CB antena na balkon
Moderátor: Moderátoři
CB antena na balkon
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/nevid_cb_ant.htm
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/upr_cb_ant.htm
a spousta dalších návodů na googlu jak udělat "závěsný dipol" . . .
http://www.vysilacky.com/781-anteny/291 ... na-3420mm/
Já jsem kdysi vyráběl anténu z černé anténní dvojlinky, fungovala docela dobře. Ale kde dnes sehnat pár metrů VHF dvojlinky???
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
http://www.hadex.cz/t732c-antena-cb-lemm-at-1500/
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Není to jednoduchý, moc se tím kouzlit nedá, většinou mají bumerang, magnetku nebo dokonce i čtvrtku, ale to už chce trošku předsadit přes balkon.
Jestli to zabalil i Michal 2 (Hani Baloush), tak je to už fakt bída.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Dík Milan
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale minimálně s jedním brňákem, co už nežije, si docela užil. Ten si koupil u něj drahou stanici, doma si ji "doladil" podle ucha a pak ji šel reklamovat. A pak si koupil další. Někteří pamětníci mají ty jeho "vyladěný stroje" ještě v provozu. Brněnská modulace = zdvih přes tři kanály. Uměl se krásně vztekat. Ale to už je dávno...
K té anténě - nejkratší tyč na mé střeše je "hromosvod". Mám to všechno pospojovaný a nejkratší cestou uzemněný. Pravidlo je spíš odpojovat za bouřky, ale přizemnění je opravdu vhodný - pokud je k dispozici a přímo k zemi, žádný kličky.
Když ke mě jednou přišel blesk, trefil evidentně něco úplně jinýho, ale co bylo na půdě a na střeše (AP, satelitní konvertory), to nepřežilo. Konektor v sat přijímači o patro níž shořel na kuličku, ale jinak se mu nic nestalo. Domovní pojistky 32A spálený, samozřejmě vylítl hlavní jistič a fíčko.
A teď si vyber.
ZdenekHQ píše:
K té anténě - nejkratší tyč na mé střeše je "hromosvod". Mám to všechno pospojovaný a nejkratší cestou uzemněný. Pravidlo je spíš odpojovat za bouřky, ale přizemnění je opravdu vhodný - pokud je k dispozici a přímo k zemi, žádný kličky.
No spojit s hromosvodem se mi to nepodaří,protože chaloupka je asi 10 metrů vedle a musel bych to nějak zakopat. Nestačilo by vedle dílny zatlouci třeba metr do země tyč (trubku) a na ti to připojit? Nebyl by problém odpojovat kabel od stanice. Spíš mi jde o to ,aby mi při zásahu bleskem neschořela dílna
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Když Tě to trefí, stejně to sboří třeba i tu chalupu. Máš vidět, co lidí provozuje různý závěsky na smrku (že, Draku Lelekovice, ještě, že nemáš net
Spíš si pořiď uzemnění ke staničce a před bouřkou to přepoj. To taky dělá hromada lidí.
Jak vysoký jsou okolní stromy a je tam třeba nějakej modřín?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Tu tyč zakopej, ale připoj na ni konec koaxu od antény, kdykoliv budeš mimo.
Hlavní bleskový výboj má průměr kolem 10cm - to se do žádnýho drátu "nevleze", ani do hromosvodu, jen mu umožní ho naměrovat směr zem, pokud vede přímo směr zem (dneska je to k smíchu, co s tím dělají).
A taky částečně vybije nežádoucí náboj střechy, pokud je z nějakýho dielektrickýho materiálu nebo kovu na dielektriku - což dřevo u chajdy díky vlhkosti není.
Michal2, CB a Brno, to je kus spolecne historie. Když jsem přišel poprvé do jeho obchodu tak me spadla brada. Tam muselo kazde srdce brnenskeho sibickare zaplesat. Uz se tesim na prvni zapnuti cb stanice po dlouhem case
Anténa CB Lemm AT 1500 z Hadexu se mi libi a na balkon by byla ok. Ale je to vozidlova antena a protivaha je strecha auta. Karu mam ale ne na balkone
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Brněnští "důchodci" jsou na CH20, já tam taky občas vlezu, abych trošku snížil věkovej průměr, ale nemám na to moc čas.