Problém se zdrojem G400
Moderátor: Moderátoři
Problém se zdrojem G400
rozhodl jsem se postavit si zdroj G400 podle tohoto článku: http://paja-trb.cz/konstrukce/zdroj.html.
Všechno je už hotové - součástky jsem připájel k DPS. Pro úplnost, namísto 4 diod P600M jsem použil rovnou hotový můstek KBPC5010, který je jen o pár korun dražší než ty 4 diody a je na něm minimální úbytek napětí i při max. zátěži zdroje.
Problém ale nastal až při testování. Zpočátku vše fungovalo jak mělo, při připojení zátěže 22R bylo na výstupu napětí 29,9 V a ampérmetr naměřil 1,36 A (což odpovídá), napětí šlo v plném rozsahu regulovat. Pak se ale najednou zařízení nejspíš porouchalo - nejspíš odešla nějaká součástka, ale nedaří se mi přijít na to, která. Jako kdyby se nějak porouchala ta proudová ochrana zdroje...?
Nyní když není připojená žádná zátěž, potenciometrem lze na výstupu navolit bez problému napětí od 0 V do 30,5 V. (Na invertujícím vstupu IC1B je 8,4 V, na neinvertujícím je 9,2 V.)
Se zátěží 2k2 (0,6W rezistor) jde najednou na výstupu navolit jen od 0 V do 20,8 V (na IC1B- je 5,7 V).
Se zátěží 220R (10W rezistor) jde napětí navolit jen od 0 V do 5,7 V (na IC1B- je 1,4 V).
Samozřejmě proudová ochrana funguje jak má, pokud je výstup zkratován - napětí na výstupu je nehybně na 0 V (na IC1B- je 0 V).
(Ve všech případech je na tranzistoru Q4 na kolektoru okolo 36 V a na bázi okolo 31 V, nehledě na navolené napětí, jenom se mění napětí na emitoru, což je ale v pořádku, takže v Q2 ani Q4 chyba nebude...)
Asi 5x jsem překontroloval, že je vše správně připájeno a že nejsou přítomny žádné studené spoje. Tím spíš začínám být trošku zoufalý... nevím co s tím, když to funguje jen takhle napůl, přičemž to navíc ještě napoprvé fungovalo bezchybně.
Prosím poraďte. Děkuji!
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
A kutilmile - nelituju tě
- weed_smoker
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele: