Pračka ASPES nevypouští vodu

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
stan1

Pračka ASPES nevypouští vodu

#1 Příspěvek od stan1 »

Dobrý den.Stalo se nám ,že pračka přestala vypouštět vodu a čerpadlo jen rachotilo naprázdno.Tak jsem to čerpadlo rozebral,vyčistil,(odzkoušel,funguje) vizuálně jsem nenašel nic co by ukazovalo na nějakou závadu tak jsem ho dal zpátky a zase nevytlačilo žádnou vodu. Vodu šlo vypustit jen když jsem dal hadici k podlaze a voda vytekla z bubnu sama do kýble.Napadla mě jedna věc.Znovu jsem napustil vodu do pračky a nastavil vypouštění a FOUKNUL jsem do výtokové hadice a najednou čerpadlo zabralo a krásně vodu vyčerpalo,jenže při dalším pokusu o vyčerpání vody zase nic dokud jsem nefouknul do hadice.Můžete mi prosím poradit kde je závada.
galjo

#2 Příspěvek od galjo »

Máš nejakú ponožku v hadici.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ty odstředivý čerpadla nemají rády vzduchový bubliny a někdy potřebují protitlak na straně výpusti, např. hadici mít výš než čerpadlo.

Ale jinak by mě ta příčina taky zajímala...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

To čerpadlo bude asi synchronní motor. Poznáš to tak, že společně z vrtulkou je válcový magnet. To celý je v plastový komůrce, která je strčená v póových nádstavcích. Takže to čerpadlo nepotřebuje žádný gufera a je ideálně hermetický. Jenže problém tohoto čerpadla je ten, že časem kovová hřídel, která je napevno umístěná v tý plastový komůrce, vyšlehá rotor a ten se časem velmi obtížně rozbíhá - už ten rozběh sám o sobě je dosti obtížný, neboť vrtulka musí klást určitý odpor. Pokud je "odlehčena" tím, že není voda, třepe se sem a tam a neroztočí se..

Jinak moment udávající směr rozběhu je dán tvarem pólových nádstavců..
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Zatím jsem v pračkách natrefil vždy jen na asynchronní motor se stíněnými póly.
Ale takhle se pračka chová, když máš například desetikorunu (nebo aspoň búra) v koleně hadice nad čerpadlem. Foukneš do hadice, mince se zvedne, hrkne tam voda a čerpadlo něco vytáhne. Po otřesech se zase mince vrátí na své místo a čerpadlo se zavzdušní a řve naprázdno.
stan1

#6 Příspěvek od stan1 »

O té ponožce ,no nevím,protože když hadici zezadu prostrčím zpět otvorem v zadní stěně pračky a položím pod úroveň dna bubnu tak voda vytéká dost silným proudem. Hadici máme ještě po staru zaháknutou za okraj vany,takže je výstup výše než čerpadlo a tato věc se stala ze dne na den bez nějaké manipulace s pračkou jen to čerpadlo se hlasitěji ozvalo a přestalo čerpat. O tom vzduchu mě to taky napadlo tak jsem zkoušel čerpadlo zalít vodou přes tu výtokovou hadici,bez výsledku.Ještě taková poznámka,když po tom fouknutí čerpadlo vyčerpá vodu z pračky tak se ozve takové "zachrochtání" jak se tam ta voda nějak přeleje.
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Hill.. Já v automatkách viděl právě jen ty z tím magnetem, kromě TATRAMATek. Poznají se právě podle takovýho zachrastění hned po zapnutí. Já už jednu "třepetalku" (jak to nazýval prodavač) měnil. prodává se ten rotor společně ze základnou..

Obrázek
stan1

#8 Příspěvek od stan1 »

Pro klid duše jsem ji znovu otevřel. Odmontoval jsem hadici mezi bubnem a čerpadlem,kromě vodního kamene ,který jsem odstranil je tam čisto. Výsledek pořád stejný,pokud nefouknu nečerpáme.
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

stan1 píše:Pro klid duše jsem ji znovu otevřel. Odmontoval jsem hadici mezi bubnem a čerpadlem,kromě vodního kamene ,který jsem odstranil je tam čisto. Výsledek pořád stejný,pokud nefouknu nečerpáme.

Je to podobný tomu, co je na obrázku tady?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

Napadla mě ještě jedna možnost (nedávno jsem řešil podobnej problém) - motor má malý otáčky v důsledku např. prasknuté klece rotoru u asynchronu a nedá dostatečnej odstředivej moment k tomu, aby "roztočil" vodu správným směrem. Až se chytí, už funguje...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
stan1

#11 Příspěvek od stan1 »

Artaban001

#12 Příspěvek od Artaban001 »

Tak je to přesně to, co myslím. Motor tohoto typu se spolehlivě roztočí při určitém odporu zátěže, což je voda v čerpadlovém prostoru.Opotřebováním "ložiska" se časem nechce rozbíhat.. Vyměň ten rotorový blok a bude Ti to opět fungovat..
Dikobraz

#13 Příspěvek od Dikobraz »

Měl jsem stejný problém při ucpaném filtru. (nevypouštělo vodu) Po vyčištění (mince , sponka do vlasů) vypouštěla dobře. Po vyndání filtru je dobré strčit tou dírou prst do obou hadic.
stan1

#14 Příspěvek od stan1 »

Můj problém je v tom,že jsem čerpadlo a hadice(přítok i odtok) vymontoval vše jsem důkladně vyčistil, čerpadlo jsem rozdělal,vyčistil,odzkoušel,prohlédnul ,chodí krásně ,žádné vady nic prasklého jsem nenašel. Po smontování a napuštění vody do pračky kdy pračka jede jak má tak když má přijít vypouštění tak je slyšet že se čerpadlo rozjede ale voda z hadice neteče dokud do ní nefouknu. Zkoučel jsem výtokovou hadici i zalít vodou ,nic.Po tom fouknutí do hadice čerpadlo zabere a má takový tlak že bych tím mohl zalévat zahrádku a vyčerpá všechnu vodu z pračky.Je to záhada.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“