2000

#8 Příspěvek od ZVUK2000 »

Dotaz dal mi-ro a v jeho případě nemusí jít o rozvaděč instalační ale mobilní který používá při svých akcí.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Jo je to přesně tak, chci si vyrobit pro svoji "jistotu" IP64 mobilní skříňu s pohyblivým zásuvkovým přívodem, chráničem, jističem a zásuvkou. Jistič řaději samostatně páč zatím není úplně jasné, zda B16A nebo C16A. Někde dokáží pořadatelé zajistit jako předpisový přívod 230V takové zvěrstvo, že raději vozím i oddělovák protože nikdy není jistota, kde se objeví fáze. Když je sucho, nebývá problém ale ono občas i zaprší a to pak probíjejí i handky mikroportů :D
ZVUK2000

#10 Příspěvek od ZVUK2000 »

Pokud mobilní. Tak to bych dal ještě za jistič svodič přepětí a za něj chránič.
Achab

#11 Příspěvek od Achab »

Nebylo řečeno jestli je skříň rozvaděče vodivá nebo z izolantu.

Pokud chránič slouží k ochraně celého rozvaděče včetně skříně měl by být zařazen jako první. Přívodní vodiče k chrániči pak mají být vhodným způsobem zabezpečené proti průrazu, obvykle zesílenou izolací. Samotný chránič má být u takového přenosného zařízení proudově dimenzovaný minimálně na nejvyšší hodnotu jištění která na daném přívodu přichází v úvahu. Například pohyblivý přívod s vidlicí 5×32A - chránič 40A.

Pokud je skříň nevodivá a chránič slouží pouze k ochraně zařízení připojených na vývody může být první jistič a sloužit tak zároveň jako hlavní vypínač. Chránič pak má být proudově dimenzovaný minimálně na jmenovitou hodnotu daného předřazeného jističe.
Sandal

#12 Příspěvek od Sandal »

Zvuk 2000:V tomto případě nebudou mít svodiče asi žádný účinek a bude to zbytečně stát ranec.Pokud se nepoužijou správné třídy svodičů a nebudou řádně uzměny(což v mobilním rozvaděči asi nikdy nedosáhneš)nemají svodiče význam.To je můj názor.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Že se nezeptáš svýho bejvalýho společníka. Ten teď musí být nabušenej vědomostma, když teď dělá toho rozvaděčovýho OTKáře. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
mi-ro

#14 Příspěvek od mi-ro »

TO Jirka (Celeron) kolegu potkám 2x do roka.
Tak a je dokonáno. Snad celkem košer až na ten jistič C10A.
Přílohy
upr.jpg
(285.31 KiB) Staženo 185 x
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 23 led 2017, 11:30, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

A co se ti nelíbí na tom EATONu?
To spíš čokoláda se v rozvaděči nepoužívá a ještě k tomu na PE. 8O
A kdepak je štítek o kusový zkoušce? :mrgreen:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“